Historie van 27 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 27 februari hebben plaatsgevonden.

1933: Rijksdagbrand

Marinus van der Lubbe steekt, woedend om het rijkskanselierschap van Adolf Hitler, de Rijksdag in brand. Hoewel de Duitsers zeker zijn van zijn schuld, bestaan er verschillende theorieën over de brand. Zo zou Herman Göring in Van der Lubbe een communistische zondebok hebben gezien en zelf het gebouw in brand hebben gestoken. De brand komt de nazi’s goed uit: het is voor hen aanleiding om de jacht op communisten en socialisten te intensiveren.

1942: de Slag in de Javazee

De Slag in de Javazee vindt plaats. Onder leiding van schout-bij-nacht Karel Doorman proberen Nederlandse en geallieerde schepen de opmars van de Japanse invasievloot naar Nederlands-Indië te stuiten. Doorman weet dat hij geen kans heeft en de slag is geen succes. Meer dan duizend Nederlandse militairen sneuvelen en nog eens 1200 militairen van de geallieerden vinden de dood. Daarop vallen de Japanners Nederlands-Indië binnen. Karel Doorman kiest ervoor als commandant met zijn schip ten onder te gaan. Karel Doorman krijgt postuum de Militaire Willems-Orde.

2020: 1e besmetting coronavirus in Nederland

In een ziekenhuis in Tilburg wordt voor het eerst corona in Nederland vastgesteld. Het gaat om een 56-jarige man uit Loon op Zand, die kort daarvoor in het Italiaanse Lombardije is geweest. Lombardije is een regio die zwaar is getroffen door corona.

1932: de geboortedag van Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor (Londen, Groot-Brittannië, 1932) was een van oorsprong Britse actrice. Ze is vooral bekend van de films National Velvet, Cleopatra en Who’s Afraid of Virginia Woolf?. In de laatste speelde ze met haar toenmalig echtgenoot, Richard Burton. De film vertelt het verhaal van het uitgerangeerde huwelijk van George en Martha, die tijdens een drankzuchtige nacht de zaken – samen met de toevallige visite – op de spits drijven. Voor haar rol in deze film en voor die in de film Butterfly 8 heeft ze een Oscar gewonnen. Taylor is acht keer getrouwd geweest. De laatste jaren kampt ze met een slechte gezondheid. Elizabeth Taylor overlijdt op 23 maart 2011 in Los Angeles. (Foto: ANP).

1952: de geboortedag van Henk Westbroek

De Utrechter Henk Westbroek is een Nederlandse socioloog, zanger, liedjesschrijver, producer, kroegbaas, radio- en televisiepresentator en politicus. In de jaren tachtig heeft hij verschillende hits met zijn band Het Goede Doel. Na een meningsverschil met Henk Temmink stopt Westbroek met de band en wordt actief bij de radio. Westbroek presenteert vanaf 1991 dagelijks Denk Aan Henk op de radio en wordt mede-eigenaar van het Utrechtse café Stairway To Heaven. Hij begint in Utrecht tevens een politieke carrière en behaalt als lijsttrekker van Leefbaar Utrecht een overwinning. Vanwege zijn politieke uitspraken tijdens zijn programma stelt de Vara hem op non-actief. Tevens wordt hij in die tijd, 2002, bedreigd. Daardoor beëindigt hij zijn politieke loopbaan. In 2003 presenteert hij ook zijn laatste Denk aan Henk op Radio 3FM.

1953: de geboortedag van Wim en Hans Anker

De tweelingbroers Wim en Hans Anker (Schiermonnikoog, 1953) zijn twee bekende Nederlandse strafpleiters. De tweeling studeert rechten in Groningen en stichten al snel een eigen kantoor in Leeuwarden. De firma is gespecialiseerd in strafzaken en behandelt voornamelijk pro-deo zaken. Zo verdedigen de broers bijvoorbeeld Ferdi E., de moordenaar van Gerrit-Jan Heijn, en de moordenaar van Milly Boele. Op 1 januari 2022 gaat de advocatentweeling met pensioen. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE