Historie van 27 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 27 juni hebben plaatsgevonden.

1296: moord op graaf Floris V

Graaf Floris V wordt in de buurt van het Muiderslot vermoord. Graaf Floris V, graaf van Holland en Zeeland, krijgt een conflict met zijn Engelse bondgenoot Eduard I over de wolhandel en zet hem aan de kant ten faveure van zijn Franse bondgenoot Filips IV. Eduard wil Floris gevangen nemen, hetgeen geschiedt. Floris is zeer populair onder de bevolking die hem wil bevrijden. Bij die bevrijdingspoging steken de gijzelnemers Floris V 22 keer. Hij bezwijkt in het buitenverblijf Florisberg bij Muiderberg.

1909: 1e gemotoriseerde vlucht boven Nederland

De suikerfabriek van Sybrand Heerma van Voss in Etten-Leur bestaat 40 jaar. Hij wil dit op een bijzondere wijze vieren en nodigt de Franse graaf Charles de Lambert uit, om een demonstratie met zijn vliegtuig te geven. Vanwege de harde wind kan de graaf lange tijd niet opstijgen, waardoor veel mensen teleurgesteld naar huis gaan. Vanaf de Klappenbergse Heide lukt het hem in de avond op te stijgen en hij maakt een vlucht van 3,5 minuten op een hoogte van 15 meter. Hij legt ongeveer 1 kilometer af. De 1e gemotoriseerde vlucht boven Nederland is een feit.

1988: het doek valt voor Toppop

De AVRO zendt de laatste aflevering van het muziekprogramma Toppop uit. Bas Westerweel presenteert het programma op dat moment. In totaal zijn er 18 seizoenen Toppop op tv uitgezonden door de AVRO. Toppop is het 1e wekelijkse popprogramma op de Nederlandse televisie. Het is voornamelijk gevuld met beelden van popartiesten die in de studio hun nieuwste hit playbacken.

2018: Femke Halsema wordt burgemeester van Amsterdam

Femke Halsema wordt benoemd tot burgemeester van Amsterdam. De oud Groen Links-politica krijgt de 1e jaren meteen veel op haar bord: de Black Lives Matter demonstratie op de Dam, de moord op Peter R. de Vries en een stroeve relatie met de Telegraaf. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1955: de geboortedag van Frank de Grave

Frank de Grave (Amsterdam, 1955) is een Nederlandse politicus. Hij is sinds zijn jeugd lid van de VVD. Hij wordt in 1982 woordvoerder financiën in de Tweede Kamer. Vervolgens is hij wethouder van financiën in de gemeenteraad van Amsterdam. Hij wordt daarna staatssecretaris Sociale Zaken in het kabinet-Kok I en minister van Defensie in Kok II. Vanaf 2002 is hij woordvoerder media in de Tweede Kamer en in 2004 krijgt hij de leiding over organen in de gezondheidszorg, zoals de Zorgautoriteit. Tevens is hij voorzitter van het corporatiebestuur van pensioenfonds PGGM en voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten. In 2009 is De Grave een blauwe maandag de financiële topman van de DSB Bank. Van 2011 tot 2018 is hij lid van de Eerste Kamer voor de VVD. Vanaf 3 september 2018 is hij lid van de Raad van State. (Foto: ANP)

1957: de geboortedag van Jack Poels

Jack Poels (Sevenum, 1957) is de zanger en gitarist van de Limburgse dialectband Rowwen Hèze. Hij schrijft het grootse gedeelte van de muziek en de teksten die Rowwen Hèze ten gehore brengt. Het is vaak een mengeling van folk, tex-mex en accordeonmuziek. Tegenwoordig is hij ook druk aan het schilderen. Hij ontwerpt enkele hoezen voor de band. Op 27 april 2007 wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. (Foto: ANP)

1967: de geboortedag van Wilfred Genee

Wilfred Genee (Leeuwarden, 1967) is een Nederlandse presentator. Na de middelbare school studeert hij rechten. Maar hij heeft altijd al wat in de sport willen doen. Tijdens zijn studie is Genee te zien bij de Groningse lokale tv, OOG TV. Daarna werkt hij voor Canal+, SBS, Sport 7 en RTL 5, waar hij zijn eigen programma Voetbal Inside krijgt. Hij presenteert tevens voor deze zender het snooker, Wimbledon en darts.

1975: de geboortedag van Dennis van der Geest

Dennis van der Geest (Haarlem, 1975) is een voormalige Nederlandse judoka. In 2004 viert wint hij op de Olympische Spelen in Athene de bronzen medaille. Hij wordt in 2005 wereldkampioen is de open klasse. Hij is hiermee de 4e Nederlandse wereldkampioen judo bij de mannen. In 2009 stopt hij met judo. Daarna is hij te zien in verschillende programma’s. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE