Historie van 28 januari

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 28 januari hebben plaatsgevonden.

1887: begin van de bouw van de Eiffeltoren

De eerste steen wordt gelegd van de Eiffeltoren in Parijs. De bouw neemt twee jaar in beslag. Op 31 maart 1889 wordt de Eiffeltoren ingehuldigd.

1953: de strop voor Derek Bentley

Derek Bentley krijgt in Londen op 19-jarige leeftijd de strop. Deze minder begaafde analfabeet is met zijn 16-jarige maatje Chris Craig aan het inbreken als de politie verschijnt. Bentley wordt gearresteerd. Craig heeft een pistool. 3 agenten getuigen dat Bentley zou hebben geschreeuwd “Geef hem de volle laag, Chris”. Dit blijkt later een leugen. Craig schiet agent Miles dood, 15 minuten nadat Derek Bentley is gearresteerd. Maar omdat Craig, die inteligenter is dan Bentley, voor de wet nog minderjarig is, wordt Derek Bentley op 28 januari 1953 opgehangen. Zijn zuster Iris heeft haar hele leven gevochten voor eerherstel voor haar broer. Dat gebeurt in 1998, 1 jaar na de dood van Iris. Chris Craig wordt na 10 jaar gevangenschap vrijgelaten.  Elvis Costello schrijft in 1988 een aangrijpend lied over Derek Bentley getiteld Let Him Dangle.

1958: patent op het LEGO

Het LEGO dat wij nu kennen wordt gepatenteerd. De blokjes uit 1958 passen nog op die van vandaag. LEGO is een uitvinding van de Deen Ole Kirk Christiansen, die in 1932 een een zaak begint genaamd LEgGOdt, hetgeen speel goed betekent.

1986: ruimteveer Challenger explodeert

Vlak na lancering explodeert het ruimteveer Challenger. Alle 7 astronauten, 5 mannen en 2 vrouwen, komen daarbij om het leven. De hele wereld is getuige aangezien de lancering live op tv is te volgen. Challenger is de 2e spaceshuttle die door NASA de ruimte in wordt geschoten na Columbia. Challenger zou 9 succesvolle vluchten maken. In april 1985 vliegt de in Nederland geboren Lodewijk van den Berg met Challenger. Ongeveer 6 maanden later is het de beurt aan Wubbo Ockels, die de voorlaatste reis van Challenger meemaakt.

2013: koningin Beatrix maakt troonsafstand bekend

Koningin Beatrix kondigt in een toespraak tot het Nederlandse volk haar aftreden aan. Ze uit haar dankbaarheid dat ze onze Koningin heeft mogen zijn. Haar oudste zoon prins Willem-Alexander volgt haar op 30 april 2013 op als Koning der Nederlanden. De vorstin bekleedt 33 jaar haar ambt als koningin.

1912: de geboortedag van Tante Leen

Tante Leen (Amsterdam, 1912) artiestennaam van Helena Kok-Polder en later Helena Jansen-Polder was een Amsterdamse volkszangeres. Haar bijnaam luidt ‘De Nachtegaal van de Willemsstraat’. Ze treedt voor het eerst op als ze 43 is. Ze zingt daarvoor wel eens in het café waar ze schoonmaakt voor de gasten die haar vervolgens inschrijven voor een talentenjacht getiteld ‘De Beste Stem van de Jordaan’. Ze wordt 2e achter Johnny Jordaan met wie ze vriendschap sluit en over wie en met wie ze liedjes zingt. Haar bekendste nummer is dan ook “Oh Johnny”. Johnny antwoordt met zijn lied “Tante Leen, Tante Leen, Tante Leen, Ik ga een liedje over je zingen”, een lied van de bekende componist en orkestleider Harry de Groot. Vanaf de jaren 60 zingt ze in het café van haar 2e echtgenoot aan de Nieuwendijk. Haar eerste echtgenoot is bij een bombardement tijdens de oorlog om het leven gekomen. In 1968 wordt ze gevraagd om Nederland te vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival, maar ze weigert. Tante Leen beëindigt haar carrière in 1975. Na haar overlijden wordt in 1994 aan de Elandsgracht in de Jordaan een borstbeeld van haar onthuld. Dat staat naast de beelden van Johnny Jordaan, Manke Nelis en Johnny Meijer. Tante Leen overlijdt op 5 augustus 1992 in Amsterdam.

1936: de geboortedag van Alan Alda

Alfonso Joseph D’Abruzzo (New York, VS, 1936), oftewel Alan Alda, is een Amerikaanse acteur, schrijver, regisseur en politiek activist. Nederland maakt voor het eerst kennis met de goedlachse acteur in zijn rol als Hawkeye Pierce in de serie M*A*S*H. Alda ontpopt zich tijdens de 11 jaar dat hij in de komedieserie speelt als een man van vele talenten. Hij schrijft meer dan twintig afleveringen en regisseert er meer dan dertig. Als zoon van een voormalige schoonheidskoningin en een succesvol acteur is een toekomst in de showbusiness onvermijdelijk voor de jonge Alda. Hij begint zijn carrière bij de Compass Players comedy revue, waar hij uitblinkt door zijn fijn afgestemd gevoel voor humor. Zijn grote doorbraak beleeft hij met de serie M*A*S*H, die hem het imago van ‘aardige jongen’ meegeeft, een image dat hij sindsdien hardnekkig van zich af heeft geprobeerd te schudden.

1942: de geboortedag van Sjoukje Dijkstra

Sjoukje Dijkstra (Akkrum, 1942) is een voormalig Nederlandse kunstschaatster. Sjoukje neemt voor het eerst als veertienjarige deel aan de Olympische Spelen. In 1960 wint ze als achttienjarige zilver en vier jaar later neemt ze het goud mee naar huis. Sjoukje is de eerste Nederlander die olympisch goud wint op de Winterspelen. Hiervoor wordt ze benoemt tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Sjoukje wordt zes maal gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. Ook wordt zij uitgeroepen tot beste Nederlandse kunstrijdster van de Eeuw. Sjoukje is samen met Johan Cruijff de eerste die de Fannie Blankers-Koen Trofee mag ontvangen. Na haar carrière danst ze acht jaar in de ijsrevue Holiday on Ice. De verjaardag van Sjoukje Dijkstra is één van de onderwerpen in het programma Tijd voor MAX van 28 januari 2010.

1966: de geboortedag van Ellen Evers

Ellen Evers (Amsterdam, 1966) is een Nederlandse musicalactrice. Hoewel ze al vanaf 1987 meedraait maakt het grote publiek pas kennis met haar in de Joop van de Ende-productie Miss Saigon uit 1996. Daarvoor speelt Evers o.a. in Cats, Madley Amsterdam en Jeans. Haar grootste en enige hoofdrol speelt ze in de musical Chicago, waarin ze in de huid kruipt van de valse Roxy Hart. Daarna volgen rollen in De Drie Musketiers, Mama Mia en Turks Fruit. In haar laatste voorstelling speelt Evers gewoon zichzelf. In Liedjes van Toon vertolkt ze nummers van De Meester van het Kleine Gebaar. Het jaar 2009 is voor Ellen een druk jaar: ze speelt in Cabaret, zingt nummers van Queen, speelt een rol in de film Sinterklaas en de verdwenen Pakjesboot èn is te zien in de musical The Full Monty. Ellen is in 2010 te zien in de musical Harem. Dinner For One is heet het humoristische stuk waarmee Ellen is te zien. Het is een vertolking van het beroemde Engelse stuk waarin een oude vrouw dineert met lang overleden vrienden. De drank wordt geserveerd en opgedronken door de straalbezopen butler. In 2012 treedt ze solo op en is ze te zien in De Jantjes. Droomvrouw is de titel van de film waarin Ellen Evers in 2013 te bewonderen is. Ze speelt in 2015 in The Sound Of Music en is te zien in Zo’n Toon, een stuk over Toon Hermans. Ellen Evers speelt in 2016 en 2017 de moeder van Ciske in Ciske de Rat. Ellen Evers is in 2020 te bewonderen in de musical Anastasia.

1968: de geboortedag van Rudolph van Veen

Rudolph van Veen (Weelde, België, 1968) staat nog in de keuken van de bekende patisserie Huize van Wely wanneer hij in 2000 op de Nederlandse buis wordt geslingerd als tv-kok in het programma Life & Cooking. Daarbij vallen niet alleen zijn kookkunsten op, maar vooral zijn blauwe haar. Van Veen begint met koken in het Amsterdamse restaurant van zijn oom. Na het behalen van zijn diploma aan de koksschool in Breda werkt hij achtereenvolgens in Zwitserland, het door Cas Spijkers gerunde restaurant De Swaen in Oisterwijk en Huize van Wely, waar hij de fijne kneepjes van het patisserievak leert kennen. In 2005 beleeft Rudolph het culinaire hoogtepunt uit zijn carrière. Tijdens het diner na afloop van de Oscar-uitreiking mag hij de toetjes bereiden. In datzelfde jaar danst hij in Dancing with the Stars. In 2009 eidigt Life & Coocking. Het wordt opgevolgd door Life4you waarin Rudolph wederom zijn kookkunsten laat zien. In 2011 kookt hij in De Makkelijke Maaltijd en Rudolph’s Backery. Tevens is hij vanaf dat jaar te zien op het digitale kookkanaal 24Kitchen.

1974: de geboortedag van Ramsey Nasr

Ramsey Nasr (Rotterdam, 1974) is een Nederlands-Palestijnse acteur die al geruime tijd in Antwerpen woont. Sinds 2005 is hij ook stadsdichter van deze Belgische havenstad. Nasr maakt aanvankelijk indruk met het stuk De Doorspeler, een monoloog door hem zelf geschreven en gespeeld. Hierin fileert hij vlijmscherp de in zijn ogen scherp Nederlandse hang naar hysterie en sensatie. Nasr is naast zijn prijswinnende werk als auteur ook bekend als polemist. Zo heeft hij enkele controversiële essays geschreven over het Israëlisch-Palestijns conflict. Vanaf 2009 is Ramsey Nasr Dichter des Vaderlands. Hij bekleedt deze functie tot begin 2013.


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE