Historie van 28 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 28 oktober hebben plaatsgevonden.

1886: onthulling van het Vrijheidsbeeld

Het Vrijheidsbeeld in New York wordt door president Grover Cleveland van de Verenigde Staten onthuld. Het is een gift van Frankrijk als teken van vriendschap. Het Vrijheidsbeeld staat voor vrijheid en democratie en verwelkomt iedereen die New York bezoekt. Het beeld had er oorspronkelijk in 1876, bij het 100-jarig bestaan van de VS, al moeten staan. Maar vanwege financiële problemen aan beide kanten van de oceaan duurde het tien jaar langer. Het beeld is ontworpen door de Franse beeldhouwer Frédéric August Bartholdi. Zijn moeder zou model hebben gestaan voor het gezicht van het Vrijheidsbeeld. Gustave Eiffel heeft het stalen frame ontworpen. Het beeld is 93 meter hoog en weegt 225 ton. Het licht van het Vrijheidsbeeld symboliseert vrijheid. Op het tablet dat zij vasthoudt staat de datum ‘JULY IV MDCCLXXVI’ gegraveerd. Op deze dag wordt de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten van Amerika uitgeroepen.

1907: Loke wordt de eerste lectrice

Marie Elise Loke wordt als eerste vrouw benoemd aan een universiteit. Zij wordt lector Frans aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van huis uit is Marie Elise Loke schrijfster van romans.

1962: einde van de Cubacrisis

De Cubacrisis eindigt. De Sovjet-Unie ontmantelt haar nucleaire bases op het eiland. De wereld haalt opgelucht adem.

1977: ontvoering van Maup Caransa

De Amsterdamse onroerendgoedhandelaar Maup Caransa wordt ontvoerd. Na 5 dagen, op 2 november 1977, is hij weer vrij man na betaling van 10 miljoen gulden. Caransa zou zelf met de ontvoerders hebben onderhandeld over het losgeld. Hoewel het losgeld op verschillende plaatsen in Europa opduikt, zijn de daders nooit gepakt. In Amsterdam bestaat de uitdrukking “Ik ben Caransa niet”. Het betekent: het geld groeit me niet op de rug.

1941: de geboortedag van Hank B. Marvin

Hank B. Marvin (Newcastle, Groot-Brittannië, 1941) is de lead-gitarist van The Shadows. Als hij in 1959 met Bruce Welch, vriend en slaggitarist van The Shadows, in Londen is, ontmoeten zij de manager van Cliff Richard. Hij stelt voor Cliff te begeleiden. Talloze hits en films zijn het gevolg. Ook solo scoren The Shadows vele hits, waaronder het wereldberoemde Apache. The Shadows schrijven en spelen tevens de themesong voor de film The Deerhunter. Hank is ook beroemd door zijn bril met zwart montuur. Hank heeft een zeer bekende gitaarsound: dit wordt verkregen door het geluid van een Fender Stratocaster door een echoapparaat te sturen. Ook wordt zijn geluid bepaald door het gebruik van de tremolo. Bekende gitaristen als Frank Zappa, Mark Knopfler, Neil Young, Pete Townshend en Brian May zeggen dat Hank een invloed heeft gehad op hun gitaarspel.

1942: de geboortedag van Kees Verkerk

Kees Verkerk (Maasdam, 1942) is een voormalige Nederlandse schaatser. Verkerk maakt deel uit van een zeer sterke lichting die in de jaren 60 opkomt. Samen met Ard Schenk behoort hij tot de beste schaatsers van de vorige eeuw. In 1966 en 1967 wordt hij wereldkampioen en in 1967 Europees kampioen. In 1968 op de Olympische Winterspelen in Grenoble wint ‘Keesie’ goud op de 1500 meter. Kees Verkerk en Ard Schenk zijn de eerste schaatsers die commercieel gaan. Dit duurt slechts twee jaar. Kees Verkerk is getrouwd met een Noorse en hij bezit een camping in Noorwegen.

1946: de geboortedag van Wim Jansen

Wim Jansen (Rotterdam, 1946) was een voormalige Nederlandse voetballer. Hij speelt rechtshalf, linkshalf en libero. Hij komt 15 seizoenen uit voor Feyenoord en wint met die club in 1970 zowel de Europa Cup I als de Wereldbeker. In 1974 wint hij met Feyenoord de UEFA Cup. Jansen is een vaste kracht van het Nederlands Elftal. Hij speelt in de verloren WK-finales van 74 en 78. Daarna speelt hij met Cruijff in Amerika en ook bij aartsrivaal Ajax. Dat nemen de Feyenoorders niet en tijdens een treffen tussen de 2 krijgt Jansen een sneeuwbal op zijn oog. Na zijn carrière als voetballer wordt Jansen trainer van onder meer Feyenoord. Vanaf het seizoen 2011/2012 is hij begeleider van de jeugdtrainers van de Rotterdammers. Wim Jansen overlijdt op 25 februari 2022. Hij is 75 jaar geworden.

1955: de geboortedag van Bill Gates

Bill Gates III (Seattle, Washington, VS, 1955) is een voormalige Amerikaanse ondernemer. Hij is vooral bekend als boegbeeld en medeoprichter van de firma Microsoft. Volgens het zakentijdschrift Forbes is Gates van 1996 tot en met 2005 de rijkste man ter wereld, met uitzondering van het jaar 1997. Het vermogen van Bill Gates wordt in 2005 op 47 miljard dollar. Volgens een schatting bezit hij in zijn eentje meer dan de armste 50 procent van de wereldbevolking samen. Gates neemt in 2008 afscheid als CEO van Microsoft. De dan 52-jarige miljardair gaat zich toeleggen op filantropie.

1963: de geboortedag van Eros Ramazzotti

Eros Ramazzotti wordt in 1963 geboren in Rome. Hij is een Italiaanse zanger, tekstschrijver, componist en muziekproducer. Eros is één van de internationaal best verkopende artiesten uit Italië. In 1984 breekt Ramazzotti door in Italië, als hij met het lied Terra promessa het Festival van Sanremo wint. Later wordt hij internationaal bekend met hits als Se Bastasse Una Canzona, Adesso Tu, Musica è en Cose Della Vita. Dit laatste nummer verschijnt in 1993. In 1998 zingt hij dit nummer nog eens in als een duet met Tina Turner. Hiermee behaalt hij opnieuw internationaal succes. In 1997 brengt hij ook een Best Of-album uit. Verder verschijnen van hem twee cd’s met live opnames van concerten. Tot 2004 brent Eros Ramazzotti negen originele albums uit. Daarop staan veelal zelf geschreven of mede-geschreven composities. Behalve met Tina Turner neemt Ramazzotti duetten op met onder andere Cher, Joe Cocker, Anastacia en Andrea Bocelli. Calma Apparente komt uit in 2005. Daarop staat de single die hij maakt met Anastacia, getiteld I Belong To You. E2 is de dubbel cd die Eros uitbrengt in 2007. In 2009 komt Ale e radici uit. Eros gaat tevens op wereldtournee. Van deze tournee komt eind 2010 een cd uit getiteld 21.00:EROS LIVE WORLD TOUR 2009/2010. In november 2012 verschijnt de cd Noi en in maart 2013 doet de Italiaanse zanger Nederland aan voor een concert. Hij geeft op 3 november 2015 een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Eros Rammazotti trouwt op 7 juni 2014 met zijn Marcia Pellegrinelli.

1967: de geboortedag van Julia Roberts

Julia Roberts (Smyrna, Georgia, VS, 1967) is een Amerikaanse actrice. Voor haar titelrol in de film Erin Brockovich krijgt zij in 2000 een Oscar. Andere succesvolle films waarin Julia Roberts speelt, zijn Pretty Woman, My Best Friend’s Wedding, Notting Hill, Runaway Bride en The Mexican.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE