Historie van 27 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 27 april hebben plaatsgevonden.

1921: Had-je-me-maar wint de gemeenteverkiezingen

Amsterdam verkiest een opmerkelijke verschijning tot volksvertegenwoordiger. De zwerver Had-je-me-maar (Cornelis de Gelder) wordt voor 2 jaar voor de Rapaille Partij gekozen. Had-je-me-maar protesteert hiermee tegen de stemplicht. Hij vervult de functie niet. De politie pakt hem op en de rechter stuurt hem naar Veenhuizen.

1973: legalisering van het eerste naaktstrand

Op Callantsoog wordt het allereerste naaktstrand gelegaliseerd. Aanleiding is de vrijspraak van 2 naturisten die zich eerder dat jaar hadden laten verbaliseren om zo een proces uit te lokken. Het parlement besluit 8 jaar later om naaktrecreatie alleen strafbaar te stellen op plekken die daar niet voor bedoeld zijn. Nederland loopt in zijn beleid aardig voor op zijn Europese buren. In België bijvoorbeeld wordt pas in 2001 een stuk strand aangewezen als naaktstrand.

2014: Koninginnedag wordt Koningsdag

Decennia lang vieren we Koninginnedag op 30 april, de verjaardag van koningin Juliana. Haar dochter Beatrix is geboren in januari, wanneer het soms koud is in Nederland. Daarom besluit koningin Beatrix Koninginnedag niet op haar eigen verjaardag te vieren, maar op de verjaardag van haar moeder. Als in 2013 haar zoon prins Willem-Alexander koning wordt, verhuist Koningsdag wel mee naar zijn verjaardag op 27 april. (Foto: ANP).

1791: de geboortedag van Samuel F.B. Morse

Samuel F.B. Morse (Charlestown, Massachusetts, VS, 1791 – New York, VS, 1872) zal voor altijd de geschiedenisboeken sieren als uitvinder van de morsecode, een systeem van lange en korte signalen waarmee voor het eerst over lange afstand gecommuniceerd kan worden. Morse is echter een man met meerdere talenten. Hij is een begenadigd kunstschilder en verdient lange tijd zijn geld met het schilderen van portretten en landschappen voor rijke Amerikanen. Pas op latere leeftijd raakt hij geïnteresseerd in elektrotechniek. Tijdens een experiment met een magnetische telegraaf verzint Morse in 1832 zijn beroemde binaire code, die ook vandaag de dag nog veelvuldig wordt gebruikt. Samen met zijn partner Alfred Vail richt de uitvinder 5 jaar later een maatschappij op die de eerste commerciële telegraaflijn moet gaan exploiteren. Hoewel Vail er na enkele jaren de brui aan geeft zet Morse door, en met succes. In de jaren na de oprichting van de eerste telegraaflijn besluit het Amerikaans Congres om de oost- en westkust van het land met elkaar te verbinden, een revolutie op het gebied van communicatie. Morse sterft uiteindelijk op zijn 80ste als rijk man in New York. (Foto: ANP).

1941: de geboortedag van Tineke de Nooij

Tineke de Nooij (Baarn, 1941) wordt in 1962 de eerste vrouwelijke diskjockey bij Radio Veronica. 3 dagen in de week presenteert ze Koffietijd met Tineke vanaf het beruchte zendschip in de Noordzee. Misschien wel het bekendste onderdeel van haar programma is de jingle Een twee drie vier vijf zes zeven acht negen TIEEEEENEKE. Na haar radio-carrière werkt Tineke enkele jaren voor televisiezender RTL 4 en speelt ze in enkele Nederlandse kinderseries, onder andere als de heks Tinus Tirol in VPRO’s Theo en Thea. Voor MAX presenteert Tineke sinds 2010 de TinekeShow op Radio 5 Nostalgia. Op 29 januari 2022 neemt Tineke afscheid van de radio. (Foto: ANP)

1967: de geboortedag van Koning Willem-Alexander

Willem-Alexander Claus George Ferdinand van Oranje-Nassau, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg (Utrecht, 1967) is sinds 30 april 2013 de eerste koning van Nederland in meer dan 100 jaar.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE