Historie van 29 december


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 29 december hebben plaatsgevonden.

1890: bloedbad in Wounded Knee

Wounded Knee is een dorp in het zuidwesten van South Dakota (Verenigde Staten), in het Pine Ridge Indianenreservaat. Hier vindt op 29 december 1890 een slachting plaats onder Indianen van de Lakota. Meer dan 150 Indianen komen om. Wounded Knee wordt onder de Noord-Amerikaanse Indianen een symbool voor de eerloosheid van de blanken. In 1973 wordt Wounded Knee bezet door leden van de American Indian Movement (AIM). Zij roepen er een vrijstaat uit. Na 71 dagen wordt de bezetting door de autoriteiten gebroken. 15 Indianen worden opnieuw veroordeeld.

1916: moord op Raspoetin

Grigori Jefimovitsj Novitsj is een Russische monnik en intrigant, maar is veel beter bekend als Raspoetin. Hij speelt een belangrijke rol aan het hof van de laatste Russische tsaar Nicolaas II en heeft daardoor invloed gehad op de val  van het tsarisme en de opkomst van het bolsjewisme. Door zijn grote macht aan het hof en op de Russische politiek en vooral door het feit dat veel mensen hem tijdens de Eerste Wereldoorlog als Duits spion zien, wordt hij vooral door de Russische adel steeds meer gewantrouwd. Hij wordt in de nacht van 28 op 29 december 1916 door de Russische prins Felix Joesoepov in diens paleis te Petrograd vermoord. Raspoetin wordt door Joesoepov bij hem thuis uitgenodigd voor een feest. Een bevriende arts moet een overdosis kaliumcyanide in het voor Raspoetin bestemde gebak doen. Raspoetin is daar echter niet aan overleden, maar voelt zich onwel en gaat naar buiten. Daar vuurt Joesoepov een aantal kogels op hem af. Het lichaam werd vervolgens in een kanaal gegooid. De schoten blijken echter niet fataal, want uit autopsie blijkt dat Raspoetin is verdronken.

1989: Havel wordt president van Tsjechoslowakije

Václav Havel wordt president van Tsjechoslowakije. Nadat hij jaren in het geheim toneelstukken tegen de dictatuur te schrijft, wordt Havel de hoogste baas in Praag. Havel overlijdt op 18 december 2011.

1948: de geboortedag van Marijke Helwegen

Marijke Helwegen is geboren te Heerlen op 29 december 1948. Ze begint haar loopbaan met een kantoorbaan maar dat blijkt niet haar beste kant te zijn. Wanneer ze rond haar werk begint met PR en acquisitiewerk begint het succes. Ze komt terecht bij de kliniek van cosmetisch arts Robert Schoemacher. Eerst als vaste klant, maar aangezien ze zo’n grote hoeveelheid operaties heeft ondergaan, blijkt Helwegen ook geschikt om de potentiële cliënten van de kliniek te informeren over de verschillende operaties, de resultaten en de risico’s. Marijke Helwegen is een Nederlands presentatrice, entertainster en het Nederlandse icoon van de plastische chirurgie.

1946: de geboortedag van Marianne Faithfull

Marianne Faithfull (Londen, Groot-Brittannië, 1946) is een Britse zangeres, die ontdekt is door The Rolling Stones. Ze begint haar carrière in 1964 met het nummer As Tears Go By. In Nederland scoort Faithfull een hit met Summer Nights. Als de relatie met Mick Jagger uitgaat, stopt Faithfull met de muziek. Zo komt ze van haar drugsverslaving af. In 1979 komt ze terug met Broken English, met daarop haar grootste Nederlandse hit The Ballad Of Lucy Jordan. In 2006 wordt bekend gemaakt dat Marianne Faithfull borstkanker heeft en daarom haar tournee afbreekt. De ziekte is in een vroeg stadium ontdekt. Ze is inmiddels genezen verklaard en heeft al weer concerten gegeven.

1938: de geboortedag van Jon Voight

Jon Voight (New York, VS, 1938) is een Amerikaans filmacteur. Zijn grote doorbraak is in 1969 als Joe Buck in de film Midnight Cowboy. In de jaren ’70 groeit Voight uit tot een succesvolle acteur. In 1973 trouwt Voight met fotomodel Marcheline Bertrand, met wie hij twee kinderen krijgt, James Haven en Angelina Jolie in 1975. In 2001 speelt hij samen met zijn dochter Angelina Jolie in de film Lara Croft: Tomb Raider. Hij wordt in totaal 4 keer genomineerd voor een Oscar, en in 1978 wint hij ook daadwerkelijk een Oscar, voor zijn rol in de film Coming Home. (Foto: ANP).

1940: de geboortedag van Peter Koelewijn

Peter Koelewijn (Eindhoven, 1940) is een Nederlands zanger, producer en liedjesschrijver. Op 19-jarige leeftijd richt hij samen met zijn schoolvrienden Harry van Hoof, Charles Jansen en Peter v.d. Voort de band Peter en zijn Rockets op. In 1960 scoren ze een enorme hit met Kom Van Dat Dak Af. Na het uiteenvallen van de Rockets gaat Peter Koelewijn alleen verder alszanger en producer. Dat levert een imposante lijst van ontdekte artiesten met hits op, waaronder: Connie Vandenbos (Ik Ben Gelukkig Zonder Jou), Bonnie St. Clair (Dokter Bernhard), Ronnie en de Ronnies (Beestjes),  Egbert Douwe – pseudoniem voor vriend en Veronica DJ Rob Out (Kom uit de bedstee m´n liefste), Willeke Alberti (Carolientje), Ria Valk (De Liefde Van De Man Gaat Door De Maag, beter bekend als Worstjes Op M’n Borstjes) Nico Haak (Foxy Foxtrot), Ronnie Tober (Petite Mademoiselle), Ronnie en Ciska Peters (Naar de kermis) en Louis Neefs (Ach Margrietje, De Rozen Zullen Bloeien). Als zanger scoort hij talloze hits als Robbie, Klap Maar In Je Handen en Angeline. Aan Peter Koelewijn wordt in 2011 de Blijvend Applaus Prijs uitgereikt. In 2013 verliest Peter Koelwijn zijn vrouw, met wie hij bijna 50 jaar is getrouwd. In 2018 komt naar buiten dat hij eind 2017 in het huwelijk is getreden met zijn vriendin Els. In januari 20202 wordt hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Op 9 maart 2020 ontvangt hij de tijdens de Buma Awards 2020 de Lifetime Achievement Award voor zijn hele oeuvre. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE