Historie van 3 april


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, ontroerende, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 3 april hebben plaatsgevonden.

1922: Stalin wordt partijleider

Jozef Stalin wordt benoemd tot Secretaris-Generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Hij volgt Lenin op. Hiermee is hij de tweede leider van de Sovjet-Unie. Het dictatoriale en bijzonder wrede regime van Stalin brengt de Sovjet-Unie tot grote economische groei. Dit gaat echter ten koste van vele miljoenen mensenlevens. (Foto: ANP).

1952: koningin Juliana in de VS

Koningin Juliana houdt voor het Amerikaanse Congres een pleidooi voor de wereldvrede. (Foto: ANP).

1973: Eerste gesprek via mobiele telefoon

“Joel, ik bel je met een echte mobiele telefoon. Een draagbare, in de hand gehouden telefoon.” Met deze worden begint het mobiele telefoontijdperk als uitvinder Martin Cooper van Motorola zijn collega en concurrent van AT&T Joel Engel opbelt die eveneens bezig is een mobiele telefoon te ontwikkelen. Het ding weegt meer dan een kilo. Het duurt nog tot 1983 voordat de eerste mobiele telefoon op de markt komt voor consumenten. (Foto: ANP).

1974: Patricia Hearst sluit zich aan bij haar ontvoerders

De ouders van de ontvoerde Patricia Hearst ontvangen een bandje waarop zij verklaart zich te hebben aangesloten bij haar ontvoerders, het Symbionese Bevrijdingsleger. Hearst pleegt samen met haar gijzelaars bankovervallen. De familie moet een miljoen dollars aan eten doneren aan de armen in de Bay Area. Hiermee krijgen ze Patricia echter niet vrij. Volgens de ontvoerders is het te weinig en is het eten van slechte kwaliteit. Als ze door de politie wordt gevangen genomen, blijkt Patricia Hearst te lijden aan het Stockholmsyndroom. Hierdoor krijgt ze sympathie voor haar ontvoerders. Oorspronkelijk wordt ze veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf maar ze wordt na minder dan 2 jaar op voordracht van president Jimmy Carter vrijgelaten. President Bill Clinton verleent haar een algemeen pardon. (Foto: ANP).

1957: de geboortedag van Martine van Os

Op 3 april 1957 wordt in Utrecht Martine van Os van den Abeelen geboren. Na de middelbare school gaat Martine naar de Academie voor Expressie en wordt ze actrice. Na deze opleiding maakt ze deel uit van verschillende theatergroepen, zoals de groep Dames en Heren. Hiermee speelt zij diverse producties.

1918: de geboortedag van Erik Hazelhoff Roelfzema

Erik Hazelhoff Roelfzema (Soerabaja, Nederlands-Indië, 1918 – Hawaï, 2007) was een Nederlands verzetsstrijder, piloot, radioman en schrijver. Zijn bijnaam luidt Soldaat van Oranje. Voor zijn heldendaden ontvangt hij de Militaire Willems-Orde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog brengt Hazelhoff Roelfzema vanuit Engeland onder meer radioapparatuur naar het bezette Nederland voor het verzet. Later haalt hij zijn brevet en vliegt hij 72 keer naar nazi-Duitsland voor aanvallen. Aan het eind van de oorlog wordt hij adjudant van koningin Wilhelmina. Bij de terugkeer van de koninklijke familie op Nederlands grondgebied is hij één van de aanwezigen. In de jaren 70 schrijft Hazelhoff Roelfzema zijn belevenissen op in het boek Soldaat van Oranje. Dat wordt in 1977 verfilmd en is één van de meest succesvolle en belangrijkste film uit de Nederlandse filmgeschiedenis. De rol van Hazelhoff Roelfzema wordt vertolkt door Rutger Hauer. Erik Hazelhoff Roelfzema overlijdt op 26 september 2007 op Hawaï. (Foto: ANP).

1922: de geboortedag van Doris Day

Doris Day (Cincinnati, VS, 1922) was een Amerikaanse zangeres, actrice en dierenactiviste. Ze wordt geboren onder de naam Doris von Kappelhoff. Omdat de naam niet op de markies van het theater waar ze zingt past, verandert ze haar naam in Doris Day, naar één van haar nummers, Day By Day. Haar grote populariteit heeft ze te danken aan haar rollen in romantische komedies als Pillow Talk (1959), Send Me No Flowers (1964) en Do Not Disturb (1965). Ook zingt zij een aantal succesvolle filmliedjes: It’s Magic uit Romance On The High Seas (1948) en Que Sera, Sera uit Alfred Hitchcocks The Man Who Knew Too Much (1956). Ze ontvangt een Oscarnominatie. Een Oscar voor haar gehele werk weigert ze. In 1975 verschijnen haar memories onder de titel Doris Day: Her Own Story. 17 jaar na het uitkomen van haar laatste plaat, brengt ze in 2011 op 89-jarige leeftijd de cd My Heart uit. Doris Day overlijdt op 13 mei 2019 aan de gevolgen van een longontsteking. Ze is 97 jaar geworden. (Foto: ANP).

1949: de geboortedag van Jan Keizer

Jan Keizer (Volendam, 1949) is een Nederlandse zanger. Hij wordt bekend met de band BZN, de Band Zonder Naam. Vanaf 1969 is hij bij die band drummer en in 1974 wordt hij er zanger. Naast het zingen van liedjes en teksten, schrijft hij die ook voor BZN. Hij is vooral verantwoordelijk voor de Franstalige teksten van BZN, zoals Mon Amour, La Saison Française en Yeppa. In 2007 treedt BZN voor het laatst op en gaat Jan solo verder. Hierna treedt Jan weer op met de oorspronkelijke zangeres van BZN, Anny Schilder. Dit bevalt het tweetal goed en de samenwerking resulteert in 2010 in de CD Together Again. De plaat wordt direct goud. Hij krijgt in 2013 een opvolger die de titel The Two Of Us draagt. Bij Jan Keizer wordt in 2016 prostaatkanker ontdekt en wordt zijn prostaat verwijderd. Begin 2017 verklaren artsen hem schoon. In 2019 treden Jan en Anny voor het laatst op. MAX zendt hun laatste optreden vanuit de Jaarbeurs in Utrecht uit. (Foto: ANP).

1961: de geboortedag van Eddie Murphy

Eddie Murphy (New York, VS, 1961) is een Amerikaanse filmacteur. Over het algemeen speelt hij rollen met een komische inslag. Zijn carrière begint hij bij NBC’s televisieshow Saturday Night Live. Met zijn eerste filmrollen in 48 Hrs. en Trading Places breekt hij door. Hierna volgen de succesvolle serie Beverly Hills Cop en film Coming To America. Murphy geeft zijn stem aan de ezel in de animatiefilm Shrek. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE