Historie van 28 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 28 mei hebben plaatsgevonden.

1932: de Afsluitdijk is een feit

Vanaf dit jaar sluit de Afsluitdijk het IJsselmeer (de voormalige Zuiderzee) af van de Waddenzee en loopt van Den Oever op het voormalige eiland Wieringen in Noord-Holland naar Zurich in Friesland. Het idee stamt al uit 1886, wanneer enkele notabelen de Zuiderzeevereniging oprichten. Zij hebben onderzoek gedaan naar de vraag of drooglegging haalbaar is. Cornelis Lely is een prominent lid van deze vereniging. Hij ontwerpt in 1891 het eerste plan voor de afsluiting van de Zuiderzee. (Foto: ANP)

1987: de Duitser Rust vliegt boven het Rode Plein

De 19-jarige Duitser Mathias Rust vliegt in een Cessna een paar rondjes over het Rode Plein in Moskou, om vervolgens te landen op de parkeerplaats. Hij doet dit, naar eigen zeggen, om de wereldvrede te promoten. Rust wordt pas op het laatste moment opgemerkt door de Russische radar. Dat geeft Michaïl Gorbatsjov de mogelijkheid een aantal conservatieve anti-hervormers uit het leger te ontslaan wegens nalatigheid. Mathias Rust wordt veroordeeld tot 4 jaar werkkamp, maar is na iets meer dan een jaar weer vrij man.

2017: Tom Dumoulin wint als eerste Nederlander de Ronde van Italië

Jan Janssen, Joop Zoetemelk en Tom Dumoulin zijn de enige Nederlanders die een grote wielerronde op hun naam hebben geschreven. In 2017 wint Tom Dumoulin de Giro, de Ronde van Italië, en is daarmee de eerste Nederlander die deze wielerronde op zijn naam heeft staan.

1934: de geboortedag van Bram van der Vlugt

Bram van der Vlugt (Den Haag, 1934) was een Nederlandse acteur die tevens bekend is door zijn rol als Sinterklaas tijdens de jaarlijkse intocht van de Goedheiligman in ons land. Van der Vlugt studeert bouwkunde in Delft waar hij bij het studententoneel gaat. Vanaf 1958 studeert hij aan de Toneelschool Amsterdam waar hij in 1961 afstudeert. Hij sluit zich in 1961 aan bij de experimentele Toneelgroep Studio en vanaf 1963 is hij te zien in de televisieserie Memorandum van een Dokter. In 1970 is hij één van de oprichters van Toneelgroep Sater. Voor zijn rol in Kopenhagen ontvangt Van der Vlugt in 2000 de Louis d’Or voor de beste manlijke hoofdrol. Hij speelt in films als Pastorale 1943 uit 1978, Filmpje! uit 1995 en Kees de Jongen uit 2003 en in series als Medisch Centrum West en Unit 13. Maar hij is toch het meest bekend van zijn rol als Sinterklaas, een rol die hij vanaf 1986 tot en met 2010 heeft vertolkt. Ook daarna trekt hij zijn sinterklaaspak nog wel eens aan, zoals in de film Bennie Stout uit 2011 en in 2020 nog in De Grote Sinterklaasfilm. Bram van der Vlugt overlijdt in zijn slaap op 19 december 2020, aan de gevolgen van COVID-19. Hij is 86 jaar geworden. (Foto: ANP)

1940: de geboortedag van Hans Dulfer

Hans Dulfer is een Nederlandse saxofonist. Hij wordt in 1940 geboren in Amsterdam. Hij leert zichzelf saxofoon spelen en is sinds zijn 17e professioneel muzikant. Zijn grote voorbeeld is Coleman Hawkins. Eind jaren 50 is Dulfer actief in het combo van Clous van Mechelen. Later speelt hij onder meer in Heavy Soul Inc., Ritmo Natural, Theo Loevendie, Consort en Reflud (Dulfer maar dan omgekeerd). Naast saxofonist is hij autoverkoper, bestuurslid van het Bimhuis, columnist van Muziekkrant OOR en radiopresentator. In 1990 is hij directeur van Paradiso.

1943: de geboortedag van Jacques Herb

Jacques Herb (Rotterdam, 1943) is een Nederlandstalige zanger. In 1970 wordt hij in Nederland beroemd met de hit Manuela. Het lied zorgt ervoor dat de naam Manuela enorm in populariteit stijgt. Daarna heeft hij nog een megahit met het nummer Maar Een Man Mag Niet Huilen. Daarna scoort hij nog enkele kleine hits. In 2002 wordt hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

1944: de geboortedag van Rudolph Giuliani

Rudolph William Louis (Rudy) Giuliani III (New York, VS, 1944) is een Amerikaanse politicus. Hij is burgemeester van New York van 1 januari 1994 tot en met 31 december 2001. Zijn optreden tijdens en na de terroristische aanslagen op 11 september 2001 maakt een grote indruk. Hij coördineert dan persoonlijk het werk van de gemeentelijke diensten en geeft leiding aan de herstelwerkzaamheden. Het weekblad TIME Magazine kiest hem tot persoon van het jaar 2001 en hij krijgt een hoge Britse onderscheiding. In 2008 probeert de voormalige burgemeester van New York het kandidaatschap voor de presidentsverkiezingen voor de republikeinse partij in de wacht te slepen, hetgeen niet lukt. Daarna houdt hij zich bezig met zijn advocatenkantoor en adviesbureau. In 2018 maakt president Trump bekend dat Giuliani deel uitmaakt van zijn juridisch team. Giuliani komt in deze functie meerdere keren in opspraak. Zo wordt in 2019 duidelijk dat hij een grote rol heeft gespeeld bij het onder druk zetten van de president van Oekraïne, om een onderzoek te starten naar zijn democratische politieke tegenstander Joe Biden en diens zoon Hunter die werkzaam is geweest in dat land. Het leidt tot een afzettingsprocedure tegen de president. Trump overleeft de zogenaamde ‘impeachment’ en blijft president van de Verenigde Staten. (Foto: ANP)

1948: de geboortedag van Wil Hartog

Wil Hartog (Abbekerk, 1948) is een voormalige Nederlandse motorcoureur en directeur van een grasdrogerij. Hij wint 5 keer een Grand Prix in de 500 cc klasse. Zijn grootste triomf behaalt De Witte Reus als hij de TT van Assen op zijn naam weet te zetten. Naast De Witte Reus heeft hij nog een tweede bijnaam: De Grasdroger Uit Abbekerk.

1968: de geboortedag van Kylie Minogue

Kylie Minogue (Melbourne, Australië, 1968) is een Australische zangeres en actrice. Haar carrière wordt gekenmerkt door haar opkomst als kindersterretje in een soapserie. In 1979 krijgt zij haar eerste televisierol in de televisieserie The Sullivans. In februari 1986 begint haar carrière pas écht als ze een rol krijgt in de Australische serie Neighbours. Tijdens een liefdadigheidsbal in Melbourne zingt Kylie samen met andere acteurs uit Neighbours een nummer van Little Eva, The Loco-Motion. Ze krijgt een platencontract aangeboden en dit is dan ook het begin van haar zangcarrière.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE