Historie van 28 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 28 november hebben plaatsgevonden.

1962: prinses Wilhelmina overlijdt

Op 82-jarige leeftijd overlijdt prinses Wilhelmina. In de Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt zij op 6 september 1898 ingehuldigd. In 1901 treedt ze in het huwelijk met Hendrik, zoon van groothertog Frederik Frans II van Mecklenburg-Schwerin. Op 30 april 1909 wordt hun dochter Juliana geboren. Na haar overlijden wordt Wilhelmina bijgezet in het familiegraf in de Grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft.

1963: Cape Canaveral wordt Cape Kennedy

Ruimtevaartbasis Cape Canaveral in Florida wordt na de dood van president John F. Kennedy omgedoopt tot Cape Kennedy. John F. Kennedy is degene die aanzet geeft tot het doel om voor het einde van het decennium een man naar de maan te brengen en hem weer veilig terug te halen. In 1973 wordt de naam Cape Kennedy op verzoek van veel bewoners van Florida weer omgedoopt tot Cape Canaveral, de naam die het 400 jaar heeft gedragen. In het Kennedy Space Center Visitor Complex kan het publiek alles te weten komen over NASA en ruimtevaart.

1990: premier Thatcher treedt af

Margaret Thatcher treedt officieel af als premier. Haar partij is niet bereid haar voor nog een termijn te steunen. Van 4 mei 1979 tot en met 28 november 1990 is ze premier van Groot-Brittannië. John Mayer is haar opvolger. Margaret Thatcher krijgt de titel barones en wordt lid van het Britse Hogerhuis. Haar bijnaam luidt The Iron Lady.

1995: Ajax wint de Wereldbeker

Ajax wint voor de tweede keer in haar bestaan de Wereldbeker voor clubteams. In Tokio staat het na de officiële speeltijd tussen het Braziliaanse Gremio en Ajax nog 0-0. Het nemen van de penalties gaat de Amsterdammers beter af: de Brazilianen missen twee maal, Ajax één maal (Kluivert). Aanvoerder Danny Blind schiet de laatste en beslissende penalty binnen.

2000: legalisering van euthanasie

De Tweede Kamer stemt in met een wetsvoorstel om euthanasie te legaliseren. Hiermee is Nederland het eerste land ter wereld waar hulp bij zelfdoding onder bepaalde voorwaarden niet meer strafbaar is.

2000: het pekdruppelexperiment

De achtste druppel in het pekdruppelexperiment valt. Het is een Australisch experiment dat is begonnen in 1927 en is opgezet door Thomas Parnell. Het experiment toont aan dat sommige stoffen zoals pek vaste stoffen lijken te zijn terwijl het eigenlijk vloeistoffen zijn met een dikke stoperigheid. Uiteindelijk vormen zich druppels. De stroperigheid van pek is 100 miljard maal hoger dan die van water. Het is het langstlopende experiment ter wereld.

1943: de geboortedag van Randy Newman

Randy Newman (Los Angeles, Californië, Verenigde Staten, 1943) is een Amerikaans componist en zanger. In eigen land is hij nauwelijks bekend als uitvoerend artiest. In veertig jaar heeft hij meer dan 35 albums uitgebracht. Kenmerkend voor zijn hits zijn de satirische teksten. Met het lied If I Didn’t Have You uit de tekenfilm Monsters Inc. wint hij een Oscar. In 2011 mag hij opnieuw zo’n beeldje in ontvangst nemen voor het nummer We Belong Together uit de film Toy Story 3.Veel door hem geschreven nummers zijn voor andere artiesten hits geworden. In Nederland heeft Randy hits met nummers als Rider In The Rain en Short People. In 2010 krijgt hij een ster op de Hollywood Walk Of Fame. Randy Newman brengt nog steeds platen uit.

1950: de geboortedag van Ed Harris

Ed Harris (Englewood, New Jersey, Verenigde Staten, 1950) is een Amerikaanse acteur. Hij wint een sportbeurs voor de Columbia University, maar hij verhuist twee jaar later met zijn gezin naar Oklahoma. Hier gaat hij drama studeren, nadat hij zijn passie voor toneel heeft ontdekt. Zijn eerste belangrijke filmrol is als moordenaar in Borderline met Charles Bronson. In 1983 wordt hij beroemd door zijn rol als NASA astronaut John Glenn in The Right Stuff. In 1996 wordt hij genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in Apollo 13. Hierna volgen in 1999 en 2001 nominaties voor respectievelijk The Truman Show en Pollock.

1961: de geboortedag van Patty Zomer

Op 28 november 1961 wordt in Haarlem Patricia Alida Maria Zomer geboren. Zij wordt bekend als de Nederlandse zangeres, styliste en presentatrice Patty Zomer. In de jaren zeventig danst Patty in het TROS Top 50-ballet. In 1979 wordt Patty Zomer bekend als een van de zangeressen van de meidengroep de Dolly Dots. De Dots hebben nationaal en internationaal grote successen met onder meer Boys en Love Me Just A Little Bit More. Na haar periode bij de Dolly Dots wordt ze actief als styliste. Patty doet dat samen met Esther Oosterbeek die ze kent van de Dolly Dots.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE