Historie van 28 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 28 september hebben plaatsgevonden.

1066: Willem de Veroveraar valt Engeland aan

De Normandische graaf Willem de Veroveraar valt Engeland aan. Hij weet uiteindelijk de Engelsen te onderwerpen. Veel van de Engelse adel en aristocraten worden vervangen door Franse handlangers van Willem de Veroveraar. De voertaal van de adel en de aristocraten wordt vanaf dat moment Frans. Daarom is een deel van de huidige Engelse taal van oorsprong Frans. Hij bouwt in korte tijd tientallen kastelen. Het beroemdste gebouw dat hij in Engeland heeft gebouwd is de Tower of Londen.

1957: opening van de Velsertunnel

Koningin Juliana opent de Velsertunnel in Noord-Holland. De eigenlijke naam is Velsertunnels, omdat er één tunnel is voor het treinverkeer en één voor het wegverkeer. De verkeerstunnel bevindt zich in het traject van de A22. De treintunnel is onderdeel van het traject Haarlem-Uitgeest. Met de bouw van de tunnel is begonnen in april 1952.

1994: de veerboot Estonia zinkt

De veerboot Estonia vergaat voor de kust van Finland. Daarbij verliezen 852 mensen, van wie de helft Zweden, het leven.

1999: heropening van het Anne Frank Huis

Het gerenoveerde en uitgebreide Anne Frank Huis in Amsterdam wordt geopend door koningin Beatrix.

2000: start van de Tweede Intifada

De Tweede Intifada begint met een volgens de Palestijnen provocerend bezoek van de toenmalige oppositieleider van Israël Ariël Sharon aan de Tempelberg..

1934: de geboortedag van Brigitte Bardot

Brigitte Bardot wordt in 1934 geboren in de Franse hoofdstad Parijs. Zij is de dochter van een industrieel. Wanneer ze 15 jaar oud is begint ze met modellenwerk. In 1952 is ze voor het eerst op het witte doek te zien in de film Le Trou Normand. Ze trouwt in ditzelfde jaar ook met de regisseur Roger Vadim.  Ze is in die periode vooral bezig met films maken binnen Europa. Ondanks dat ze vooral in Europa bekend is, krijgt ze veel aandacht van de media in de Verenigde Staten. In de jaren 50 en 60 wordt zij samen met Marilyn Monroe gezien als vrouwelijke iconen. In het begin van de jaren 50 maakt ze vooral films binnen het genre drama. Ze speelt in 3 Britse films, te weten Doctor Sea (1955), Helen of Troy (1954) en The Act of Love met Kirk Douglas.

1952: de geboortedag van Sylvia Kristel

Sylvia Kristel (Utrecht, 1952) was een Nederlandse actrice. Ze speelt onder meer in de film Naakt Over De Schutting. Ze wordt echter wereldberoemd met de erotische film Emmanuelle. Tevens is ze te bewonderen in Lady Chatterly’s Lover, Mata Hari en Lijmen/Het Been, naar een roman van Willem Elsschot. Sylvia Kristel heeft in meer dan 50 films gespeeld. In 2009 is ze te zien in het theater met Wie Weet Overleeft De Begeerte Me over haar werk, relaties en verslaving. In 2010 is Sylvia te zien in de film Two Sunny Girls. De laatste tijd van haar leven is de gezondheidstoestand van de actrice zorgelijk. Ze wordt in juni 2012 getroffen door een herseninfarct. Tevens wordt bij haar kanker geconstateerd. Sylvia Kristel overlijdt op 17 oktober 2012 op 60-jarige leeftijd.

1959: de geboortedag van Angela Groothuizen

Angela Groothuizen (Alkmaar, 1959) is een Nederlandse zangeres en presentatrice. Op de middelbare school is ze al actief bezig met zingen en zingt ze in diverse schoolbandjes. In 1978 neemt ze voor het eerst een single op met The Howling Hurricane. In 1979 wordt de Dolly Dots opgericht. Naast het zingen vindt ze presenteren ook erg leuk. Ze presenteert in 1981 het programma Popcorn. De Dolly Dots worden in 1988 definitief opgeheven, ze richt zich dan vooral op het presenteren. Het meest bekende programma is De Uitdaging. Met de Dolly Dots toert Angela in 2008 met The Goodbye For Now Tour door Nederland. Na de dood van mede-Dolly Dot Ria Brieffies zullen de Dolly Dots volgens Angela nooit meer optreden. Begin 2012 toert Angela door het land met het programma Angela En De Optigan, waarin ze liedjes zingt en verhalen vertelt. Een optigan is een toetseninstrument uit de jaren 70 dat er uitziet als een verkleind orgel. Tevens debuteert ze als kinderboekenschrijfster. In 2012 ontvangt ze de Annie M.G. Schmidt-prijs met het nummer Vinkeveen.

1963: de geboortedag van Vera Mann

Vera Mann (Genk, België, 1963) is een Belgische actrice en zangeres. In 1987 debuteert ze met een ensemblerol in de musical My Fair Lady. Ze speelt in vele Vlaamse en Nederlandse musicals, onder andere Les Misèrables, West Side Story en Evita. Naast het in musical spelen, zingt zij ook zoals de titelsong Nog Eén Kans voor Vrouwenvleugel, de televisieserie. In haar carrière wint ze diverse prijzen. In 2002 ontvangt ze de John Kraaijkamp Musical Award voor Diana. In het najaar van 2011 is Vera Mann te bewonderen in een Vlaams programma waarin wordt gezocht naar een nieuwe musicalster. Tevens is ze te zien in de komedie Kantje Boord van Jon van Eerd. In 2015 is ze te zien in Hartsvrienden en in 2016 in Sweeney Todd. Vera Mann treedt samen met onder anderen Jon van Eerd in 2019 op in de theaters met Charley, de komische musical.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE