Historie van 29 oktober

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 29 oktober hebben plaatsgevonden.

1923: proclamatie van de Turkse Republiek

Kemal Atatürk roept de republiek Turkije uit. De hoofdstad van deze republiek is Ankara, op dat moment een klein dorpje in het binnenland. Atatürk wordt door het parlement gekozen als eerste president. Hij benoemt Ismet Inönü tot eerste minister-president van de nieuwe republiek.

1959: de 1e Astrix verschijnt

De 1e strip van de Galliër Asterix verschijnt in het Franse stripblad Pilot. Asterix de Galliër wordt getekend door Albert Uderzo en het verhaal bedacht door René Goscinny. De strip is vanaf 1961 in Nederland te lezen. Het is het verhaal van de dappere krijger Asterix en zijn dorpsgenoten die als enige in Gallië niet zijn bezet door de Romeinen. Ze krijgen toverdrank van hun druïde, hetgeen hun onoverwinnelijk maakt. De strips zijn oorspronkelijk voor kinderen bedoeld, maar menig volwassene kan de humor van Asterix waarderen. Zoals de namen van de figuren die allemaal een dubbele betekenis hebben. Asterix is een sterretje, Obelix een obelisk, zo slaat de naam van de zanger Assurancetourix op een allriskverzekering en heet het kleinste kind van het dorp Nognix. Maar ook de gebeurtenissen en de personen uit andere tijdperken zorgen voor de nodige hilariteiten. The Beatles en Winston Churchill zijn van de partij in Asterix en de Britten. Sean Connery komt als Dubbelosix voor in De Odysee en Laurel en Hardy maken hun opwachting in Obelix en Co. Asterix is in meer dan 70 landen uitgebracht. Scenarioschrijver René Goscinny overlijdt in 1977. Uit respect prijkt zijn naam tot op heden op de kaft van elke Asterix.

1983: de anti-kruisrakettendemonstratie

Het Komitee Kruisraketten Nee (KKN) organiseert onder voorzitterschap van Sienie Strikwerda een demonstratie die eindigt op het Malieveld in Den Haag. Er wordt gedemonstreerd tegen de plaatsing van 48 kruisraketten in Woensdrecht. Aan de plaatsing ligt ten grondslag het NAVO-dubbelbesluit uit 1979. Besloten wordt dat de NAVO-landen overgaan tot het plaatsen van 108 Pershing-2 raketten en 464 kruisraketten. Dit is de reactie van de  NAVO op de plaatsing van de Sovjet-Unie van SS-20 raketten. Maar tegelijkertijd wordt met de Sovjet-Unie onderhandelingen gevoerd over vermindering van middellange afstandsraketten. Aan de demonstratie nemen ongeveer 550.000 mensen deel. Het is de grootste demonstratie uit de Nederlandse geschiedenis. In 1981 hebben in Amsterdam al 400.000 mensen gedemonstreerd tegen de plaatsing.

1938: de geboortedag van Ruud van Hemert

Ruud van Hemert (Amsterdam, 1938) was een Nederlandse film- en televisieregisseur die vooral bekend wordt vanwege zijn zwart-komische satires. De regisseur begint zijn carrière als maker van televisieprogramma’s bij onder andere de VARA en de VPRO. In 1984 maakt hij zijn speelfilmdebuut met de succesvolle film Schatjes!. Andere films van zijn hand zijn onder andere Feestje! en Ik Ook Van Jou, een verfilming van het gelijknamige boek van Ronald Giphart. Ruud van Hemert overlijdt op 5 juli 2012.

1939: de geboortedag van Pim Jacobs

Pim Jacobs (Hilversum, 1939) was een Nederlandse jazzpianist en presentator. Hij was getrouwd met Rita Reys. Jacobs is oprichter van Het Pim Jacobs Trio waar onder anderen zijn broer de contrabassist Ruud Jacobs deel van heeft uitgemaakt. Later speelt hij met Louis van Dijk en Pieter van Vollenhoven in het pianotrio De Gevleugelde Vrienden voor het goede doel. Op tv kennen we Pim Jacobs van AVRO. Hij presenteert Wie Van De Drie en Babbelonië. Pim Jacobs overlijdt op 3 juli 1996.

1944: de geboortedag van Robbie van Leeuwen

Robbie van Leeuwen (Den Haag, 1944) is een Nederlandse muzikant die wereldberoemd is geworden als gitarist van Shocking Blue. Shocking Blue is de eerste Nederlandse band die de eerste plaats in de Amerikaanse top 100 haalt. Het nummer Venus (1969) behaalt in Nederland slechts de derde plaats in de hitparade. Het nummer is sterk gebaseerd op The Banjo Song van The Big Three, met als bekendste bandlid ‘Mama’ Cas Elliot, later van The Mama’s and The Papa’s. Het gitaarintro is een variatie op het intro van The Pinball Wizard van The Who. Het ‘lenen’ van delen van elkaars werk was in de blues- en folkwereld gebruikelijk. Later behalen covers van Venus nog twee keer de nummer 1-positie: met Stars on 45 en met Bananarama. In 2011 is Jennifer Lopez te zien in een reclame als ze haar benen scheert op het nummer Venus.

1947: de geboortedag van Richard Dreyfuss

Richard Dreyfuss (New York, VS, 1947) is een Amerikaanse acteur. Hij gaat de geschiedenis in als het alter ego van regisseur Steven Spielberg. Dreyfuss speelt onder andere in Jaws, Close Encounters Of The Third Kind en The Old Man Who Read Love Stories. Hij wint een Oscar voor zijn rol in The Goodbye Girl.

1954: de geboortedag van Anita Meyer

Anita Meijer wordt in 1954 geboren in Rotterdam. Als zangeres wordt zij bekend onder de naam Anita Meyer. Ze treedt in haar jeugd op met haar broer. Haar grote doorbraak komt in 1976, als Anita Meyer haar debuutsingle The Alternative Way uitbrengt. Dit wordt meteen een nummer 1-hit. Na nog enkele succesvolle singles neemt het succes van Anita Meyer wat af. In 1980 verandert Anita van platenmaatschappij. Ze wordt hier begeleid door een nieuw team van mensen. Haar derde single bij deze maatschappij, Why Tell Me Why, staat wekenlang op nummer 1. Dit wordt de bestverkochte plaat van 1981 in Nederland. In 1983 treedt Anita Meyer voor het eerst op met Lee Towers. In 1986 scoort hun duet Run To Me hoog in de hitlijsten. Dit wordt tevens de laatste top 10-hit in Nederland voor Anita Meyer. Rond 1992 gaat ze het wat rustiger aan doen, zodat ze meer tijd kan besteden aan haar gezin.

1962: de geboortedag van Myrna Goossen

Myrna Goossen (Hilversum, 1962) is een Nederlandse televisiepresentatrice. In 1985 komt zij voor de eerste keer op televisie in een ledenwervingsspot van de AVRO. Voor deze omroep presenteert ze tot 1990 nog enkele programma’s. In 1993 komt ze terug bij RTL 4, waar ze Gezondheid, Eigen Huis & Tuin en De Vijf Uur Show presenteert. In 1997 stapt Myrna over naar SBS 6, waar ze is te zien met Klussen Met Kijkers. Tot 2008 presenteert ze het RTL-programma Aperitivo. In 2009 vervangt Myrna tijdelijk Léonie Sazias als presentatrice van het MAX-programma Wekker-Wakker!. Ze presenteert Wekker-Wakker! voltijds samen met Henk Mouwe vanaf januari 2013. In juni 2014 stopt ze met het presenteren van Wekker-Wakker!. Vanaf december 2010 is Myrna te zien met KoffieMAX, het ochtendprogramma van deze omroep. In juli 2012 stopt het programma. Vanaf september tot en met december 2012 presenteert ze samen met Frank du Mosch Studio Max. Myrna gaat terug naar RTL waarvoor ze in 2015 Myrna Plus presenteert.

1970: de geboortedag van Edwin van der Sar

Edwin van der Sar (Voorhout, 1970) is een Nederlandse voetbalkeeper. Van der Sar wordt bij voetbalvereniging Noordwijk ontdekt door Louis van Gaal, waardoor hij naar Ajax gaat. In 1995 wordt hij met de Amsterdamse club winnaar van de Champions League. Ook wint hij met Ajax het wereldkampioenschap voor clubteams. Dankzij een goed seizoen wordt Edwin van der Sar door Dick Advocaat opgenomen voor het WK van 1994 in de Verenigde Staten. Op 21 juni 2006 speelt Van der Sar zijn 112e interland. Op 25 juni 2006 wordt hij recordinternational in de wedstrijd tegen Portugal. Van der Sar speelt voor Ajax, Juventus, Fulham en Manchester United. In 2008 wint hij met Manchester United de Champions League. In 1995 en 2009 wordt Edwin uitgeroepen tot beste keeper van Europa. op het EK in 2008 besluit hij zijn interlandcarrière. Toch komt hij kortstondig terug in 2008 als keepers Maarten Stekelenburg en Henk Timmer beiden geblesseerd zijn. In oktober 2010 ontkent Edwin de geruchten dat hij zou willen stoppen met voetbal. Toch blijkt seizoen 2010/2011 zijn laatste. Zijn laatste wedstrijd speelt hij met Manchester United op 28 mei 2011 in de verloren Champions League finale tegen Barcelona FC. Na zijn carrière analyseert hij wedstrijden voor NOS Studio Sport en vanaf 31 december 2012 is hij directeur marketing bij Ajax.


Reacties

Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE