Historie van 29 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 29 april hebben plaatsgevonden.

1913: octrooiverlening voor de rits

Er wordt een octrooi verleend voor de ritssluiting. In 1893 wordt de ritssluiting uitgevonden door Whitcomb Judson. Het moderne ontwerp van de rits komt echter van zijn schoonzoon, Gideon Sundback. Tegenwoordig wordt ongeveer driekwart van de ritsen vervaardigd in China.

1945: bevrijding van Dachau

Amerikaanse soldaten bevrijden het Duitse concentratiekamp Dachau. Dachau is het eerste grootschalig opgezette concentratiekamp in Nazi-Duitsland. Na de bevrijding in 1945 blijft het nog jaren in gebruik als vluchtelingenkamp.  (Foto: ANP)

1971: Op Losse Groeven voor het eerst op tv

Op 29 april 1971 is de eerste tv-uitzending van Op Losse Groeven, het latere Op Volle Toeren. Het programma wordt gepresenteerd door Chiel Montagne. Het programma is volgens Chiel Montagne geboren uit een behoefte aan smartlappen op de buis. Gevolg is een ware hausse aan Nederlandstalige hits.  (Foto: ANP)

2011: huwelijk van prins William en Kate Middleton

De Britse kroonprins William trouwt met Kate Middleton.  (Foto: ANP)

1922: de geboortedag van Toots Thielemans

Jean Baptiste baron ‘Toots’ Thielemans (Brussel, 1922 – 2016) was een Belgische jazzmuzikant. Al vanaf zijn 3e levensjaar speelt hij accordeon en op zijn 17e ontdekt hij de mondharmonica. Ook speelt hij gitaar, waarmee hij als gitarist deel uitmaakt van de begeleidingsband van Bobbejaan Schoepen. Vanaf 1952 speelt hij in de Verenigde Staten in de band van Charlie Parker en het kwintet van George Shearing. Toots Tielemans werkt samen met onder andere Benny Goodman, Ella Fitzgerald, Billy Joel en Paul Simon.

1938: de geboortedag van Klaus Voormann

Klaus Voormann (Berlijn, Duitsland, 1938) is een kunstenaar en bassist. Hij is vooral bekend geworden als ontwerper van de hoes van Revolver van The Beatles. Hij heeft begin jarren 60 een relatie met kunstenares Astrid Kirchherr. Hij leert The Beatles kennen in Hamburg. Astrid krijgt een relatie Beatle Stuart Suttcliffe, de eerste bassist van The Beatles. Astrid knipt het haar van Stuart, een coup die later bekend wordt als het Beatles-kapsel. Begin jaren 60 woont Voormann met The Beatles in Londen. Hij wordt bassist bij Manfred Mann’s Earth Band.

1960: de geboortedag van Gerard Joling

Gerard Jan Joling (Alkmaar, 1960) is een Nederlandse zanger en BN’er. Hij groeit op in Schagen en probeert van jongs af aan in de muziek aan de bak te komen. In 1985 doet hij mee met de Soundmixshow van Henny Huisman en wordt in de finale derde. Dankzij zijn optreden in de Soundmixshow breekt Gerard Joling door en scoort nog datzelfde jaar enkele grote hits, onder meer Love Is In Your Eyes en Ticket To The Tropics. Vervolgens vertegenwoordigt hij in 1988 Nederland bij het Eurovisie Songfestival met het nummer Shangri La. Gerard treedt tevens op met De Toppers. Hij is met Gordon te zien in het programma Joling en Gordon over de vloer. In 2010 viert Gerard zijn 25-jarig jubileum als artiest. Gerard Joling krijgt in 2013 een lintje en mag zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. In 2015 zit hij 30 jaar in het vak.  (Foto: ANP)

1955: de geboortedag van Bert Kuizenga

Bert Kuizenga (Emmeloord, 1955) is een Nederlandse televisiepresentator en acteur. In 1995 en 1996 speelt hij de hoofdrol in de TROS-komedie Ik ben je moeder niet. Bij dezelfde omroep presenteert hij onder andere Op goed geluk en Te land, ter zee en in de lucht. In de zomer van 2006 presenteert hij samen met Ad Janssen en Superstar-winnares Angela Esajas het programma Zomeravondcafé. In het seizoen 2009-2010 speelt Bert samen met Mary-Lou van Steenis in het stuk Bedgeheimen. Vanaf 2013 is hij hoofdredacteur van RTV Amstelveen.  (Foto: ANP)

1958: de geboortedag van Michelle Pfeiffer

Michelle Pfeiffer (Santa Ana, Californië, VS, 1958) is een Amerikaanse filmactrice die in 1982 in Hollywood doorbreekt met de musical Grease 2. Aan het einde van de jaren 80 krijgt ze in 4 jaar tijd 3 Oscarnominaties, voor haar rollen in Dangerous Liaisons, The Fabulous Baker Boys en Love Field. Verder speelt ze onder andere in de films Batman Returns, Dangerous minds, What Lies Beneath en White Oleander.  (Foto: ANP)

1970: de geboortedag van Uma Thurman

Uma Thurman (Boston, Massachusetts, VS, 1970) is een Amerikaanse actrice. Haar voornaam is van Tibetaanse oorsprong. Ze heeft al in veel bekende films gespeeld als ze wordt gevraagd voor de kaskraker Pulp Fiction van regisseur Quentin Tarantino. Voor haar rol ontvangt ze een Oscarnominatie. Tevens speelt ze de hoofdrol in Kill Bill 1 en 2 van de hand van dezelfde regisseur.  (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE