Historie van 28 december


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 28 december hebben plaatsgevonden.

505: het feest van de Onnozele Kinderen

Op 28 december 505 wordt in Carthago voor het eerst het feest van de Onnozele Kinderen gevierd. Op die dag viert de Katholieke Kerk het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem die op bevel van Koning Herodes werden vermoord. Het stamt van een oud Romeins kinderfeest, het festum puerorum. Dit verkleedfeest, waarin oosterse, Romeinse en Keltische elementen waren opgenomen, wordt door de kerk verboden. Onnozele Kinderen is in Nederland en België uiteindelijk overschaduwd door de viering van Sint Nicolaas, en daarmee weer door de kerk erkend.

1895: vertoning van de 1e film

In de Parijse Salon Indien du Grand Café wordt op 28 december 1895 de 1e film vertoond door de gebroeders Lumière. Te zien is de 45 seconden durende film ‘Werkers die de Lumière-fabriek in Lyon verlaten’. Hoewel er enige discussie is of de broers wel de 1e cinematografen zijn, wordt de vertoning in het café door de wetenschap gezien als het 1e commerciële gebruik van de film.

1956: de geboortedag van Nigel Kennedy

Nigel Kennedy breekt als violist internationaal door met zijn vertolking van de Lente uit Vivaldi’s vier jaargetijden. Hij valt hierbij op door zijn onconventionele uiterlijk. Kennedy maakt zich sterk voor de popularisering van klassieke muziek, vooral onder jongeren. Hij heeft ook vrijwel alle vioolconcerten uit het klassieke repertoire opgenomen. Kennedy is op 28 december 1956 geboren in Brighton. Hij studeert onder meer bij Yehudi Menuhin. Ondanks zijn flamboyante uiterlijk wordt hij door veel collega’s serieus genomen. Anderen nemen het voormalig wonderkind minder serieus en noemen hem de Liberace van de jaren negentig. Opvallend is bijvoorbeeld dat hij niet in Londen is geboren maar hij wel spreekt met een Cockney-Londens accent. Het grootste deel van zijn jeugd spreekt hij echter accentloos Engels.

1953: de geboortedag van Richard Clayderman

Richard Clayderman (Parijs, Frankrijk, 1953) is een Franse pianist die een groot aantal platen uitbrengt met talloze arrangementen van klassieke muziek, chansons en popmuziek. Als zoon van een pianoleraar begint Clayderman met pianospelen als hij zes jaar is. Op zijn twaalfde gaat hij naar het conservatorium. Wanneer hij in 1976 zijn Ballade Pour Adeline opneemt, verandert zijn leven. Het nummer wordt een enorm succes en er worden 22 miljoen exemplaren verkocht in 38 landen.

1954: de geboortedag van Denzel Washington

Denzel Washington (New York, VS, 1954) is een Amerikaans acteur. Nadat hij klaar is met de middelbare school gaat hij naar de Universiteit van Fordham, waar hij studeert voor een carrière in de journalistiek. Daarna gaat hij naar het Amerikaans Theater Conservatorium. Al na een jaar verlaat hij het conservatorium om werk te gaan zoeken als acteur. Zijn eerste grote verschijning is in Carbon Copy. Zijn grote bekendheid komt met de televisieserie St. Elsewhere. Hij wint 2 Oscars voor zijn rol in de films Glory en Training Day. (Foto: ANP).

1944: de geboortedag van Antoine Bodar

Dr. Antoine Bodar (‘s-Hertogenbosch, 1944) is een Nederlands rooms-katholiek priester, kunsthistoricus en auteur van diverse theologische boeken. Bovendien is hij een veelgevraagd spreker in de media en op symposia. Antoine Bodar wordt vooral bekend door zijn functie als plebaan van de Kathedrale Basiliek van Sint Jan Evangelist (de bisschopskerk van het bisdom ‘s-Hertogenbosch). Eerder is hij al docent aan diverse universiteiten en auteur van diverse boeken en columns.

1964: de geboortedag van Antoinette Hertsenberg

Antoinette Hertsenberg (Den Haag, 1964) is een Nederlandse presentatrice. Na haar studie werkt ze onder meer voor een meidenwegloophuis, de Anti-vivisectiestichting en de Dierenbescherming. Ze is overtuigd vegetariër en ze heeft zelfs een website voor vegetarische recepten, De Vegetariër.nl. Antoinette presenteert voor AVROTROS het programma Radar. In 2009 wordt ze door het vaktijdschrift Villamedia uitgeroepen tot journalist van het jaar. In 2010 wordt Antoinette uitgeroepen door het blad Opzij tot de Machtigste mediavrouw van Nederland. Ze is getrouwd en heeft 3 kinderen. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE