Historie van 29 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 29 juni hebben plaatsgevonden.

1904: vondst van 2 veenlijken

Veenarbeider Hilbrand Gringhuis vindt 2 veenlijken in het Drentse Weerdingerveen. Deze lijken zijn in betrekkelijk goede staat bewaard gebleven, door de conserverende werking van het veen. Het paar wordt ook wel eens het Paar van Weerdingen genoemd. Dna-onderzoek wijst uit dat het 2 mannen betreft. De lijken stammen uit de ijzertijd. Tegenwoordig liggen de veenlijken in het Drents Museum in Assen. (Foto: ANP)

1996: start van de Tour de France

De Tour de France start vandaag vanuit het Brabantse ’s Hertogenbosch. Deze jaarlijkse Franse wielertour vertrekt elk jaar uit een andere plaats.

2014: het kalifaat wordt uitgeroepen door IS

Islamitische Staat roept het kalifaat uit. Abu Bakr al-Baghadi is de kalief van enkele steden in Syrië en Irak die het kalifaat vormen.

1911: de geboortedag van prins Bernhard

Prins Bernhard (Jena, Duitsland, 1911) was de echtgenoot van koningin Juliana. Het paar ontmoet elkaar in 1936 en trouwt in 1937. Ze krijgen 4 kinderen. In de jaren 70 is de prins betrokken bij een schandaal. Hij laat zich omkopen door vliegtuigbouwer Lockheed, om zo de Nederlandse luchtmacht van toestellen te voorzien van dit merk. Hij wordt niet vervolgd, maar moet wel zijn officiële functies neerleggen. Tevens mag hij niet meer in het openbaar verschijnen in uniform. De laatste jaren van zijn leven verslechtert zijn gezondheid. Prins Bernhard overlijdt op 1 december 2004. (Foto: ANP)

1954: de geboortedag van Rob van Gijzel

Rob van Gijzel (Eindhoven, 1954) is een Nederlandse politicus. Hij wordt landelijk bekend als hij als kritisch en onafhankelijk lid van de PvdA-fractie enkele malen in botsing komt met Ad Melkert. In zijn studententijd komt hij voor het eerst in aanraking met de politiek. Hij wordt dan actief bij zowel de PvdA als de Jonge Socialisten. In 1989 komt hij terecht in de Tweede Kamer. Zijn politieke carrière stopt in 2001 als hij besluit om uit de Tweede Kamer te stappen, omdat hij vindt dat hij te weinig ruimte krijgt om te functioneren. In 2008 wordt Van Gijzel burgemeester van Eindhoven. Hij legt deze functie eind 2016 neer. (Foto: ANP)

1969: de geboortedag van Daniël Boissevain

Daniël Boissevain is een Nederlandse acteur en zanger, die in 1969 wordt geboren in Amsterdam. Hij komt op jonge leeftijd in aanraking met het theater. Hij reist namelijk met zijn ouders de wereld rond met een theatergezelschap. Op deze manier komt Daniël onder andere terecht in India, waar hij op 16-jarige leeftijd een surfschool start.

1979: de geboortedag van Marleen Veldhuis

Marleen Veldhuis (Borne, 1979) is een voormalige Nederlandse topzwemster. Zij behoort tot de internationale top. In het begin van haar zwemcarrière kan ze geen keuze maken tussen waterpolo, zwemmen en haar studie. Ze besluit dan ook om haar studie op de eerste plaats te zetten en pas later een profcarrière in het zwemmen door te zetten. In oktober 2004 wint ze de gouden medaille op de 50 meter vrije slag bij het WK kortebaan in Indianapolis. In 2005 wordt ze de koningin van het EK kortebaan. Ze wint maar liefst 4 gouden medailles. In 2007 wordt Marleen Veldhuis verkozen tot Sportvrouw van het jaar. Ze zwemt vooral de korte afstanden, maar ze zwemt ook mee in het Nederlandse estafetteteam. Met het estafetteteam wint ze in 2008 tijdens de Olympische Spelen in Peking in een memorabele race goud. In juni 2010 bevalt ze van een dochter en in 2013 van een zoon. Marleen Veldhuis neemt na de Olympische Spelen van Londen in 2012 afscheid van de wedstrijdsport. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE