Historie van 29 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 29 september hebben plaatsgevonden.

1829: Bobbies gaan voor het eerst de straat op in Londen

Begin 19e eeuw is er veel misdaad in Londen. Er wordt toezicht gehouden door agenten die verantwoording afleggen aan rechters. Soldaten worden alleen ingezet bij politieke en maatschappelijke onrust. Minister van Binnenlandse Zaken Robert Peel vindt dat een professionele politiemacht moet worden opgericht door de regering. In 1829 wordt dit in een wet vastgelegd, de Metropolitan Police Act.

1954: oprichting van het CERN

Het CERN wordt opgericht. Het is een Europees natuurkundig laboratorium dat onderzoek doet naar elementaire, niet deelbare deeltjes in een atoom: hoe en uit welke deeltjes is materie opgebouwd en welke krachten houden de deeltjes samen. Dit gebeurt door deeltjes in een deeltjesversneller met bijna de snelheid van het licht op elkaar te laten knallen. Het CERN is gevestigd in het grensgebied van Zwitserland en Frankrijk. Het grootste succes van het laboratorium is de ontdekking van het Higgsboson-deeltje. Dit tot 2012 voorspelde maar toen pas ontdekte deeltje geeft massa aan deeltjes en wordt ook wel het Godsdeeltje genoemd.

1968: de eerste uitzending van de Fabeltjeskrant

De Fabeltjeskrant verschijnt op de buis. Op 29 september 1968 horen de Nederlandse kijkbuiskinderen voor het eerst de zin “Oogjes dicht en snaveltjes toe, slaap lekker” van meneer Jacob de Uil uit de Fabeltjeskrant. De dagelijkse avonturen van Juffrouw Ooievaar, Zoef de Haas, Meneer de Raaf, Lowieke de Vos, Bor de Wolf en alle andere dieren van het Grote Dierenbos worden onder andere ingesproken door Frans van Dusschoten en Elsje Scherjon. Het oorspronkelijke idee komt uit Frankrijk en is gebaseerd op de fabels van Jean de la Fontaine. In 2005 wordt De Fabeltjeskrant verkozen tot beste kinderprogramma aller tijden.

1573: de geboortedag van Caravaggio

Caravaggio, voluit Michelangelo Merisi da Caravaggio (Amerighi da Caravaggio, Bergamo, Italië, 28 september 1573 – 18 juli 1610 Porto Ercole, Monte Argentario, Italië) is een bekende Italiaanse kunstschilder. Op 11-jarige leeftijd begint hij zijn loopbaan als kunstschilder als hij bij Simone Peterzano in de leer gaat. In 1593 krijgt zijn carrière vorm en begint hij stillevens te schilderen. Hij sterft op 18 juli 1610 in Rome. Hij schildert onder andere De bekering van Saulus, Amor vincit omnia, Bacchus en De kruisiging van Petrus. Zijn schilderstijl behoort tot de Barok. Caravaggio’s dramatische licht-donker stijl inspireert veel grote schilders, onder wie Rembrandt van Rijn. Zijn stijl wordt het Caravaggisme genoemd.

1935: de geboortedag van Jerry Lee Lewis

Jerry Lee Lewis (Ferriday, Louisiana, VS, 1935) was een Amerikaanse rock-‘n-rollzanger en -pianist. Hij is één van de pioniers van de rock-‘n-roll. Lewis’ bijnaam is ‘The Killer’. Hij speelt regelmatig piano met zijn rechterbeen op het instrument. Ook overleeft de piano in sommige gevallen het optreden van Lewis niet; hij steekt het instrument dan namelijk in de fik. Zijn grootste hit is Great Balls Of Fire. Lewis baart grote opzien als hij op 23-jarige leeftijd trouwt met zijn 13-jarige achternichtje Myra. Jerry Lee Lewis is neef van de beroemde tv-dominee Jimmy Lee Swaggart. Jerry Lee Lewis overlijdt op 28 oktober 2022. Hij is 87 jaar geworden.

1938: de geboortedag van Wim Kok

Willem (Wim) Kok (1938) was een politicus die van 1994 tot 2002 minister-president van 2 opeenvolgende kabinetten-Kok is: de paarse kabinetten-Kok I en -Kok II. De kleur paars wordt verkregen door rood (PvdA) en blauw (VVD) met elkaar te mengen. De coalitie wordt aangevuld door D66. Wim Kok is geboren in Bergambacht. Hij behaalt de diploma’s MULO-B en HBS-B en studeert vervolgens aan het Nederlands Opleidingsinstituut voor het Buitenland Nyenrode. Na zijn militaire dienst is hij korte tijd werkzaam op een handelskantoor.

1942: de geboortedag van Pé Hawinkels

Pé Hawinkels (Hoensbroek, 1942-16 juli 1977 Nijmegen) was een Nederlandse taalvirtuoos, dichter en vertaler. Hij vertaalt onder meer Friederich Nietsche en Thomas Mann. Hij schrijft poëzie en proza. Ook verschijnen er van zijn hand meerdere artikelen over jazz en popmuziek. Deze zeer begaafde en getalenteerde schrijver wordt echter bekend met het schrijven van songteksten voor Herman Brood. Saturday Night, Skid Row en Crocodile zijn slechts enkele teksten die hij, soms in samenwerking met anderen, schrijft en door Herman op plaat zijn gezet. Hawinkels was een meester in het beschrijven van het junkieleven en was zelf niet vies van alles wat God verboden heeft. De plaat Street heeft Herman opgedragen aan Pé Hawinkels. Pé Hawinkels overlijdt aan zijn bureau. Hij krijgt een hartaanval. Onder zijn hoofd bevindt zich de laatste door hem geschreven tekst Hit, een nummer dat verschijnt op de lp Shpritsz.

1958: de geboortedag van Ron Jans

Ron Jans (Zwolle, 1958) is een Nederlandse voetbaltrainer die bekend is als speler van FC Groningen. Na zijn carrière als profvoetballer wordt hij leraar Duits op een middelbare school. Hiernaast bekwaamt hij zich als trainer. In 2002 wordt hij door FC Groningen aangetrokken als hoofdtrainer. In 2008 is hij de langstzittende trainer van FC Groningen en in 2009 zelfs de langstzittende trainer van de Eredivisie. In 2010 maakt Ron Jans de overstap naar de rivaal van FC Groningen: SC Heerenveen. Vanaf het seizoen 2012 is hij trainer van het Belgische Standard Luik. Daarna, in 2013, vertrekt hij naar PEC Zwolle waarmee hij in 2014 zowel de KNVB Beker als de Johan Cruijff Schaal wint door 2 maal Ajax te verslaan. Ron Jans is vanaf 2017 technisch directeur bij FC Groningen. Hij traint vanaf augustus 2019 de Amerikaanse voetbalploeg FC Cincinnati, dat uitkomt in de hoogste Amerikaanse divisie. Hij moet in februari 2020 alweer opstappen, omdat hij zich racistisch zou hebben uitgelaten. In juni tekent hij een contract bij FC Twente.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE