Historie van 28 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 28 augustus hebben plaatsgevonden.

1913: opening van het Vredespaleis

Koningin Wilhelmina opent in Den Haag het Vredespaleis. In 1899 wordt besloten tot oprichting van het Permanente Hof van Arbitrage, een instituut dat staten moet helpen hun onderlinge geschillen zonder oorlog op te lossen. Het Vredespaleis is gebouwd mede door steun van staalmagnaat en filantroop Andrew Carnagie. In het gebouw is het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties gevestigd.

1939: afkondiging van de algehele mobilisatie

Het kabinet-De Geer II kondigt een algehele mobilisatie af. Dit gebeurt vanwege de toegenomen internationale spanningen.

1963: King speecht I Have A Dream

Voor het Lincoln Memorial in Washington DC houdt Martin Luther King zijn beroemde toespraak I Have A Dream. De toespraak vormt een inspiratiebron voor miljoenen om op te staan tegen racisme.

1988: vliegramp bij Ramstein

In het Duitse Ramstein vindt een vliegramp plaats. Tijdens een demonstratie van het stuntteam van de Italiaanse luchtmacht botsen vliegtuigen op elkaar. 3 piloten en 67 toeschouwers verliezen het leven.

1921: de geboortedag van Joop Doderer

Joop Doderer (Velsen, 1921) was een Nederlandse acteur. Hij verwerft grote bekendheid door zijn rol van Swiebertje in de gelijknamige tv-serie. Deze serie heeft wel 20 jaar gelopen op de NCRV. In 1941 begint zijn carrière als acteur in Madame Bovary waar hij de rol van Justin als apothekersassistent op zich neemt. Na de oorlog gaat Doderer weer aan de slag als acteur bij diverse kluchten en is hij in radioprogramma’s te horen. In 2001 speelt hij in de theaterproductie Blijvend Applaus. Deze tragikomedie speelt zich af in een rusthuis voor oud-operazangers. Hij viert met dit stuk zowel zijn 80ste verjaardag als zijn 60-jarig toneeljubileum. Joop Doderer overlijdt in 2005.

1931: de geboortedag van Cristina Deutekom

Cristina Deutekom wordt in 1931 geboren in Amsterdam als Christine Engel. Haar ouders zingen beiden in een koor. Op jonge leeftijd zingt ze bij diverse zanggroepjes. Op 5-jarige leeftijd zingt ze al in operettes voor kinderen. Cristina trouwt in 1953 met Jaap Deutekom die ook in het koor zit.

1942: de geboortedag van David Soul

David Soul (Chicago, Illinois, VS, 1942) is een Amerikaanse acteur en zanger. Hij wordt bekend als Hutch in de bekende serie Starsky and Hutch. In 1977 heeft hij een hit met het nummer Don’t give up on us baby. David speelt in meerdere films zoals in Poirot-Death on the Nile van Agatha Christie. In 2004 speelt hij een rol met de oorspronkelijke Starsky in de film Starsky and Hutch. In hetzelfde jaar wordt David Soul Brits staatsburger.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE