Historie van 27 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 27 maart hebben plaatsgevonden.

196 v. Chr.: de Steen van Rosetta

Op 27 maart 196 voor Christus schrijven priesters een dankbetuiging aan koning Ptolemaeus. De tekst, gehouwen in steen, staat er op 3 verschillende manieren op: Egyptische hiërogliefen, Egyptisch demotisch en Grieks. Hierdoor is de steen in 1799 een zeer belangrijke sleutel voor de wetenschappers Champolion en Young. Hun werkzaamheden leiden tot een begrip van de betekenis van het Egyptische schrift, dat voor die tijd onvertaald is gebleven. De steen, De Steen van Rosetta genaamd, kan worden bewonderd in het British Museum in Londen. (Foto: ANP).

1937: opening van De Kuip

Het Rotterdamse stadion De Kuip wordt geopend. Het is de thuishaven van Feyenoord. Leen van Zandvliet, de toenmalige voorzitter van de club, is de initiatiefnemer tot de bouw van het stadion. Naar hem is het aanliggende plein genoemd. (Foto: ANP).

1977: vliegramp op Tenerife

De grootste ramp uit de geschiedenis van de luchtvaart vindt plaats. Een Pan Am-vliegtuig en een KLM-vliegtuig botsen op elkaar op de startbaan van het eiland Tenerife. In totaal 583 mensen verliezen het leven. (Foto: ANP).

1947: de geboortedag van Aad de Mos

Aad de Mos (Den Haag, 1947) heeft vele clubs getraind. Zo traint hij voetbalclub Vitesse, KV Mechelen, Anderlecht en PSV. Ook komt de in België mateloos populaire De Mos regelmatig opdraven als analist in sportprogramma’s. Geboren en getogen in Den Haag, speelt De Mos enkele jaren bij lokale amateurverenigingen alvorens jeugdtrainer te worden bij Ajax. Van 81 tot 85 coacht hij het eerste elftal van de Amsterdamse club. Bij zijn volgend post in het België Mechelen beleeft hij gouden jaren. Zo wint hij in 1988 de Europacup II in een zinderende finale tegen zijn oude club Ajax. Na een teleurstellend seizoen bij PSV reist De Mos enkele jaren de wereld rond, ondertussen teams coachend in Japan en het Midden-Oosten. De Mos is tot op de dag van vandaag de laatste trainer die een Belgisch team een Europacup heeft bezorgd. Vanaf januari traint hij het Griekse AO Nea Kavala. In 2010 is hij ruim een maand trainer van het in degradatie verkerende Sparta. Het mag niet baten: Sparta degradeert naar de Jupiler League en De Mos vertrekt in mei bij de club. Daarna is hij vooral op tv als analist. (Foto: ANP).

1963: de geboortedag van Karin de Groot

Karin de Groot wordt door critici ook wel de Emo-koningin van Nederland genoemd. Als presentatrice van het KRO-programma Spoorloos ziet ze immers menig traantje vloeien. 7 jaar lang presenteert ze het populaire programma én met groot succes. Inmiddels zit ze alweer enkele jaren prima op haar plek bij het radioprogramma Dolce Vita. Daarnaast presenteert ze ook het televisieprogramma Wat zou jij doen?, waarin gasten geconfronteerd worden met een moeilijke keuze in hun leven.

1963: de geboortedag van Quentin Tarantino

Quentin Tarantino (Knoxville, Tennessee, VS, 1963) is een regisseur, schrijver en acteur. Tarantino wint een Oscar voor het beste script voor de film Pulp Fiction. Hij wordt door zowel critici als publiek bejubeld om zijn originaliteit en kenmerkende stijl. Films als Reservoir Dogs, Pulp Fiction en Kill Bill 1 & 2 vallen op door hun gewelddadige, non-lineaire verhaallijn. Tarantino maakt veelvuldig gebruik van flashbacks, hoofdstukken en losse verhalen. De scripts, vaak door hem zelf geschreven, zijn over het algemeen flinterdun, maar weten door goed gebruik van muziek en een keur aan talentvolle acteurs toch te overtuigen. Ook de soundtracks van zijn films gaan als warme broodjes over de toonbank. Hij ontvangt voor Pulp Fiction een Oscar. Tarantino, zelf een overtuigd filmfreak, staat erom bekend veelvuldig films uit het verleden te citeren. De Kill Bill-films staan bol van de verwijzingen naar Japanse cinema en ook het dansje van hoofdrolspeler John Travolta in Pulp Fiction is een knipoog naar diens verleden als tieneridool in de film Saturday Night Fever. Tarantino’s stijl levert hem de bijnaam op King of Pulp. In Inglourious Bastards uit 2009 schittert wederom een wereldster. Ditmaal in de naam van Brad Pitt. Tarantino wint in 2013 voor de tweede keer een Oscar, ditmaal voor de film  Django Unchained. (Foto: ANP).

1970: de geboortedag van Mariah Carrey

Mariah Carrey (New York, VS, 1970) is één van de best verkopende artiesten aller tijden. Ze heeft een bereik van 5 octaven en staat bekend om de hoge uithalen in haar soulvolle nummers. Zelf noemt ze Minnie Ripperton, bekend van de hit Loving You als één van haar grootste invloeden. Carrey’s entree in de muziekwereld is een waar Assepoester-verhaal. Nadat ze haar middelbare school-diploma heeft gehaald verhuist de ambitieuze zangers naar New York, op zoek naar een platencontract. Tijdens een feestje ontmoet ze Columbia-baas Tommy Motolla, aan wie ze een demobandje geeft. Motolla is erg onder de indruk van de frêle Carrey, maar kan haar niet meer vinden. Na enkele weken zoeken weet hij haar te traceren en biedt haar een contract aan. De 2 worden zelfs verliefd en trouwen korte tijd later. In de jaren die volgen beleeft Carrey vele pieken en dalen, waaronder een zenuwinzinking. In 2005 maakt ze echter een glorieuze comeback als de beste verkopende artiest van het jaar. In 2009 komt een verzamelalbum uit, The Ballads genaamd en de plaat Memoires of an imperfect Angel. Merry Christmas II You is de titel van de kerstplaat van Mariah van 2010. Ze komt in 2014 met haar 14e studioplaat, toepasselijk getiteld 14th Studio Album. In 2015 krijgt Mariah Carrey een ster op de wereldberoemde Hollywood Walk Of Fame. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE