Historie van 28 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 28 maart hebben plaatsgevonden.

1965: optreden van Roy Orbison & The Candy Men

Roy Orbison & The Candy Men treden op 28 maart 1965, ’s middags om 17.00 uur, op in het Kurhaus in Scheveningen. ’s Avonds om 20.15 uur volgt er een optreden in het Concertgebouw in Amsterdam. In het voorprogramma staan Shirley Zwerus, De Wama’s, André van Duin, Ilonka Biluska en Rita Hovink. Orbison scoort een jaar eerder een enorme hit met het nummer In Dreams. (Foto: ANP).

1979: bijna-ramp in de kerncentrale in Harrisburg

In de kerncentrale Three Mile Island in Harrisburg, Pensylvania, VS, vindt bijna een nucleaire ramp plaats. Er komt radioactieve gas vrij. Deze bijna-ramp en de ramp in Tsjernobyl verhogen het bewustzijn van mensen over de gevaren van nucleaire energie. (Foto: ANP).

2014: bij overval op juwelier worden 2 overvallers doodgeschoten

Op 28 maart 2014 worden 2 overvallers doodgeschoten bij een overval op juwelier Goldies in Deurne. Deze overval, en de nasleep, zorgt voor de nodige commotie. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1946: de geboortedag van Wubbo Ockels

Wubbo Ockels komt in 1946 in Almelo ter wereld. Hij is de eerste Nederlander die een vlucht door de ruimte maakt. Deze ervaring beleeft hij in 1985.  Aan de Rijksuniversiteit Groningen studeert Wubbo Ockels natuurkunde en wiskunde en behaalt daar in 1973 cum laude zijn doctoraalexamen. Na zijn opleiding doet hij experimenteel onderzoek naar onder andere het verval van gammastralen in nucleaire systemen. In 1978 promoveert hij op dit onderwerp. Als buitengewoon hoogleraar verbindt hij zich aan de Rijksuniversiteit Groningen.

1955: de geboortedag van Reba McEntire

Reba McEntire (McAlester, Oklahoma, VS, 1955) is één van de populairste countryzangeressen in de Verenigde Staten. Met haar broer Pake vormt ze eind jaren 60 een band die bekend komt te staan als The Singing McEntries, waarmee ze een lokale hit scoort. Na het zingen van het Amerikaanse volkslied tijdens de landelijke rodeo finales in Oklahoma City in 1974 wordt ze opgemerkt door Red Steagall. Hij stelt haar voor om naar Nashville te gaan om een solocarrière op te zetten. Dit blijkt zeer succesvol uit te pakken. Sinds 1978 heeft Reba McEntire elk jaar wel een top-40 country single gehad. Samen met Shania Twain, Barbara Mandrell, Dolly Parton en Loretta Lynn behoort ze tot de 5 vrouwelijke soloartiesten die de hoogste onderscheiding van de Country Music Association hebben gekregen: Entertainer of the Year. (Foto: ANP).

1960: de geboortedag van Joep van Deudekom

Joep van Deudekom (Amsterdam, 1960) is een Nederlands cabaretier. Na het vwo gaat hij naar de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, waar hij Peter Heerschop leert kennen. Aan het einde van de jaren ’80 begint hij samen met hem en Viggo Maas de cabaretgroep NUHR. Hiermee doet hij jarenlang de radiosketches bij Spijkers met Koppen. Televisiebijdragen levert hij met NUHR aan Familie van de Ploeg en Kopspijkers. Ook werkt hij tijdelijk voor het programma Koefnoen. Joep van Deudekom heeft wekelijks een radiocolumn in het programma van Giel Beelen. Tevens schrijft hij over tv in de Televizier en heeft hij verschillende boeken op zijn naam staan. Daarnaast presenteert hij voor Discovery Channel het programma How Do They Do It?. Vanaf 2013 is hij één van de presentatoren van het humoristische programma De Kwis. Vanaf 2020 is hij samen met Rob Urgert te zien met het programma Wie denk je wel dat je bent?. Daarin worden  groepen mensen die in de maatschappij recht tegenover elkaar staan, onderworpen aan wetenschappelijke, maar vaak ook hilarische experimenten, om meer inzicht te krijgen in hun verschillen. In december 2021 is hij de verteller in Scrooge Live dat door Omroep Max wordt uitgezonden. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE