Historie van 29 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 29 mei hebben plaatsgevonden.

1953: de 1e mensen op de Mount Everest-top

De top van de Mount Everest wordt voor het eerst bereikt. De Nieuw-Zeelander Sir Edmund Hillary en de Nepalees Tenzing Norgay zijn de 1e mensen die van het unieke uitzicht kunnen genieten.

1955: de 1e file is een feit

De 1e file in Nederland vindt plaats. Dagjesmensen trekken er op deze pinksterdag massaal op uit, waardoor op knooppunt Oudenrijn de 1e opstopping met auto’s plaats vindt.

1974: Feyenoord wint de UEFA-cup

Feyenoord wint de UEFA-cup door met 2-0 te winnen van het Engelse Tottenham Hotspur. Het is de 1e keer dat Nederland kennis maakt met voetbalgeweld. De Engelsen kunnen hun verlies niet accepteren en gedragen zich als beesten. (Foto: ANP)

1985: Heizeldrama

Het Heizeldrama vindt plaats in het Heizelstadion in Brussel. Voor de finale van de Europa Cup I tussen Liverpool en Juventus vallen hooligans van Liverpool fans van Juventus aan. Een muur bezwijkt in het vak van Juventus supporters. In totaal vinden 39 fans van Juventus de dood en raken meer dan 600 mensen gewond. De finale wordt later gewoon gespeeld en wordt gewonnen door Juventus. (Foto: ANP)

2009: kapitein Kroon ontvangt de Militaire Willems-Orde

Kapitein Marco Kroon wordt geridderd door koningin Beatrix. De commando wordt met zijn manschappen aangevallen in Afghanistan door de Taliban als hij luchtsteun op eigen positie beveelt. Tijdens deze aanvallen zoeken zijn mannen dekking. Marco Kroon blijft staan om de vliegtuigen zo goed als mogelijk de bommen op de Taliban te werpen. Aan de kant van de commando’s vallen geen doden, aan de kant van de Taliban wel. Het is de 1e keer in 55 jaar dat de Militaire Willems-Orde wordt toegekend.

1917: de geboortedag van John Kennedy

John Fitzgerald Kennedy (Brookline, Massachussetts, VS, 1917 – Dallas, Texas, VS, 1963) was de 35ste president van de Verenigde Staten. Hij wordt herinnerd vanwege de mislukte invasie op de Varkensbaai in Cuba, de Cuba-crisis, zijn beroemde toespraak bij de Berlijnse muur en het feit dat hij de wereld heeft belooft dat voor het einde van de jaren 60 een mens op de maan is geweest en dat hij veilig terugkeert op aarde. Op 22 november 1963 wordt hij doodgeschoten in Dallas, Texas. De vermoedelijke dader, voormalig marinier Lee Harvey Oswald, wordt voor zijn proces door nachtclubeigenaar Jack Ruby neergeschoten. (Foto: ANP)

1967: de geboortedag van Noel Gallagher

Noel Gallagher wordt in 1967 geboren in Engelse Burnage in Manchester. Hij is de middelste van 3 broers. Hij heeft nog een oudere broer Paul en een jongere broer Liam. Hij moet samen met Liam een kamer delen. Als tieners komen zij vaak in aanraking met de politie. Tijdens één van zijn voorwaardelijke straffen leert Noel zichzelf gitaar spelen. Hij speelt de liedjes na van de radio.In 1988 besluit Gallagher voor de band Inspiral Carpets auditie te doen. Hij wordt afgewezen als zanger, maar wordt wel een technicus voor deze band. In 1992 komt hij terecht bij de band waar ook zijn broer Liam in zingt. Deze band heeft Oasis. Uiteindelijk vindt Liam het goed dat Noel bij de band komt als songwriter.

1975: de geboortedag van Melanie Brown

Melanie Brown (Leeds, Groot-Brittannië, 1975), ook wel bekend als Mel B. is een Britse zangeres. Ze begint haar carrière bij de meidenband Spice Girls. In 2000 brengt ze haar solo-debuutalbum uit. In 2001 besluiten de Spice Girls te stoppen en vanaf dan hoort de wereld weinig van Mel B. In 2007 komen de Spice Girls terug met een wereldtoer: The Return of the Spice Girls. In de jaren erna zijn er regelmatig geruchten over een hereniging. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE