Historie van 28 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 28 juli hebben plaatsgevonden.

1914: begin van de Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog breekt uit. Frankrijk, Rusland, Groot-Brittannië en Italië trekken ten strijde tegen Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk. De aanleiding is de moord op troonopvolger Frans Ferdinand van Oostenrijk-Hongarije in het Sevische Sarajevo op 28 juni 1914. Op 28 juli valt Oostenrijk-Hongarije daarom Servië aan. Het is de oorlog waarin voor het eerst gebruik wordt gemaakt van gifgas, tanks, machinegeweren en vliegtuigen. Duitsland en haar geallieerden verliezen de strijd uiteindelijk in 1918. Het Ottomaanse Rijk en het Keizerrijk Rusland houden op met bestaan. Meer dan 9 miljoen soldaten verliezen het leven.

1928: de Olympische Spelen in Amsterdam

Prins Hendrik opent de Olympische Spelen van Amsterdam. Voor het eerst wordt het Olympisch vuur ontstoken.

1940: Koningin Wilhelmina opent uitzending Radio Oranje

Koningin Wilhelmina opent de uitzendingen van Radio Oranje vanuit Londen. Vele Nederlanders luisteren illegaal naar de uitzendingen. Na de oorlog gaat Radio Oranje samenwerken met Radio Herrijzend Nederland. Hieruit ontstaat Radio Nederland Wereldomroep.

1929: de geboortedag van Remco Campert

Remco Campert (Den Haag, 1929) was een Nederlandse dichter en schrijver. Hij maakt deel uit van de literaire stroming de Vijftigers. Hij begint in 1950 met het proberen te slijten van zijn bundeltje Ten lessons with Timothy. In het voorjaar van 1950 richt hij samen met Rudy Kousbroek het tijdschrift Braak op. Het is een platform voor experimentele dichters. Eén van zijn bekendste romans is Het Leven Is Verrukkulluk. Remco Campert overlijdt op 4 juli 2022. Hij is 92 jaar geworden.

1948: de geboortedag van Ruud Geels

Ruud Geels (Haarlem, 1948) is een Nederlandse voetballer die bekend staat om zijn kopballen. Hij speelt bij menig club in Nederland en België. Zijn eerste grote club is Feyenoord, waar hij na 4 seizoenen vertrekt. In 1974 komt hij uit voor Ajax, waar hij in 132 wedstrijden 123 maal scoort. Ook speelt hij voor PSV, waardoor hij één van de weinige voetballers is die voor de 3 topclubs van Nederland speelt. Louis van Gaal ontvangt in 2007 het eerste exemplaar van de biografie Ruud Geels: Altijd raak!.

1952: de geboortedag van Monique van de Ven

Monique van de Ven wordt in 1952 geboren in het dorp Zeeland in Noord-Brabant. Zij gaat naar de kunstacademie van Maastricht om drama te studeren. Wanneer ze hier klaar mee is, vertrekt ze naar Den Haag om daar nog één jaar naar de toneelschool te gaan. In 1971 wordt ze daar ontdekt en maakt haar filmdebuut in Turks Fruit. Turks Fruit van Paul Verhoeven is een verfilming van het gelijknamige boek van Jan Wolkers. Monique’s tegenspeler is Rutger Hauer. De film is één van de meest bezochte en meest succesvolle Nederlandse films aller tijden. Haar debuut betekent gelijk haar doorbraak.

1963: de geboortedag van Monique Somers

Monique Somers (Haarlem, 1963) is een Nederlandse weervrouw. Tijdens haar studie volgt zij een bijvak meteorologie. Zij begint haar carrière bij het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, maar komt al snel terecht bij het KNMI. Hier volgt zij nog een interne opleiding meteorologie. In 1994 is ze voor het eerst op tv te zien. Tot en met 1998 presenteert ze het weer voor de NOS. Daarna vervult ze de functie van senior communicatieadviseur in Lelystad. In 2011 wordt Monique Somers hoofd communicatie bij de gemeente Epe.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE