Historie van 3 december


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 3 december hebben plaatsgevonden.

1887: opening van het Carré

Circusdirecteur Oscar Carré opent aan de Amstel in Amsterdam circustheater Carré. Al vanaf 1879 geeft het circus van Carré op deze plek aan de Amstel zijn wintervoorstellingen in een tijdelijk houten gebouw. Tegenwoordig wordt Carré voornamelijk gebruikt voor musicals, popconcerten en circus-, muziek-, toneel- en cabaretvoorstellingen.

1912: de 1e verkeersagent staat in Amsterdam

In Amsterdam doet de 1e verkeersagent zijn intrede. Zijn naam is Gerrit Brinkman. Zijn 1e taak is het verkeer te regelen aan de Nieuwezijds Voorburgwal vlak achter het Paleis op de Dam. Op zijn 1e dag trekt Brinkman zoveel bekijks dat er geen verkeer meer door kan. De volgende dag regelt hij het verkeer op de Dam zelf. Dat gaat iets beter, want de mensen zijn waarschijnlijk via de krant op de hoogte gebracht van het nieuwe fenomeen verkeersagent. Ze weten in elk geval dat ze het verkeer niet moeten belemmeren.

1965: Rubber Soul komt uit

The Beatles brengen de plaat Rubber Soul uit. Het is de plaat die een overgang vormt van Help! naar Revolver. The Fab Four worden experimenteler en maken gewaagdere composities. The Beatles maken met Rubber Soul het eerste conceptalbum: de liedjes vormen qua muziek en thema een eenheid. Op Rubber Soul staan een aantal klassiekers als Drive My Car, Nowhere Man, Norwegian Wood, Michelle en In My Life. Dit laatste nummer ligt bij veel gitaristen op de lessenaar.

1967: de eerste succesvolle harttransplantatie

Louis Washkansky, een Poolse emigrant woonachtig in Zuid-Afrika, is de eerste mens bij wie met succes een harttransplantatie wordt uitgevoerd. Het team dat de transplantatie uitvoert staat onder leiding van de chirurg dr. Christiaan Barnard. De Pool blijft na de operatie nog 18 dagen in leven.

1976: een zeppelin raakt los

Een zeppelin in de vorm van een roze varken raakt los van de touwen en drijft over Londen. Deze zeppelin is van de band Pink Floyd die het gebruiken voor de hoes van hun plaat Animals. Het varken wordt door meerdere piloten in de lucht opgemerkt.

1984: de giframp in Bhopal

In het Indiase Bhopal vindt de grootste industriële ramp uit de geschiedenis plaats. Bij het bedrijf Union Carbide, dat pesticiden produceert, worden veiligheidsvoorschriften niet goed nagekomen. Direct na de ramp overlijden 2.000 mensen, maar het werkelijke aantal ligt veel hoger. Honderdduizenden mensen ondervinden schade ten gevolge van blootstelling aan de chemicaliën.

1984: vechtpartij bij Karel van de Graaf

Tijdens de show van Karel van de Graaf gaat een voorstander van het bewind van de Surinaamse leider Bouterse een tegenstander te lijf. Er vallen rake klappen en er wordt zelfs geschoten. Van de Graaf reageert tijdens het incident geschokt en probeert de vechtersbazen te sussen met de woorden “Heren, heren, heren heren….”. De beelden gaan de hele wereld over.

1992: Papworth verstuurt de eerste sms

Programmeur Neil Papworth verstuurt het eerste sms-je. Het is een vroege kerstwens aan de directeur van Vodafone.

1999: de Mars Polar Lander verdwijnt

De Mars Polar Lander bereikt de planeet Mars en verdwijnt enkele uren later. Volgens NASA zijn de remraketten te vroeg uitgeschakeld, waardoor het ruimtevaartuig op Mars is gecrasht.

1927: de geboortedag van Andy Williams

Andy Williams (Wall Lake, Iowa, VS, 1927) was een Amerikaans zanger. Hij wordt gerekend tot de zogenaamde crooners: zangers die met een lage intieme stem liedjes ten gehore brengen. In de jaren 60 heeft hij in Amerika zijn eigen show, The Andy Williams Show. Andy Williams heeft vele hits die tot de dag van vandaag worden gedraaid, zoals Moon River, Can’t Get Used To Losing You, Love Story en de kerstklassieker The Most Wonderful Time Of The Year. Tevens zingt hij in 1972 het bekende themanummer van de film The Godfather, Speak Softly Love. Tijdens zijn carrière ontvangt hij vele gouden en platina platen. Andy Williams heeft meerdere bijnamen zoals Voice Of National Treasure, Mr. Christmas, Mr. Moon River en The Golden Voice. Andy Williams overlijdt op 25 september 2012.

1930: de geboortedag van Jean-Luc Godard

Jean-Luc Godard (Parijs, Frankrijk, 1930) was een Frans filmregisseur en scenarist. Hij is één van de belangrijkste leden van de Nouvelle Vague. In 1959 brengt hij zijn 1e lange speelfilm, À Bout de Souffle, uit. Deze film speelt een sleutelfiguur bij het ontstaan van de Nouvelle Vague en breekt met dan veel heersende conventies. Jean-Luc Godard overlijdt op 13 september 2022. Hij is 91 jaar geworden.

1932: de geboortedag van Corry Brokken

Corry Brokken (Breda, 1932) was een Nederlandse zangeres, rechter en voormalig radio- en televisiepresentatrice. Ze wint tweemaal een Edison, in 1963 en 1995. In 1952 debuteert ze op de Nederlandse radio met het lied I Apologize. Ze wint in 1957 het Eurovisie Songfestival met Net als Toen. In 2000 verschijnt haar autobiografie getiteld Wat Mij Betreft. Dit is een groot succes. In 2009 schrijft ze wederom een autobiografie, ditmaal met de titel Toegift. Hierin vertelt ze over hoe het met haar is gegaan na 2000. Ze vertelt onder meer over haar herseninfarct en hoe ze daarmee is omgegaan.

1946: de geboortedag van Joop Zoetemelk

Joop Zoetemelk wordt in 1946 in Rijpwetering geboren. Joop is de grootste Nederlandse wielrenner aller tijden. Aanvankelijk is schaatsen zijn favoriete sport, maar als hij in 1964 op de fiets stapt, is hij meteen succesvol. Hij wint meerdere wedstrijden bij de ‘nieuwelingen’ en als amateur kan hij zich meten met de beste van de wereld. Joop wordt onder meer Nederlands kampioen veldrijden. Zijn absolute doorbraak vindt plaats als hij in 1968 Olympisch Kampioen wordt bij de ploegentijdrit.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE