Historie van 28 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 28 juni hebben plaatsgevonden.

1914: moord op kroonprins Ferdinand en zijn vrouw

Kroonprins Franz Ferdinand van Oostenrijk en zijn vrouw worden in Sarajevo vermoord. Het is 1 van de redenen waarom de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. (Foto: ANP)

1919: de Vrede van Versailles

De Vrede van Versailles wordt ondertekend. De Vrede van Versailles is een verdrag tussen Duitsland enerzijds en de bondgenoten anderzijds, waarmee de Eerste Wereldoorlog formeel wordt beëindigd.

1965: prinses Beatrix verlooft zich met Claus von Amsberg

Het Koninklijk Huis maakt bekend dat prinses Beatrix zich heeft verloofd met de Duitse diplomaat Claus von Amsberg. (Foto: ANP)

1976: vliegtuigkaping door de PLO

De PLO kaapt een Frans vliegtuig dat onderweg is van Tel Aviv naar Parijs. Na een landing in Libië vliegt het toestel naar Oeganda. Israëlische commando’s bevrijden de gegijzelden op het vliegveld van Entebbe in de nacht van 3 op 4 juli van dat jaar. Alle gegijzelden worden bevrijd. Er komen, naast alle gijzelnemers, meer dan 40 Oegandese militairen om, evenals de leider van de Israëlische commando’s, Jonathan Netanyahu, de broer van de premier van Israël. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit.

1980: Middelburg wint de TT van Assen

Jumping Jack Middelburg wint de koningsklasse in het motorracen van de TT in Assen.

2009: Stephen Hawking geeft een feestje voor tijdreizigers

In Cambridge organiseert de briljante wetenschapper Stephen Hawking een feestje. Hij verstuurt echter geen uitnodigingen en brengt niemand ervan op de hoogte. Hij heeft wel champagne laten aanrukken en er hangt een spandoek met de tekst “Welkom tijdreizigers”. Niemand komt echter opdagen.

1917: de geboortedag van Wim Sonneveld

Wim Sonneveld (Utrecht, 1917) was een Nederlandse cabaretier. Hij start zijn carrière bij de amateurzanggroep Keep Smiling Singers. In 1937 vertrekt hij naar Frankrijk, waar bij in cabarets van Suzy Solidor en Agenes Capri zingt. Na de oorlog keert hij terug en treedt hij onder andere op in het Theater der Prominenten. In 1943 vormt hij een eigen cabaretgezelschap, genaamd Rim Ram, ze spelen vele shows. In de jaren 50 houdt hij zich naast cabaret ook bezig met film, televisie en musical. ij speelt onder andere in My fair Lady, Ja Zuster, Nee Zuster en Silk Stockings. Sonneveld creëert menig onvergetelijk typetje, waaronder Frater Venantius, Nikkelen Nelis en Willem Parel. Hij behoort met Wim Kan en Toon Hermans tot de 3 grootste Nederlandse conferenciers. Op 8 maart 1974 overlijdt Wim Sonneveld. (Foto: ANP)

1935: de geboortedag van Aad van den Heuvel

Aad van den Heuvel wordt in 1935 geboren in Rotterdam. Hij wordt bekend als journalist en programmamaker. Als Aad van den Heuvel zijn opleiding aan de HBS heeft afgerond, besluit hij verder te studeren voor sportleraar. Hij wordt echter geen sportleraar, maar komt terecht als de sportverslaggever voor de diverse kranten. Door een misverstand komt hij in dienst van de KRO. Hij gaat namelijk langs bij de KRO-directeur Jan Castelijns voor een interview, maar de directeur denkt dat hij komt solliciteren. Hij wordt direct aangenomen! Hij suggereert voor de nieuwe actualiteitenrubriek de naam ‘Focus’, maar Castelijns zegt: “Mooi! Daar maken we ‘Brandpunt’ van.” Tot 1973 is hij de verslaggever en presentator van Brandpunt. Hij reist hiervoor de gehele wereld over en maakt uitgebreide reportages. Vervolgens werkt hij aan een aantal speciale programma’s, onder andere Cursief en Alles is Anders Show. Nationale bekendheid bereikt hij met het consumentenprogramma Ook Dat Nog! Hij presenteert het programma, het panel bestaat uit Sylvia Millecam, Erik van Muiswinkel, Hans Böhm en Gregor Frenkel Frank.

1960: de geboortedag van Karin Bloemen

Karin Bloemen (Alkmaar, 1960) is een Nederlandse zangeres en cabaretière. Ze heeft een goede zangstem en haar kwaliteiten als cabaretière leveren haar nationale bekendheid op. Karin speelt onder andere in de cabaretgroep Purper. Daarnaast maakt ze een aantal personalityshows, waarin ze met behulp van dansers en zangers een mooie show neerzet. In 2010 is ze te horen bij De Toppers in de Amsterdam ArenA. Disney maakt in 2013 bekend dat ze de rol van mrs. Squibbles speelt in de film Monsters University. Witte Nar heet de show waarmee Karin Bloemen in 2014 door het land trekt. In 2017 trekt ze het land door met de voorstelling Volle Bloei. Samen met Cor Bakker staat ze in 2022 op de planken met de theatertour Waar waren we gebleven…. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE