Historie van 27 december

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 27 december hebben plaatsgevonden.

1831: Darwin gaat op reis

Na afronding van zijn studies scheept Darwin zich in op het marineonderzoeksschip de Beagle. De kapitein van de Beagle, Robert FitzRoy, is een religieus man. Hij wil op deze reis de waarheid van Genesis bewijzen. De theoloog Darwin wil hem daar maar al te graag bij helpen. De Beagle brengt Darwin over de hele wereld. Het schip vertrekt op 27 december 1831 in Devonport. Op 7 september 1835 zet de Beagle koers naar de Galápagoseilanden en op 15 september komt het daar aan en doet Darwin de waarnemingen die hem definitief op het spoor van de evolutieleer zullen zetten. Het verhaal gaat dat Charles Darwin een nog kleine Galápagosreuzenschildpad van de Galápagoseilanden meeneemt. Nadat hij de schildpad in Engeland heeft bestudeerd, wordt deze door een vriend meegenomen naar Australië, waar ze in verschillende dierentuinen heeft geleefd. Volgens genetisch onderzoek is de schildpad in 1830 geboren. De schildpad is overleden op 22 juni 2006 en wordt verondersteld het oudste dier op aarde geweest te zijn. Het dier had de naam Harriet.

1927: première van Show Boat

De musical Show Boat, met muziek van Jerome Kern en tekst van Oscar Hammerstein gaat op 27 december 1927 in prèmiere in het Ziegfieldtheater in New York. Het verhaal is gebaseerd op een boek van Edna Ferber en gaat over het leven op de Mississippi van 1881 tot 1927. Bekende nummers uit de voorstelling zijn Ol’man River en Can’t Help Loving That Man Of Mine.

1901: de geboortedag van Marlene Dietrich

Marlene Dietrich (Berlijn, Duitsland, 1901 – Parijs, Frankrijk, 6 mei 1992) was een Duits/Amerikaans actrice en zangeres. Grote bekendheid krijgt ze met haar rol als revuezangeres Lola in de film Der blaue Engel, vooral met het lied Ich bin von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt ze nog bekender met haar vertolking van het lied Lili Marleen. In 1930 verhuist Marlene Dietrich naar de Verenigde Staten. Ze wordt door Hitler, die haar ziet als toonbeeld van de Duitse vrouw, gevraagd terug te keren naar Duitsland. Maar Marlene weigert. Marlene vervult ook een symboolfunctie voor velen. Haar beseksualiteit zorgt voor zowel bewondering als minachting.  Marlene begint na haar filmcarrière een nieuwe loopbaan als zangeres en entertainster. Dat wordt een succes. Marlene raakt verslaafd aan alcohol en slaappillen. Op tournee in Australië breekt zij een been. Zij zal nooit meer in de openbaarheid verschijnen. Op 6 mei 1992 overlijdt ze na 15 jaar als een kluizenaar te hebben geleefd. (Foto: ANP).

1948: de geboortedag van Gérard Depardieu

Gérard Depardieu (Châteauroux, Frankrijk, 1948) is een Frans-Russisch acteur. Hij is een van de bekendste acteurs en oogst veel bewondering voor zijn rol in La Femme d’à Côté. Vanaf de jaren ’90 heeft hij ook in Amerika enkele successen, met name de film 1492: Conquest Of Paradise, over Columbus. Depardieu is de best betaalde acteur in Frankrijk. In 2005 kondigt hij echter aan te zullen stoppen met acteren. Daarna is hij echter nog steeds te bewonderen in Films. Zo speelt hij in 2008 in Asterix en de Olympische Spelen. Hij zal deze rol wederom spelen in 2012 in de film Asterix en Obelix: On Her Majesty’s Service. Gérard Depardieu neemt in 2013 het Russisch staatsburgerschap aan omdat hij vindt dat hij in Frankrijk te veel belasting moet betalen. (Foto: ANP).

1950: de geboortedag van Jack van Gelder

Jack van Gelder wordt in 1950 geboren in Amsterdam. Van Gelder komt in 1972 in dienst bij de TROS en vanaf 1976 is hij ook werkzaam voor de NOS als sportverslaggever, voor het eerst bij de Olympische Spelen van Montreal. In het NOS-radioprogramma Langs De Lijn presenteert Van Gelder live-voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal. Jack van Gelder presenteert jarenlang het programma Te Land, Ter Zee En In De Lucht. Tevens is hij presentator van entertainmentprogramma’s als Spel Zonder Grenzen, Dat Zeg Ik Niet en Sweethearts.

1971: de geboortedag van Falko Zandstra

Falko Zandstra (Heerenveen, 1971) is een voormalig Nederlands schaatser. Vanwege zijn dunne benen werd hij ook wel de Gespierde Spijker genoemd. Zandstra geldt snel als een natuurtalent. In 1990 en 1991 wordt hij wereldkampioen bij de junioren. In 1991 wint hij met een wereldrecord op de kleine vierkamp. In zijn internationale debuutjaar 1992 wordt hij direct Europees kampioen en tweede op het wereldkampioenschap, na Roberto Sighel. Ook wint hij dat jaar de wereldbeker op de 1500 meter en Olympisch zilver op de vijf kilometer. Een jaar later, in 1993, wordt Zandstra wereldkampioen schaatsen in Hamar, Noorwegen. Dat jaar wordt hij ook wederom Europees kampioen. Na het langebaanschaatsen probeert Falko het als marathonschaatser, echter zonder succes. In 1999 stopt Falko met schaatsen. (Foto: ANP).