Historie van 27 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 27 mei hebben plaatsgevonden.

1933: De Drie Kleine Biggetjes komt uit

Walt Disney brengt de film De Drie Kleine Biggetjes uit. Who’s Afraid of the Big Bad Wolf is een liedje dat steeds terugkomt in de film. Moeder Big laat in het verhaal de biggen een huisje bouwen. Het huis moet sterk genoeg zijn om een wolf buiten de deur te houden. Uiteindelijk lukt het en leven de biggetjes nog lang en gelukkig.

1977: vrijlating bij Molukse gijzeling

De gegijzelde kinderen in de school van Bovensmilde worden vrijgelaten. De gijzeling is een actie van boze Molukse jongeren die zich door de Nederlandse regering in de steek gelaten voelen. De kinderen zijn allemaal ziek geworden en worden, in tegenstelling tot de leerkrachten, vrijgelaten. Die leerkrachten moeten wachten tot 11 juni. (Foto: ANP)

1990: IRA pleegt aanslag op Australische toeristen in Roermond

4 Australische toeristen maken vanuit Engeland een uitstapje naar Nederland in een gehuurde auto met Brits kenteken. De IRA, de Ierse afscheidingsbeweging, is in die tijd actief in het grensgebied tussen Nederland en Duitsland om aanslagen te plegen op Britse militairen. De Australiërs bezoeken Amsterdam en het Burgers Dierenpark in Arnhem. Vanuit Arnhem willen ze terug naar Engeland, maar ze nemen waarschijnlijk de verkeerde afslag en komen ’s avonds laat uit in Roermond. Ze hebben honger en gaan eten in een restaurant. Daarna wil 1 van hen een foto maken van de sfeervol verlichte Sint Christoffelkerk. Plotseling openen 2 gemaskerde IRA-leden het vuur op de toeristen, waarbij de 2 mannen van het viertal, Stephen Melrose en Nick Spanos, de dood vinden. De 2 Australische vrouwen blijven ongedeerd.

1922: de geboortedag van Sir Christopher Lee

Sir Christopher Lee (Londen, Groot-Brittannië, 1922 – 2015) was een Britse acteur. Hij wordt wereldberoemd als de sinistere Graaf Dracula. Hij speelt de bloeddorstige vampier meerdere malen. Ook is hij te zien in andere horrorfilms zoals The Hound Of The Baskervilles en Frankenstein. Hij doet dit voor de beroemde filmproducent Hammer Film Productions. In de jaren 70 is hij samen met andere beroemdheden te bewonderen op de hoes van de plaat Band On The Run van Paul McCartney. Hij heeft in 266 films gespeeld en is hiermee recordhouder. Christopher Lee is naast het bloedige werk tevens te zien in andere producties, waaronder in Sherlock Holmes en Lord Of The Rings. Vanaf 2010 verplaatst hij zijn aandacht naar heavy metal-muziek. Zijn debuut heet Charlemagne: By The Sword And The Cross. Een dag voor zijn 92ste verjaardag verschijnt Metal Knight. De laatste jaren van zijn leven brengt hij met kerst een kerstsingle uit. Met Jingle Hells is hij daarmee de oudste persoon die ooit een hit heeft gescoord in een hitparade. Sir Christopher Lee overlijdt op 7 juni 2015 in Londen. (Foto: ANP)

1943: de geboortedag van Cilla Black

Cilla Black (Liverpool, Groot-Brittannië, 1943 – Malaga, Spanje, 2015) was een Britse zangeres en tv-presentatrice. Door haar werk in The Cavern Club leert ze The Beatles kennen. The Fab Four zijn onder de indruk van haar stem. Ze doet een auditie bij Brian Epstein en krijgt een bescheiden hit met het door Paul McCartney geschreven Love Of The Loved. Daarna volgen grote hits als Anyone Who’s Had A Heart, You’re My World en You’ve Lost That Lovin’ Feeling. Vanaf de jaren 60 heeft ze een eigen show op de BBC, genaamd Cilla. Ook presenteert ze in de jaren 80 de Britse versie van Op Goed Geluk. Tot 2001 presenteert ze The Moment Of Truth. In de jaren 90 en later laat Cilla Black nog slechts sporadisch van zich horen op het muzikale vlak. Cilla Black overlijdt op 2 augustus 2015 in haar huis in Spanje. (Foto: ANP)

1957: de geboortedag van Siouxsie Sioux

Siouxsie Sioux (Londen, Groot-Brittannië, 1957) is een Engelse zangeres. Ze zingt in de invloedrijke post-punk/new wave band Siouxsie & the Banshees. Deze band wordt in 1976 opgericht en maakt fantastische platen als Ju Ju en Kaleidoscope. Na een pauze van 5 jaar treedt Siouxsie & the Banshees in 2013 weer op.

1967: de geboortedag van Paul Gascoigne

Paul John Gascoigne (Gateshead, Groot-Brittannië, 1967) wordt door velen gezien als een begenadigde voormalige voetballer. Mentale problemen, alcohol- en drugsverslavingen leiden er uiteindelijk echter toe dat Gazza nooit heeft waargemaakt wat hij volgens velen in zich heeft. Zowel op het veld als in zijn privéleven verloopt alles niet bepaald vlekkeloos. In 2005 stopt hij met voetbal. Na zijn carrière als voetballer probeert Gascoigne van zijn alcoholverslaving af te komen. Hij komt regelmatig in aanraking met de politie. (Foto: ANP)

1975: de geboortedag van Jamie Oliver

Jamie Oliver wordt in 1975 geboren in het Britse Clavering in Essex. Zijn ouders hebben een pub-restaurant The Cricketers en Jamie helpt vaak na school in de keuken. Als hij 16 jaar oud is besluit hij om van school af te gaan. Hij droomt er namelijk van om chef-kok te worden. Hij meldt zich aan bij Westminister Catering College en volgt lessen in Frankrijk. Om zijn droom te verwezenlijken treedt hij in dienst bij de Italiaanse kok Antonio Carluccio.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE