Historie van 27 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 27 november hebben plaatsgevonden.

1895: Alfred Nobel past zijn testament aan

Op 13 april 1888 leest Alfred Nobel, de uitvinder van dynamiet, in de krant dat hij is overleden op 12 april. Het is echter zijn broer Ludvig die is overleden. In het artikel wordt hij “De handelaar van de dood” genoemd en dat hij is rijk geworden van het oorlogsleed dat hij de mensheid heeft aangedaan. Het raakt Alfred Nobel zeer en hij probeert vanaf dat moment zijn naam te zuiveren. Op 27 november 1895 past hij voor de laatste maal zijn testament aan. Na zijn dood blijkt dat hij ongeveer 94 procent van zijn nalatenschap heeft gereserveerd voor wat uiteindelijk de Nobelprijzen voor de natuurkunde, scheikunde, geneeskunde, letterkunde en vrede worden. De prijzen zijn bedoeld voor wetenschappers die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd, voor auteurs die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de literatuur en aan mensen en organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de vrede. In 1901 worden de eerste Nobelprijzen uitgereikt. De eerste Nobelprijs voor de Scheikunde gaat naar de Nederlander Jacobus van ’t Hoff.

1971: ruimtevaartuig Mars 2 landt op Mars

De Mars 2 van de Sovjet-Unie landt op Mars. Op 19 mei 1971 wordt het ruimtevaartuig gelanceerd. Kort voor aankomst bij Mars splitst het vaartuig in een zogenaamde orbiter en een Marslander. De Marslander slaat onbedoeld neer op Mars, maar de Sovjet-Unie is er hiermee wel in geslaagd om als eerste het oppervlak van Mars te bereiken. De orbiter voert nog maandenlang onderzoek uit in een baan om Mars.

2015: de San José, de ‘Heilige Graal’ van de scheepswrakken, wordt teruggevonden

De San José is een Spaans schip met goud, zilver en juwelen aan boord. De Britten kelderen het schip op 8 juni 1708 voor de kust van Colombia. Het schip is 3 eeuwen later, op 27 november 2015, teruggevonden. De waarde van de lading wordt geschat op een slordige 14 miljard euro omgerekend naar nu. Er wordt sinds de vondst gestreden over het eigendomsrecht. Een Colombiaanse rechter heeft bepaald dat geen van de strijdende partijen het gebied mag bezoeken totdat de eigendomskwestie is opgelost. De locatie van het wrak is geheim.

1920: de geboortedag van Abe Lenstra

Abe Lenstra (Heerenveen, 1920) was één van Nederlands beste voetballers. Zijn bijnaam luidt ús Abe. Hij speelt vanaf zijn vijftiende bij Heerenveen. Lenstra is tweebenig. Bijna ieder seizoen is hij topscorer. Aanbiedingen van onder meer Ajax en Inter Milan slaat hij af. Jarenlang speelt hij tevens voor het Nederlands elftal. In 1951 wordt hij gekozen tot eerste Sportman Van Het Jaar. Kick Smit, Faas Wiles en Abe Lenstra worden uitgebeeld in de stripheld Kick Wilstra. Na de invoering van het betaalde voetbal in Nederland verhuist hij naar SC Enschede en daarna naar Enschedese Boys. Hij stopt met voetballen in 1963. Lenstra wordt trainer. In 1977 krijgt hij een hersenbloeding en hij overlijdt op 2 september 1985 in Heerenveen. Johan Cruijff selecteert Abe Lenstra in Het Oranje Van De Eeuw in 2000. Hij is de enige overleden speler die deze eer krijgt toebedeeld.

1941: de geboortedag van Louis van Dijk

Louis van Dijk (Amsterdam, 1941) was een Nederlandse pianist. In 1959 gaat hij naar het Amsterdams Conservatorium en in 1964 studeert hij cum laude af in klassiek piano. Louis van Dijk krijgt bekendheid met de Gevleugelde Vrienden. Hij vormt dit trio met Pieter van Vollenhoven en Pim Jacobs. Louis van Dijk is de vader van presentatrice Selma van Dijk. Selma speelt viool en treedt regelmatig op met haar vader. In 2010 wordt bekend dat Louis stopt met lange tournees. Hij treedt onder meer op met het Rosenberg Trio, Cor Bakker en Jenny Arean. Zo treedt hij op 27 september 2013 bij Cor Bakker op in het programma MAX Muziekspecials. In september 2018 treedt hij voor het laatst op: de pianist lijdt aan alzheimer en is ernstig ziek. Enkele maanden na zijn laatste optreden verhuist hij naar het Rosa Spier Huis in Laren, het woon- en werkgemeenschap voor oudere wetenschappers en kunstenaars. Louis van Dijk overlijdt daar op 12 april 2020. Hij is 78 jaar geworden.

1942: de geboortedag van Jimi Hendrix

Jimi Hendrix (Seattle, Washington, VS, 1942) was een Amerikaans gitaarvirtuoos. Hij wordt bekend met The Jimi Hendrix Experience waarvoor de band Cream model staat. Zijn eerste plaat Are You Experienced? is een mijlpaal in de rockgeschiedenis. Hendrix neemt nummers op als Hey Joe, Foxy Lady, The Wind Cries Mary, Purple Haze, All Along The Watchtower en Little Wing, stuk voor stuk nummers die de tand des tijds moeiteloos hebben doorstaan. Hendrix speelt alsof de duivel hem op de hielen zit. Er is geen rockgitarist die niet door Hendrix is beïnvloed. Zijn optredens zijn berucht om de show die hij geeft. Aan het einde beukt hij een Fender Stratocaster op het podium stuk. Jimi Hendrix overlijdt op 18 september 1970 in Londen ten gevolge van een overdosis slaappillen in combinatie met wijn. Hij behoort tot de 27 Club: die bestaat uit artiesten, onder wie Jim Morrison, Brian Jones en Janis Joplin, die op hun 27ste overlijden.

1945: de geboortedag van Phil Bloom

Phil Bloom (Berkel en Rodenrijs, 1945) is een Nederlands kunstenares. Ze is de eerste vrouw die naakt op de televisie verschijnt. In oktober 1967 leest zij naakt de krant in het programma Hoepla. Ze wordt daarna zelfs geïnterviewd door het Amerikaanse blad Playboy die haar ’tv’s first nude’ noemt. Tegenwoordig woont ze in Antwerpen.

1957: de geboortedag van Frank Boeijen

Op 27 november 1957 wordt in Nijmegen Frank Boeijen geboren. Hij is een schrijver, componist, muzikant en dichter. Na zijn middelbare school stort Frank Boeijen zich op de muziek. Zijn grote voorbeeld is Bob Dylan. In 1977 brengt Frank in eigen beheer zijn eerste album uit, samen met Wout Pennings. In 1978 nemen ze het album opnieuw op en om voortaan ook te kunnen optreden breiden ze hun band uit met onder andere Henk Wanders en Nels Busch. Na een tijd verlaat Wout Pennings de band en voor hem in de plaats komt Wil Theunissen erbij. De naam van de band wordt Frank Boeijen Groep. Onder deze naam brengen ze in de jaren ’80 een aantal albums uit. Van deze albums zijn 1001 Hotel, Foto van een Mooie Dag, In Natura en Welkom in Utopia de bekendste. De grootste hits heeft Boeijen met Zwart Wit en Kronenburg Park.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE