Historie van 29 maart

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 29 maart hebben plaatsgevonden.

1814: de Nederlandse grondwet

De ‘Grote Vergadering representerende de Verenigde Nederlanden’ keurt de door een commissie ontworpen Grondwet goed. De commissie staat onder leiding van Gijsbert Karel van Hogendorp. Met deze Grondwet wordt een centralistische monarchie ingevoerd, waardoor de vorst veel en de Staten-Generaal weinig macht heeft. Tevens worden vrijheid van godsdienst en enige burgerlijke rechten vastgelegd.

1965: majoor Bosshardt en prinses Beatrix in Amsterdam

Majoor Bosshardt en prinses Beatrix gaan samen op stap in Amsterdam. De foto die gemaakt wordt, terwijl prinses Beatrix met de heilsoldate over de Amsterdamse Walletjes loopt, is beroemd. Ondanks haar goede vermomming wordt ze herkend. Dan blijkt dat ze al maanden een programma volgt waarbij ze kennis maakt met allerlei facetten van de Nederlandse samenleving om ‘zoveel mogelijk proberen te begrijpen’ van wat er speelt in het land, juist in sociale lagen waar ze normaal gesproken niet mee in contact zou komen. (Foto: ANP).

1969: Lenny Kuhr wint het Eurovisie Songfestival

Met De Troubadour wint Lenny Kuhr samen met 3 andere deelnemers het Eurovisie Songfestival. (Foto: ANP).

1986: problemen bij een Centrumpartijbijeenkomst

In hotel Cosmopolite in het Betuwse Kedichem vindt een bijeenkomst plaats van de rechtse Centrumpartij met Hans Janmaat. Er zijn slechts 2 agenten aanwezig omdat van tegenacties geen sprake lijkt. Linkse demonstranten hebben echter lucht gekregen van de bijeenkomst en demonstreren voor het hotel. Daarbij worden rookbommen gegooid. Cosmopolite vat vlam en onder anderen Hans Janmaat en zijn vrouw Wil Schuurman vluchten naar de bovenliggende verdiepingen van het hotel. Als het vuur om zich heen grijpt, proberen ze het hotel via een raam te verlaten. Wil Schuurman komt daarbij zo ongelukkig terecht dat later haar been wordt geamputeerd. De politie arresteert 60 linkse demonstranten en meerdere mensen raken gewond. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit.

1941: de geboortedag van Meta de Vries

Meta de Vries (Den Haag, 1941) was een Nederlands discjockey, programmasamensteller en zangeres. Meta begint als dj bij de AVRO en heeft sindsdien meerdere programma’s gepresenteerd. Een greep: Blues, Ballads en Beat, Muziek met Meta, Juist op Zondag en Easy Listenig. Daarnaast is Meta een niet onverdienstelijk jazz-zangeres, getuige de plaat My Finest Hour. Meta de Vries presenteert tot september 2010 voor MAX Easy Listening en Meta op Zondag. Meta de Vries overlijdt op 70-jarige leeftijd op 6 oktober 2011. (Foto: ANP).

1943: de geboortedag van Eric Idle

Eric Idle (Durham, Groot-Brittannië, 1943) is bekend van Monty Python. Als student Engels aan de prestigieuze Cambridge Universiteit loopt hij mede-Pythons Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones en Michael Palin tegen het lijf. De 5 gaan samen voor de BBC werken, waar ze in 1969 de eerste uitzending maken van het inmiddels legendarische sketchprogramma. Na 4 seizoen houdt de groep het voor gezien, maar de mannen komen in de jaren die volgen nog enkele malen bij elkaar om films, albums en computerspellen te maken. Monty Python treedt vanaf 1 juli 2014 nog een aantal malen op. (Foto: ANP).

1945: de geboortedag van Willem Ruis

Willem Ruis (Haarlem, 1945) was in alle opzichten een unieke presentator. Brutaal, grappig en origineel tot op het bot. Hoewel hij aanvankelijk acteur wil worden, doen een tweetal afwijzingen hem besluiten een baan aan te nemen bij de KLM. Tijdens zijn reizen naar de Verenigde Staten doet hij zich voor als reporter van de Nederlandse radio en weet op die manier grote sterren als Liza Minelli en Danny Kaye voor zijn microfoon te krijgen. Ruijs’ brutale manier van werken valt op en in 1970 verlaat hij de KLM om voor de VARA-radio te gaan werken. Hij wordt landelijk bekend als presentator van het programma Alleen op een Eiland, waarin schrijvers Jan Wolkers en Godfried Bomans om beurten een week op Rottumerplaat doorbrengen. Het meest bekend wordt hij echter als kissmaster in de Willem Ruis Show. Het succes is helaas van korte duur. Tijdens een vakantie in Spanje overlijdt de populaire presentator op 4 augustus 1986 aan een hartaanval. (Foto: ANP).

1954: de geboortedag van José Hoebee

José Hoebee (Best, 1954) is een Nederlandse zangeres, vooral bekend van haar tijd in de meidengroep Luv’ en haar solosingles I Will Follow Him en Secret Love. De laatste jaren komt Hoebee vooral in het nieuws door haar doorlopende vete met voormalige collega Patty Brard. Hoebee en Brard zijn samen met de blonde Marga Scheide eind jaren 70 ongekend populair door de hitsingles You’re Very Welcome in Waldolala en You’re The Greatest Lover. Het trio boekt ook buiten Nederland succes, maar begin jaren 80 botert het niet meer tussen de dames en verlaat Brard de band. Haar vervangster Ria Tielsch zingt nog 1 album mee voordat ook de overige Luv’-meiden het voor gezien houden. Hoebee gaat solo, maar stopt daar in 1993 mee. Halverwege 2006 komt Luv’ in originele samenstelling weer bij elkaar. In 2016 verandert Luv’ van samenstelling: Ria Tielsch vervangt de in ongenade geraakte Patty Brard. (Foto: ANP).

1962: de geboortedag van Frits Wester

Frits Wester is een politiek dier in elk opzicht. Van jongs af aan is hij betrokken bij het politieke spelletje. Hij kent op het Binnenhof ‘ieder gangetje, deurtje en raampje’ en hij sluit niet uit dat hij zelf ooit de politiek in zal gaan. Frits Wester, parlementair verslaggever van RTL 4, viert vandaag zijn verjaardag. Politieke pitbull Wester kan zich geen dag herinneren waarop hij niet met politiek bezig is geweest. Op zijn 17e richt hij met enkele zielsverwanten de CDJA (CDA-jongeren Alkmaar) op. De stap naar de landelijke politiek maakt hij als chauffeur van fractievoorzitter Bert de Vries. Hij wordt de persoonlijk voorlichter van Elco Brinkman tijdens de voor het CDA dramatisch verlopen verkiezingen van 1994.


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE