Historie van 29 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 29 november hebben plaatsgevonden.

1937: auto-ongeluk van prins Bernhard

Prins Bernhard botst met een snelheid van 160 kilometer per uur in Diemen op een vrachtwagen. De dan 26-jarige prins raakt ernstig gewond.

1962: afspraak voor de bouw van de Concorde

Tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wordt een overeenkomst getekend voor de gezamenlijke bouw van een commercieel supersonisch vliegtuig: de Concorde. Er zijn slechts twintig toestellen van gebouwd, waarvan vier prototypes. Het vliegtuig vliegt voor het eerst in 1969 en maakt zijn laatste vlucht op 24 oktober 2003. Lage aantallen passagiers, hoge onderhoudskosten en het neerstorten van een toestel in 2000 dragen bij aan het beëindigen van het Concorde-programma.

1972: introductie van Pong

Atari brengt het spel Pong op de markt. Het is het eerste bij het grote publiek succesvolle computerspel. Het spel is simpel: twee spelers spelen tweedimensionaal tafeltennis op een televisie.

1925: de geboortedag van Ernst Happel

Ernst Happel (Wenen, Oostenrijk, 1925) was een voetballer en trainer. Happel wordt met Rapid Wien zeven keer kampioen van Oostenrijk en speelt 51 maal voor het Oostenrijks Elftal. Als trainer in Nederland begint hij ADO Den Haag. Hij vertrekt naar Feyenoord waarmee hij in 1970 voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis de Europa Cup I wint. Ook wint hij met Feyenoord de Wereldcup voor clubteams. In 1978 wordt hij met het Nederlands Elftal tweede op het WK in Argentinië na de finale te hebben verloren van het thuisland. Ernst Happel wordt onder meer bekend van de uitspraak Kein Geloel, Fussball Spielen! Ernst Happel overlijdt op 14 november 1992 in Innsbruck, Oostenrijk. Na zijn dood wordt het Praterstadion in Wenen omgedoopt tot het Ernst Happelstadion. In 2004 wordt in Oostenrijk een postzegel uitgegeven ter nagedachtenis van de beste trainer die Oostenrijk ooit heeft voortgebracht. Voor de Rotterdamse Kuip staat sinds 2005 een borstbeeld van Ernst Happel.

1932: de geboortedag van Jacques Chirac

Jacques Chirac (Parijs, Frankrijk, 1932) is van 1995 tot 2007 president van Frankrijk. Voordat Jacques Chirac tot president wordt verkozen, is hij burgemeester van Parijs. Van 1974 tot 1976 is hij premier van Frankrijk. Tijdens deze periode sluit hij economische en militaire verdragen met Irak. Bij de verkiezingen van 2002 is er enige commotie vanwege een corruptieschandaal waarin Chirac verwikkeld is. Bij de eerste stemronde haalt hij ternauwernood 20% van de stemmen, terwijl dat bij de tweede ronde oploopt tot meer dan 80%. In 2007, na zijn presidentschap, wordt een gerechtelijk onderzoek geopend naar de vermeende corruptieschandalen van de oud-president. In 2011 wordt Chirac tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld.

1933: de geboortedag van John Mayall

Op 29 november 1933 wordt in Macclesfield bij Manchester John Mayall geboren. Hij is één van de mensen die de bluesmuziek in de jaren zestig immens populair maakt. Zijn bijnaam luidt The Godfather of British Blues. Hij richt de band John Mayall & The Bluesbreakers op, die de meest invloedrijke blues-rockband wordt. Hierin spelen muzikanten als Eric Clapton, Jack Bruce, Peter Green, Mick Taylor, Walter Trout en Coco Montoya. John Mayall & The Bluesbreakers spelen zogenaamde Chicago Blues. Deze stijl wordt gekenmerkt door het spelen op versterkte instrumenten. Daarnaast klinkt een echo, een ruimtelijk, enigszins hol effect door in de muziek die kenmerkend moet zijn voor de stad Chicago. Ook kunnen blazers te horen zijn op die stijl van de blues. Meest bekend voorbeeld van Chicago Blues is Muddy Waters. De grote drie gitaristen die deze stijl vertegenwoordigen zijn Buddy Guy, Otis Rush en de in 1969 overleden Magic Sam.

1953: de geboortedag van Huub Stevens

Huub Stevens (Sittard, 1953) is een voormalig voetballer voor Fortuna Sittard en PSV. Als voetballer is Stevens een spijkerharde verdediger. Hij komt achttien maal uit voor Oranje. Hij stopt in 1986 met voetballen en wordt trainer. Hij traint onder meer Schalke ’04, HSV, Roda JC en PSV. In 2009 levert hij na teleurstellende resultaten bij de Eindhovenaren zijn contract in. Van 2009 traint hij het Oostenrijkse Red Bull Salzburg. In zijn eerste jaar wordt hij meteen kampioen van Oostenrijk. Vanaf het seizoen 2011 is hij trainer van het Duitse Schalke ’04. De Limburger wordt in december 2012 ontslagen. Vanaf 2013 is hij trainer van het Griekse PAOK. Ook daar vliegt de Limburger voortijdig de laan uit. In maart 2014 traint hij VFB Stuttgart waar hij aan het einde van dat seizoen vertrekt. In november 2014 maakt VFB Stuttgart bekend Stevens opnieuw aan te stellen. Hij moet de Duitsers in de Bundesliga houden. Vanaf oktober 2015 traint Stevens TSG 1899 Hoffenheim. In 2018 treedt Huub stevens toe tot de Raad van Bestuur van de Duitse club Schalke 04. Als in maart 2019 coach Domenico Tedesco wordt ontslagen, neemt Stevens het stokje van hem over. Hij weet Schalke ’04 voor de Bundesliga te behouden en vertrekt aan het einde van het seizoen 2018/2019. In oktober 2020 brengt hij naar buiten dat hij is gestopt als trainer.

1963: de geboortedag van Mariska van Kolck

Mariska van Kolck (Mijdrecht, 1963) is een Nederlands presentatrice en theateractrice. Ze volgt de Opleiding der Hoge Kunsten van de Nel Roos Academie, die totaal tien jaar duurt. In 1987 zingt ze het succesnummer Let your sun shine met Frank Ashton en in 1989 presenteert ze TROS Popformule. Ze speelt in de film De Gulle Minnaar. In de musical 42nd Street speelt ze de hoofdrol. Dit levert haar in 2000 een nominatie op voor beste vrouwelijke hoofdrol in de John Kraaijkamp Musical Awards. In 2008 gaat Mariska op tournee met haar theaterconcert Top of the World. Daarin haalt Mariska herinneringen op aan haar idool Karen Carpenter. In oktober 2010 komt de cd Top of the World uit. Eveneens in 2010 treedt ze op met de theatershow Moviestars. Het is een hommage aan zingende sterren in films. In 2011 is Mariska onder meer te zien in La Cage Aux Folles en in 2012 presenteert ze het RTL4-programma Familieteam. In 2014 en 2015 speelt ze in de musical Moeder, Ik Wil Bij De Revue. Mariska treedt in 2018 op in Tina, de musical en speelt vanaf dat jaar Knier in de musical Op Hoop van Zegen. In 2019 is ze te zien in het theaterstuk Liften en vanaf januari 2020 in Haal Het Doek Maar Op – Van Appelscha tot Zierikzee.

1969: de geboortedag van Pierre van Hooijdonk

Pierre van Hooijdonk (Steenbergen, 1969) is een voormalig Nederlands voetballer. In 1989 maakt hij zijn entree in het betaalde voetbal bij RBC Roosendaal. Hij speelt tevens voor Feyenoord, NAC, Vitesse, Celtic, Nottingham Forest en Fenerbahçe. Het hoogtepunt van zijn voetbalcarrière is het winnen van de UEFA Cup in 2002 met Feyenoord. Voor een groot deel danken de Rotterdammers die hoofdprijs aan de fenomenale vrije trappen van Van Hooijdonk. Pierre van Hooijdonk speelt 46 interlands en maakt daarin 14 goals voor Oranje. Pierre van Hooijdonk beëindigt zijn carrière in 2007 bij Feyenoord. Na zijn carrière volgt hij de trainerscursus. hij loopt stage bij Excelsior. In 2010 wordt hij assistent bondscoach van Turkije naast Guus Hiddink. Tevens is hij trainer van het Turkse nationale B-elftal. Als Hiddink in november 2011 wordt ontslagen, geeft Pierre van Hooijdonk te kennen graag voor de Turkse voetbalbond werkzaam te blijven. Tevens schuift hij regelmatig aan bij het programma Studio Voetbal.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE