Historie van 29 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 29 augustus hebben plaatsgevonden.

1885: patentaanvraag voor de motorfiets

Gottlieb Daimler vraagt patent aan voor de door hem en Wilhelm Maybach ontworpen motorfiets.

1949: eerste sovjet-atoombom ontploft

De Sovjet-Unie laat haar eerste atoombom ontploffen. Het is een kopie van de eerste Amerikaanse plutoniumbom.

1966: laatste aangekondigde concert van The Beatles

In het Candlestick Park in San Francisco spelen The Beatles voor het laatst een aangekondigd liveconcert. Ze zijn de toestanden en het gegil in de stadions zat. Soms kunnen ze zichzelf niet horen en spelen ze op de automatische piloot. Daarnaast wordt hun muziek zo gecompliceerd dat uitvoeringen tijdens optredens geen recht doen aan sommige nummers. In 1969 geven ze, onaangekondigd, nog een concert op het dak van de Apple Studios.

2005: orkaan Katrina richt een ravage aan

De orkaan Katrina komt met een snelheid van meer dan 200 kilometer per uur in de Verenigde Staten aan land. De ravage is enorm; er vallen meer dan 3.500 doden en de schade bedraagt meer dan 150 miljard dollar. Vooral de stad New Orleans is tot op de dag van vandaag gehavend.

1915: de geboortedag van Ingrid Bergman

Ingrid Bergman (Stockholm, Zweden, 1915) was een Zweedse actrice. Haar bekendste rol speelt ze in de film Casablanca als tegenspeelster van Humphrey Bogart. Ingrid Bergman overlijdt op haar verjaardag in 1982.

1933: de geboortedag van Ramses Shaffy

Ramses Shaffy wordt in 1933 geboren in Neuilly-sur-Seine in Parijs. Nadat zijn moeder tuberculose krijgt, verhuist Shaffy naar Utrecht. Hij komt daarna in een kindertehuis terecht en vervolgens in een Leids pleeggezin. In 1952 komt hij terecht op de Amsterdamse toneelschool. Hij debuteert in 1955 bij het Nederlandse Comedie. Hij besluit echter te vertrekken naar Rome in 1960, in de hoop om daar meer werk te vinden als acteur. In 1964 keert hij weer terug omdat ook in Rome het acteerwerk niet voor het oprapen ligt. In 1964 begint hij zijn eigen theatergroep Shaffy Chantant op. Hij werkt daarin landurug samen met Liesbeth List en Louis van Dijk. Hieruit ontstaat het nummer Pastorale op plaat en verwerft grote bekendheid. Sammy is toch wel één van zijn bekendste hits en deze verschijnt in 1966. Hij is in deze tijd vooral bezig met zingen. Daarnaast speelt hij nog in films en is hij te bewonderen op het toneel. Toch is hij het meest bekend van het zingen van zelfgeschreven nummers. We Zullen Doorgaan, Laat Me en Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk En Bewonder zijn bekende nummers van zijn hand.

1940: de geboortedag van Wim Ruska

Wim Ruska (Amsterdam, 1940) was een legendarische judoka. Hij wordt door vele deskundigen beschouwd als de beste Nederlandse judoka aller tijden. Hij wint in zijn carrière 2 maal een olympische gouden medaille, 2 wereldtitels en 7 Europese titels. Zijn olympische titels, behaald op de Spelen van München in 1972, worden voor altijd overschaduwd door de gijzeling van en moord op Israëlische atleten door Palestijnse terroristen tijdens die Spelen. Na zijn carrière blijft hij bezig in de sport. In 2001 krijgt hij een hersenbloeding. Voor het begin van het WK judo 2013 in Brazilië, lauwert de Internationale Judo Federatie Wim Ruska. Hij is opgenomen in de Hall Of Fame. Wim Ruska overlijdt op 14 februari 2015.

1944: de geboortedag van Frans Bromet

Frans Bromet (Amsterdam, 1944) is een Nederlandse televisieprogrammamaker en cameraman. Hij begint zijn carrière als cameraman van onder andere Ciske de Rat. Vervolgens maakt hij de overstap naar documentaires, waarbij hij als interviewer vanachter de camera fungeert. Hij maakt veel betrokken reportages, waarbij er een bepaalde interactie plaatsvindt tussen de programmamaker en de geïnterviewde.

1958: de geboortedag van Michael Jackson

Michael Jackson (Gary, Indiana, VS, 1958 – 25 juni 2009) was een Amerikaanse artiest en entertainer. Hij werd bekend door zijn succesvolle muziekcarrière en zijn controversiële persoonlijke leven. Hij wordt ook wel de King of Pop genoemd. Hij begint zijn muzikale loopbaan op 7-jarige leeftijd bij The Jackson Five. Zijn eerste solo-opnames maakt hij in 1971, waarna hij in 1979 echt solo gaat. Thriller is één van zijn meest succesvolle albums uit de geschiedenis. Michael Jackson overlijdt op 25 juni 2009 aan een hartstilstand.

1961: de geboortedag van Ahmed Aboutaleb

Ahmed Aboutaleb (Beni Sidel, Marokko, 1961) is burgemeester van Rotterdam. Hij komt op 15-jarige leeftijd naar Nederland. Na de lts is hij onder meer werkzaam bij de politie. In 2004 wordt hij voor de PvdA gekozen in de Amsterdamse gemeenteraad. Daarna is hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Balkenende IV. In 2008 wordt hij burgemeester van Rotterdam.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE