Historie van 28 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 28 februari hebben plaatsgevonden.

1883: opening van het eerste vaudevilletheater

Het eerste vaudevilletheater wordt geopend in Boston, VS. Bij de voorstellingen is vooral de lagere klasse van de maatschappij aanwezig. Prostituees en dronkenlappen kunnen kijken naar een bonte mengeling van cabaret, acrobatiek en muziektheater.  Bekende artiesten zijn Charlie Chaplin, The Three Stooges en Bobbejaan Schoepen.

28 februari 1983: de laatste MASH wordt uitgezonden

MASH is een comedyserie die van 1972 tot en met 1983 op de televisie is te zien. Het gaat over het leven van artsen, verpleegkundigen en militairen in een mobiel hospitaal tijdens de Koreaanse Oorlog. Wekelijks krijgen we de belevenissen te zien van Hawkeye, BJ, Radar, ‘Hotlips’ Houlihan en korporaal Klinger. De serie is wereldwijd een hit. Op 28 februari 1983 is de laatste aflevering, een 2,5 uur durende special. Bijna 106 miljoen Amerikanen zien de laatste uitzending. Tot en met 2010 is dit een record in de Amerikaanse televisiegeschiedenis. (Foto: ANP)

1986: moord op premier Olof Palme

De Zweedse premier Olof Palme wordt in Stokholm vermoord. De moord is nog steeds niet opgelost. (Foto: ANP). Luister ook naar het fragment uit VillaVdB over dit geschiedenisfeit.

2013: abdicatie van paus Benedictus XVI

Paus Benedictus XVI treedt terug vanwege gezondheidsproblemen. Het is voor het eerst sinds de middeleeuwen dat een nieuwe paus moet worden gekozen terwijl de oude nog in leven is. Paus Benedictus overlijdt op 31 december 2022. Hij is 95 jaar geworden. (Foto: ANP).

1943: de geboortedag van Hans Dijkstal

Hans Dijkstal (1943) is geboren in Port-Saïd, Egypte, waar zijn vader en grootvader in de scheepvaart werken. Tot zijn komst naar Nederland op zijn 5e spreekt hij vloeiend Arabisch. Hij maakt carrière als wethouder in Wassenaar, als docent management-training en zelfstandig financieel adviseur. In 1982 komt Dijkstal in de Tweede Kamer. Tussen 1994 en 1998 is hij minister van Buitenlandse Zaken. Na zijn jaren in de Kamer neemt Dijkstal afstand van de koers van de VVD met betrekking tot allochtonen. In 2006 is hij één van de initiatiefnemers van Eén Land, Eén Samenleving. Oud-politici van verschillende pluimage uiten zich in een manifest voor meer tolerantie. Hans Dijkstal overlijdt in zijn woonplaats Wassenaar op 67-jarige leeftijd op 9 mei 2010. (Foto: ANP).

1954: de geboortedag van Youp van ’t Hek

Youp van ’t Hek (Naarden) zit in zijn jonge jaren op het internaat het Hageveld. Hij wordt na 3 maanden verwijderd vanwege zijn gedrag. De liefde voor het theater wordt bij hem aangewakkerd als hij met zijn ouders in 1963 Toon Hermans in Carré ziet optreden. In 1973 richt hij Cabaret NAR op samen met zijn huidige vrouw Debby Petter en Daan van Straaten. Zijn grote doorbraak komt met het soloprogramma Hond Op Het IJs (1987) en zijn oudejaarsconference 1989. In het begin lijken de programma’s van Van ’t Hek nogal op die van Freek de Jonge, maar in de loop der tijd ontwikkelt hij een eigen stijl.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE