Historie van 28 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 28 april hebben plaatsgevonden.

1789: muiterij op de Bounty

De muiterij op het Britse schip de Bounty onder leiding van Fletcher Christian tegen kapitein William Bligh vindt plaats. Dit is de geschiedenis ingegaan als een legendarische opstand. Het is niet precies duidelijk wat de aanleiding is geweest voor de muiterij. Algemeen wordt aangenomen dat het te wijten is aan het zeer strenge, onrechtvaardige en wrede optreden van kapitein Bligh. Het scheepslogboek spreekt dit echter tegen.

1877: ingebruikname van de Willemsspoorbrug

In Rotterdam wordt de Willemsspoorbrug over de Nieuwe Maas in gebruik genomen. Tot 1994 overspant deze brug de Nieuwe Maas. Later wordt de brug vervangen door de Willemsspoortunnel. Technisch gezien is de brug toe aan vervanging en ook vormt de brug een capaciteitsknelpunt voor de dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen. (Foto: ANP).

1945: executie Mussolini

Op bevel van Italiaanse partizanen worden de Italiaanse fascistenleider Benito Mussolini en zijn minnares terechtgesteld. Samen met andere geëxecuteerde fascisten worden zij op 29 april 1945 op een plein in Milaan tentoongesteld. (Foto: ANP).

1967: opening van het vernieuwde Schiphol

Koningin Juliana opent het vernieuwde vliegveld Schiphol. In 1963 wordt begonnen met de bouw van het stationsgebouw, dat in 1967 geopend kan worden. Dit gebouw ligt aan de westkant van de oude luchthaven, die vanaf dan Schiphol-Oost gaat heten. Het stationsgebouw vormt het latere Schiphol-Centrum. (Foto: ANP).

1992: de Tweede Kamer krijgt een nieuw gebouw

In Den Haag wordt het nieuwe gebouw van de Tweede Kamer in gebruik genomen.

2001: eerste ruimtetoerist

Dennis Tito is de eerste ruimtetoerist. Voor een bedrag van 20 miljoen dollar krijgt hij een 8-daagse vakantie aan boord van het internationale ruimtestation ISS.  (Foto: ANP)

1943: de geboortedag van Klaas de Vries

Klaas de Vries (Hoensbroek, 1943) is een Nederlandse politicus en lid van de Eerste Kamer. Hij is vooral bekend als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en later is hij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Kok II. Klaas de Vries is lid van de Partij van de Arbeid. Op 1 juni 2009 wordt hij bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Die functie bekleedt hij tot oktober 2012. In 2014 maakt Klaas de Vries zijn debuut als auteur met de thriller Operatie Vuurvogel. Klaas de Vries wordt in 2017 benoemd tot voorzitter van een speciale commissie die voor sportkoepel NOC*NSF seksuele intimidatie en misbruik binnen sportverenigingen gaat onderzoeken.  (Foto: ANP)

1947: de geboortedag van Ad Visser

Ad Visser (Amsterdam, 1947) is een Nederlandse presentator en artiest. Ad Visser is in het Nederlandse collectieve geheugen opgenomen door het popprogramma Toppop. Hij presenteert wekelijks de stijgers en de dalers in de hitparade. In die tijd komen werkelijk alle artiesten uit de gehele wereld optreden in de Toppop-studio. Samen met Penney de Jager is hij 15 jaar één van de meest populaire Nederlanders onder de jeugd. Na Toppop is Ad in meerdere programma’s te bewonderen. Hij richt zich als multi-mediaperformer op optredens voor bedrijven en congressen. Technologie speelt hierbij een grote rol. Hij bouwt bijvoorbeeld een BMW om tot een muziekinstrument dat geluiden voortbrengt door middel van sensoren. In 2012 presenteert Ad Visser voor RTL5 het programma Echte Meisjes Op Zoek Naar Zichzelf. Het wordt opgenomen in Nepal.  (Foto: ANP)

1948: de geboortedag van Ferry de Groot

In Amsterdam wordt in 1948 Ferry de Groot geboren. Hij is een Nederlandse journalist, radioprogrammamaker en regisseur. Al op 10-jarige leeftijd heeft hij interesse voor het medium radio.

1950: de geboortedag van Jay Leno

Jay Leno (New York, VS, 1950) is een Amerikaanse komiek van Italiaanse en Schotse afkomst. De meeste bekendheid verwerft hij als de presentator van de NBC show The Tonight Show. Tevens bezit hij het productiebedrijf Big Dog Productions. Jay Leno is een recordaantal keer bij Late Night met David Letterman te gast geweest. Als hij in 2009 zijn show overdraagt aan Conan O’ Brien, is dat voor korte duur. De kijkcijfers kelderen en op 1 maart 2010 keert Lenno terug in de Tonight Show. Begin 2014 beëindigt Leno zijn carrière. Leno is een autoliefhebber. Hij is in het bezit van meerdere zeldzame auto’s, waaronder onbetaalbare Duesenbergs. Hij heeft een eigen garage, waar hij auto’s en motoren laat restaureren.  (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE