Historie van 29 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 29 juli hebben plaatsgevonden.

1948: de Olympische Spelen in Londen

De Olympische Spelen in Londen worden geopend. Het is de eerste keer dat de Spelen plaatsvinden sinds de Tweede Wereldoorlog. Met 4 gouden medailles wordt Fanny Blankers-Koen de koningin van de Spelen.

1973: Williamson verongelukt op Zandvoort

Roger Williamson verbrandt levend op het Circuit Zandvoort. Tijdens zijn 2e race in de Formule 1 krijgt hij een lekke band, waarna zijn bolide crasht en in brand vliegt. De wagen ligt op zijn kop en Williamson kan zichzelf niet bevrijden. Zijn collega David Purley stopt en probeert Williamson te bevrijden. De brandweer mag niet tegen het rondrazende verkeer inrijden. Purley spreekt nog met zijn vriend terwijl de vlammen om Williamson heengrijpen. Al die tijd weet de wedstrijdleiding van niets. Roger Williamson komt om in de vuurzee. Een paar dagen voor zijn dood heeft Roger in een interview aangegeven dat zijn grote angst is om levend te verbranden…

1981: huwelijk van prins Charles en Lady Diana Spencer

Prins Charles trouwt met Lady Diana Spencer. Het huwelijk wordt in augustus 1996 ontbonden, een jaar voor het overlijden van Lady Di.

2005: 10.000ste uitzending van Met Het Oog Op Morgen

De 10.000ste uitzending van het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen van de NOS vindt plaats.

1927: de geboortedag van Harry Mulisch

Harry Mulisch (Haarlem, 1927) was een Nederlandse schrijver. Zijn schrijverschap begint zoals hij zelf zegt in Berlijn. Hij verdwaalt daar in het labyrint van de Tiergarten. Het echte schrijven leert hij op een particulier instituut in Haarlem. Hij begint daar in 1933 zijn opleiding. Op deze school schrijft Harry zijn eerste verhaal genaamd De Pottebakker. In 1936 scheiden zijn ouders. Harry blijft bij zijn vader wonen.

1944: de geboortedag van Hidde Maas

Hidde Maas (Groenekan, 1944) is een Nederlandse acteur. Hij maakt in 1966 zijn televisiedebuut in De Arme Dieve. Hierna speelt hij in enkele hitfilms, onder andere Wildschut (1985) en Amsterdamned (1998). Tevens is hij te bewonderen in Onderweg Naar Morgen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE