Historie van 27 juli

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 27 juli hebben plaatsgevonden.

1890: Van Gogh schiet zichzelf neer

Vincent van Gogh schiet zich met een pistool in de borst. Hij mist zijn hart echter. Van Gogh bezwijkt 2 dagen later aan zijn verwondingen. Hij kampt tijdens zijn bestaan met psychische problemen. Van Gogh is in zijn leven nooit erkend als kunstenaar; hij verkoopt slechts 1 schilderij. In 2019 komt het pistool waarmee hij zichzelf van het leven heeft beroofd onder de hamer. Het wordt geveild voor een bedrag van 162.550 euro.

1940: Bugs Bunny verschijnt op het scherm

Bugs Bunny maakt zijn entree in de cartoon A Wild Hare. De haas is één van de meest bekende cartoonfiguurtjes uit de geschiedenis.

1990: productie van de laatste Eend

De laatste Deux Chevaux rolt van de lopende band in de Citroën-fabriek in Portugal. De auto voldoet niet meer aan de eisen van de tijd en is een ontwerp uit de jaren 40. Ondanks het feit dat veel milieufreaks De Eend jarenlang trouw blijven, is het één van de meest vervuilende auto’s.

1940: de geboortedag van Sjoukje Hooymaayer

Sjoukje Hooymaayer (Laren, 1940) was een Nederlandse actrice. Ze speelt zowel in het theater als op de televisie. In het theater speelt ze uiteenlopende rollen van Shakespeare tot een triologie Zo Zijn onze Manieren. Op de televisie is ze te zien in Zeg ‘ns AAA. Dit programma krijgt in 1984 de Gouden Televizier-ring. In 2018 wordt bekend dat Sjoukje Hooymaayer eierstokkanker heeft. Ze moet daarom stoppen met haar rol in de musical My Fair Lady. Ze ziet af van verdere behandeling. Sjoukje Hooymaayer overlijdt op 19 september 2018. Ze is 78 jaar geworden.

1944: de geboortedag van Philip Freriks

Philip Freriks (Utrecht, 1944) is een Nederlandse journalist. In 1971 begint zijn carrière bij het Parool, waar hij als buitenlandcorrespondent werkt. In 1977 gaat hij in Parijs werken voor de NOS als correspondent. Hij stopt met dit werk in 1993. Van 1996 tot en met 2009 is Philip Freriks presentator van het Achtuur-journaal van de NOS. Daarnaast gaat hij in 2000 ook het toneel op, hij speelt onder andere in Ik Herinner Me. Freriks is jarenlang het gezicht van Het Groot Dictée Der Nederlandse Taal. In 2012 presenteert hij De Slimste Mens. Samen met Erwin Krol maakt Philip Freriks in 2014 voor Omroep MAX de serie Lekker Weertje, een programma over de invloed van weer op Nederland en de Nederlanders.

1948: de geboortedag van Henny Vrienten

Henny Vrienten (Hilvarenbeek, 27 juli 1948) was een Nederlandse componist, muzikant en zanger. Hij is bij het grote publiek bekend als voorman van de populaire band Doe Maar. Hij speelt in de jaren 60 en 70 in verschillende bands. Hij componeert voor andere artiesten en brengt onder pseudoniemen eigen werk uit. In 1978 wordt Doe Maar opgericht. Het is een band die pop met reggae vermengt. Vrienten voegt zich 2 jaar later bij de band. Doe Maar wordt zeer populair, vooral onder de meisjes. Hits als Sinds 1 dag of 2 (32 jaar), Smoorverliefd, Is dit alles, Doris Day, Pa en De Bom staan allemaal hoog in de hitparades of zelfs op de1e plaats. Gillende meisjes begeleiden de concerten. In 1984 wordt de populariteit de leden van Doe Maar te veel en ze stoppen met de band.

1954: de geboortedag van Peter Mueller

Peter Mueller (Madison, Wisconsin, VS, 1954) is een voormalige Amerikaanse schaatser en tegenwoordig schaatscoach. Hij wint in Innsbruck in 1976 de gouden medaille op de 1000 meter van de Olympische Winterspelen. Hij is in Nederland echter beter bekend als schaatscoach van de Nederlandse schaatsploeg. Hij is namelijk de coach geweest van Marianne Timmer, Jan Bos en Gianni Romme, die onder zijn leiding allemaal medailles behalen op grote toernooien. Sinds 2003 is hij echter de coach geworden van het Noorse schaatsteam. In 2009 wordt hij door de Noorse bond ontslagen, omdat hij seksueel getinte opmerkingen zou hebben gemaakt naar een Noorse schaatsenrijdster. In 2010 en 2011 is hij trainer van de ploeg van kampioen Shani Davis. Na een teleurstellend seizoen gaat het tweetal uit elkaar en wordt hij coach van de Noorse commerciële ploeg CBA. Vanaf 2012 zou Mueller coach worden van de schaatsploeg van Zuid-Korea. Na een onderzoek naar zijn achtergrond zijn de Zuid-Koreanen op problemen gestuit. Hij blijft daarom coach van CBA. Hij is vanaf 2014 schaatscoach van Hongarije.

1957: de verjaardag van Léonie Sazias

Léonie Sazias was een kunstenares en voormalig presentatrice van het populaire radioprogramma Wekker-Wakker! van MAX. Léonie wordt in 1957 geboren in Rotterdam uit een Franse vader en een Nederlandse moeder. Na de havo bezoekt ze de kunstacademie. Ook verwerft ze haar lerarenbevoegdheid voor het vak handenarbeid. Haar aangeboren en ontwikkelde creativiteit moet uitingen krijgen. Léonie maakt dan ook onder de naam Navaya beeldende kunst. Daarnaast geeft ze workshops in haar atelier in Hilversum. Tevens is ze zangeres en acteert ze in kinderprogramma’s.


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE