Historie van 3 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 3 augustus hebben plaatsgevonden.

1492: Columbus vaart uit

Columbus zeilt uit de Spaanse haven Palos op zoek naar een zeeweg naar Indië. Columbus denkt dat hij na het oversteken van de Atlantische Oceaan Indië heeft bereikt. In werkelijkheid ‘ontdekt’ hij de Nieuwe Wereld: Amerika.

1936: Owens wint de 100 meter sprint op de Spelen

Jesse Owens wint de 100 meter sprint tijdens de Olympische Spelen van Berlijn. De Nederlander Tinus Osendarp wint het brons.

1992: Ellen van Langen wint goud op de Olympische Spelen

Ellen van Langen wint de gouden medaille op de 800 meter tijdens de Olympische Spelen van Barcelona. Ze wordt olympisch kampioene in een tijd van 1.55.54, een nieuw Nederlands record.

2011: de laatste wedstrijd van Van der Sar

In de Amsterdam ArenA speelt Edwin van der Sar zijn laatste wedstrijd. Het is een wedstrijd tussen het zogenaamde ‘dream team’ van Van der Sar en Ajax.

1933: de geboortedag van Hugo Walker

Hugo Walker (Amsterdam, 1933) was een Nederlandse sportverslaggever. Zijn karakteristieke manier van verslaggeving maakt hem bekend bij het grote publiek. Zijn uitspraak “Komt dat schot!” is één van de bekendste uitspraken in Nederland. Hij is ook een uitstekend sportman. Hij is een honkbalinternational en speelt één wedstrijd voor het eerste van Ajax. In 1968 wordt hij verslaggever bij Sport in Beeld, het latere Studio Sport. In 2000 verlaat hij de NOS na een conflict. Hij werkt daarna korte tijd voor RTL, maar beëindigt dan zijn verslaggeversloopbaan. Hugo Walker overlijdt op 26 maart 2015 in Amsterdam.

1939: de geboortedag van Jimmie Nicol

Jimmie Nicol (Londen, 1939) is een voormalige drummer van diverse bands. Hij wordt echter 2 weken lang wereldberoemd als hij de zieke Ringo Starr van The Beatles vervangt. Hij speelt onder meer de concerten van The Beatles in Nederland in 1964. Na die 2 weken wordt nauwelijks meer iets van de drummer vernomen. Hij wordt depressief. Lennon en McCartney nemen nog wel contact op met de drummer. Als ze hem vragen hoe het met hem gaat, antwoordt hij steevast “Getting Better”. Een nummer met dezelfde titel verschijnt op Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Over de periode bij The Beatles praat hij niet graag meer. In 2005 laat de krant The Daily Mail weten dat Jimmie als kluizenaar leeft in Londen.

1942: de geboortedag van Jan des Bouvrie

Jan des Bouvrie was een Nederlandse ontwerper. Hij is in 1942 geboren in Naarden. Na de middelbare school studeert Jan aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Na het afronden van zijn opleiding gaat hij een tijdje bij zijn ouders in de meubelzaak werken. Daarna begint hij voor zichzelf. Hij opent in Naarden en Grave designwinkels Het Arsenaal genaamd. Ook presenteert hij het televisieprogramma TV Woonmagazine. Tevens is hij werkzaam als ontwerper voor verschillende bedrijven, waaronder Princess en Gamma. Hij ontwerpt voor deze bedrijven onder meer behang, zonwering en tuinmeubilair. Ook geeft hij les op verschillende academies. Jan des Bouvrie is meerdere malen bekroond voor zijn ontwerpen.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE