Historie van 29 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 29 januari hebben plaatsgevonden.

1886: patent op de auto

Carl Benz krijgt patent op de eerste auto. Het is een driewieler. Zijn vrouw Bertha, tevens financier van het project, zoekt in augustus 1888 op een opmerkelijke manier de publiciteit. Ze neemt haar twee zonen met patentwagen nummer 3 mee op de eerste lange afstandsrit uit de geschiedenis. Ze rijdt van Mannheim naar haar moeder in Pforzheim, een afstand 194 kilometer. Ze tankt voor de eerste keer in de geschiedenis in Wiesloch bij een drogist en laat haar tank vullen met petroleum. Onderweg maakt ze een paar keer de carburateur schoon met een speld uit haar hoed. Tevens vervangt een schoenmaker het leer van de remmen. Iedere twee jaar wordt in Duitsland als eerbetoon aan deze eerste lange afstandsrit van Bertha Benz een parade van klassieke auto’s ondernomen over hetzelfde traject.

1906: Coen de Koning verbetert het werelduurrecord schaatsen

De langeafstand schaatser en latere Elfstedentochtwinnaar Coen de Koning verbetert het werelduurrecord in het Zwitserse Davos. In 1 uur tijd schaatst hij 32.370 meter. Hij houdt het record bijna 50 jaar in handen.

1979: schietpartij bij de Grover Cleveland Elementary School

Brenda Ann Spencer is een zestienjarige scholiere uit San Diego in de VS. Op een maandagochtend schiet ze vanuit haar slaapkamerraam met een machinegeweer twee leraren dood, verwondt ze acht kinderen en één politieman. Op de vraag waarom ze dit doet antwoordt ze:”Ik houd niet van maandagen, dit verlevendigt de dag”. Ze krijgt 25 jaar tot levenslange gevangenis. De Ierse band The Boomtown Rats hebben een wereldhit met het nummer I don’t like Mondays hetgeen over dit drama gaat.

2015: indringer bij NOS-journaal

Voor het eerst sinds lange tijd wordt het NOS-journaal van 8 uur niet uitgezonden. Vlak voor de uitzending komt een man met een, naar achteraf blijkt, neppistool het gebouw van de NOS aan het Mediapark in Hilversum binnen. Hij overhandigt een beveiliger een dreigbrief waarin staat dat hij een wapen draagt en dat hij niet alleen is. Tevens staat op het briefje dat zijn medestanders klaar staan voor een cyberaanval. Hij zegt dat er “zware explosieven met radioactief materiaal” verstopt zijn. Hij wil hiermee voorkomen dat “de politiemacht zou binnenstormen” en “zijn toespraak zou verstoren”. Hij eist zendtijd. De beveiliger loodst hem naar een andere studio. Ondertussen worden de redactie en de juiste studio ontruimd. Zo staat de overvaller binnen en de presentator van dienst, Herman van der Zandt, buiten.

1945: de geboortedag van Tom Selleck

Tom Selleck (Detroit, Michigan, VS, 1945) is een Amerikaanse acteur, het meest bekend door zijn rol in de politieserie Magnum P.I. en door zijn kenmerkende snor. Mede vanwege zijn lange, kalme uiterlijk wordt hij vaak gecast in soortgelijke producties. Selleck staat zelfs lange tijd hoog op het lijstje van de producers van Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark, maar vanwege contractuele verplichtingen gaat die rol aan zijn neus voor bij. Harrison Ford speelt de avontuurlijke archeoloog en beleeft zijn grote doorbraak. Selleck speelt wel in de kaskraker Three Men and a Baby. Selleck slechts is te zien een indrukwekkende vertolking van generaal Eisenhower af in de serie Ike: Countdown to D-Day. In 2009 speelt hij in de aktie-comedy Five Killers die in 2010 uitkomt. Vanaf september 2010 speelt hij een politiechef in de Amerikaanse politieserie Blue Bloods. Tom Selleck is tevens jarenlang de detective Jesse Stone in de gelijknamige tv-serie. (Foto: Shutterstock)

1947: de geboortedag van Harry Mens

Harry Mens (Lisse, 1947) is een omstreden zakenman en televisiepresentator. Begonnen als bloembollenhandelaar ontdekt Mens zijn fijne neus voor zaken en verlegt hij zijn koers naar de vastgoedsector. Hoewel hij aanvankelijk in de luwte blijft maakt Nederland kennis met de gewiekste zakenman, wanneer hij in 1997 Luciano Pavarotti naar Nederland haalt. Ook opteert hij voor een politieke carrière bij de VVD, maar wordt persoonlijk de deur gewezen door Frits Bolkesteijn. Mens houdt zich enkele jaren koest, maar keert in 2001 terug tijdens de tumultueuze verkiezingen als de man achter Pim Fortuyn, een persoonlijke vriend van hem. De twee leren elkaar kennen via het door Mens gepresenteerde televisieprogramma Business Class, waarin Fortuyn vele malen te gast is. Na de moord op de aanstormend politicus verlaat Mens de politieke arena om zich wederom op zijn bedrijf te richten. Business Class wordt uitgezonden door RTL7. Willem Endstra is te gast in Business Class precies één dag voor hij wordt geliquideerd. In 2010 komt Mens in opspraak als hij VVD’er Rosenthal, Burgemeester Ascher van Amsterdam en PvdA-leider Cohen ervan beschuldigt een lobby te hebben gehouden voor een paars kabinet. Hij spreekt van “een Joodse samenzwering”. Mens is in 2011 slachtoffer van een nepgast. Het blijkt dat de VARA zendtijd heeft ingekocht. In de uitzending claimt een man kleding te fabriceren die is vervaardigd uit koeienmest. Eind 2014 maakt Mens bekend op een dodenlijst van de onderwereld te staan.

1948: de geboortedag van Nelleke van der Krogt

Nelleke van der Krogt (Middelburg, 1948) neemt tot en met het voorjaar 2015 wekelijks een kijkje in de rijkdom van de Nederlandse zolderkamer. Als presentatrice van het AVRO-programma Tussen kunst en kitsch schat ze samen met een team van experts gevonden kunstschatten op waarde. Hoewel ze eigenlijk van huis uit zangeres is, werkt Nelleke van der Krogt al geruime tijd in televisieland. Na haar opleiding aan het conservatorium gaat ze aan de slag als redacteur, eindredacteur en uiteindelijk presentatrice. Ze krijgt haar vuurdoop met het middagprogramma Belfleur. Daarna is ze jarenlang één van de presentatoren van Opsporing Verzocht en is tijdje panellid bij het door Paul de Leeuw gepresenteerde Zo Vader, Zo Zoon. In 2007 doet Nelleke mee aan So You Wanna Be A Popstar.

1954: de geboortedag van Oprah Winfrey

Van nieuwsvrouw bij een klein televisiestation in het zuiden van de Verenigde Staten tot presentator van de best bekeken talkshow ter wereld. Oprah Winfrey belichaamt in elk opzicht ‘The American Dream’. Bijna 25 jaar lang presenteert zij haar eigen show, The Oprah Winfrey Show. Vanwege haar hoge kijkcijfers wordt de presentatrice tot één van de invloedrijkste vrouwen van de Verenigde Staten gerekend. Geboren in de Amerikaanse staat Mississippi maakt Winfrey een moeilijke jeugd door. Ze leeft in grote armoede en wordt enkele jaren misbruikt door haar ooms en neven. Ze ontvlucht het leven in het ghetto om bji haar vader te gaan wonen die ervoor zorgt dat ze gedegen scholing krijgt. Op haar 19e wordt ze de eerste zwarte presentatrice van het lokale televisiestation in Nashville.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE