Historie van 27 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 27 oktober hebben plaatsgevonden.

1986: einde van de Coöperatieve Vereniging Witkar

De Coöperatieve Vereniging Witkar wordt opgeheven. Volgens de vereniging is de gemeente Amsterdam aan het volgende schuldig: Amsterdam zou de benodigde vergunningen weigeren te verstrekken. De witkar, een initiatief uit 1967 van provo Luud Schimmelpenninck, is een elektrische auto op drie wielen. Doel van de vereniging was het autogebruik terug te dringen wat beter zou zijn voor het milieu en waardoor parkeerproblemen zouden worden teruggedrongen. Een paar witkarren hebben inderdaad in Amsterdam rondgereden. In totaal zijn er 35 gebouwd. Er waren zelfs vijf witkarstations verdeeld over de stad. Een echt succes is de witkar nooit geworden. Zo is bijvoorbeeld het bereik met een volle accu slechts vijftien kilometer. Bovendien trek je heel wat bekijks in een voertuig dat veel weg heeft van een gehalveerde melkkar. Op 23 november 2009 is, ondanks de opheffing in 1986, weer een bijeenkomst gehouden van de Coöperatieve Vereniging Witkar. De vereniging onderzoekt of een witkarproject ditmaal wel levensvatbaar is.

2005: de Schipholbrand

Er breekt brand uit in het cellencomplex op Schiphol. Hierbij vallen elf slachtoffers. Tot op de dag van vandaag heeft deze brand grote politieke gevolgen. Nadat Pieter van Vollenhoven een vernietigend rapport uitbrengt over de brand, treden twee ministers af. De brand en daarmee de dood van de slachtoffers leidt tot grote politieke gevolgen.

2005: landing van de Antonov 225 op Eindhoven

Op het vliegveld van Eindhoven landt voor de eerste maal het grootste vliegtuig ter wereld: de Antonov 225. Dit toestel komt naar Eindhoven om een lading hulpgoederen in te laden met Pakistan als bestemming. Daar heeft een aardbeving plaatsgevonden en er zijn duizenden mensen dakloos geworden. De spanwijdte van de vleugels van de Antonov is ruim 88 meter, dus het toestel kan niet zomaar overal landen.

1809: de geboortedag van Peerke Donders

Peerke Donders (Tiburg, 1809) wordt geboren als zoon van een Tilburgse wever. Als kind moet hij al snel aan de slag achter het weefgetouw. Peerke wil echter priester worden. Deze opleiding is voor zijn ouders onbetaalbaar, maar als hulpje van de pastoor lukt dit toch. Uiteindelijk wordt hij missionaris in Suriname. Hier overlijdt hij in 1887. In 1982 verklaart de paus Peerke Donders zalig.

1919: de geboortedag van Herman Kuiphof

Herman Kuiphof (Franeker, 1919) was een Nederlandse sportjournalist en televisiecommentator. Hij begint zijn carrière in 1938 als leerling-verslaggever bij het dagblad De Nieuwe Nederlander. Hij verslaat in 1974 de door Oranje verloren WK-finale tegen Duitsland (“Zijn we er toch ingestonken”). In 1978 wordt Herman Kuiphof ongeschikt bevonden voor de verslaggeving van de finale Argentinië-Nederland. Zijn ogen zouden niet goed genoeg zijn. Kuiphof overlijdt in Soest op 20 november 2008.

1939: de geboortedag van John Cleese

In 1939 wordt John Marwood Cleese in Weston-Super-Mare in het Verenigd Koninkrijk geboren. John Cleese wordt vooral bekend door Monty Python’s Flying Circus met zijn absurde humor. De Pythons ontmoeten elkaar op de universiteiten van Cambridge en Oxford. Samen met zijn toenmalige echtgenote Connie Booth maakt John Cleese van 1975 tot 1979 de legendarische televisiereeks Fawlty Towers. Hierin speelt hij zelf de hoteleigenaar Basil Fawlty en zijn vrouw speelt het kamermeisje Polly. In Nederland wordt hij eind jaren 70 eveneens bekend door een aantal bioscoopreclames van de Giro waarin hij een op Basil Fawlty gelijkende straatinterviewer speelt.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE