Historie van 3 februari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 3 februari hebben plaatsgevonden.

1954: Van den Berg wint de Elfstedentocht

De Fries Jeen van den Berg wint de 10e Elfstedentocht. Hij wint de Tocht der Tochten in een recordtijd van 7 uur 35 minuten. Dit record wordt pas 31 jaar later gebroken door Evert van Benthem. (Foto: ANP).

1958: oprichting van de Benelux

Het verdrag tussen België, Nederland en Luxemburg wordt ondertekend, wat de oprichting van de BeNeLux betekent. De samenwerking start al in 1944 in de vorm van een douane-unie. Op 17 juni 2008 wordt een nieuw Benelux-verdrag ondertekend. De samenwerking concentreert zich op 3 kernthema’s, te weten op interne markt en economische unie, duurzame ontwikkeling en justitie en binnenlandse zaken. De naam van het samenwerkingsverband is vanaf dat moment de Benelux Unie. Door samen op te treden in het Europees overleg, krijgen de 3 lidstaten het gewicht van een grote Europese lidstaat en kunnen zij hun belangen beter en krachtiger verdedigen. (Foto: ANP).

1959: The Day The Music Died

Deze dag gaat de geschiedenis in als The Day The Music Died, De dag waarop de muziek stierf. Rock & Rollers Ritchie Valens (17 jaar, La Bamba, Donna), J.P. ‘The Big Bopper’ Richardson (28 jaar, Chantilly Lace) en Buddy Holly (22 jaar, Peggy Sue, That ‘ll be the day en Oh, boy) huren een privévliegtuig om te vliegen naar het volgende concert waar ze zouden optreden. De verwarming van de bus waarin ze rijden is kapot en het vriest stevig. Oorspronkelijk zou Dion DiMucci van Dion and the Belmonts ook aan boord gaan. Omdat een ritje net zoveel kost als een maand huur van het huis van zijn ouders, stapt hij niet in. Twee leden van Buddy Holly’s band The Crickets zouden meevliegen, maar omdat The Big Bopper ziek is, staat Cricket Waylon Jennings zijn plaats af. Cricket Tommy Allsup tost met zijn vriend Ritchie Valens om de laatste plek. Valens wint de tos. Als vrienden grapt Valens dat hij hoopt dat Allsup bevriest in de bus. Allsup grapt terug dat hij hoopt dat het vliegtuig crasht. Tommy Allsup heeft dat zichzelf nooit vergeven toen hij vernam dat de 3 Rock & Rollers van het eerste uur samen met de piloot waren gecrashed en om het leven waren gekomen in de staat Iowa. Zowel de vrouw van The Big Bopper als de vrouw van Buddy Holly zijn zwanger op het moment dat hun echtgenoten sterven. Don McLean heeft een hit met het nummer American Pie, hetgeen over de dood van dit drietal gaat. Hij geldt ook als de naamgever van de dag 3 februari 1959, The Day The Music Died.

1966: maanlanding van Luna 9

Het Russische ruimtevaartuig Luna 9 landt op 3 februari 1966 op de maan. Het is de eerste succesvolle zachte maanlanding. Het vaartuig is onbemand. Het stuurt 9 foto’s naar de aarde, de eerste van een ander hemellichaam. Meer dan 3 jaar later zullen Neil Armstrong en Buzz Aldrin de eerste maanwandeling maken. (Foto: Shutterstock).

1985: Desmond Tutu wordt bisschop

Desmond Tutu wordt de eerste zwarte bisschop van Zuid-Afrika.

1945: de geboortedag van Willeke Alberti

Willeke Alberti wordt geboren als Willy Albertina Verbrugge in 1945 in Amsterdam. Haar 1e plaatje neemt ze op in 1958, Zeg Pappie Ik Wilde U Vragen. Maar in 1963 wordt ze wereldberoemd in Nederland met het lied Spiegelbeeld. Maar ook Morgen Ben Ik De Bruid en De Winter was lang zijn grote hits voor Willeke Alberti. Van 1965 tot 1969 heeft Willeke samen met haar vader Willy een eigen TV-show. Ook neemt ze met haar vader het welbekende uit 1969 stammende Reisje Langs De Rijn op. In 1983 neemt ze met haar vader wederom een hit op, getiteld Niemand Laat Zijn Eigen Kind Alleen. Dat Willeke ook kan acteren bewijst ze in de televisiebewerking van De Kleine Waarheid, naar het boek van Jan Mens en geproduceerd door Willy van Hemert. Daarna speelt ze de titelrol in de speelfilm Rooie Sien (1975) en krijgt ze een hit met het nummer uit die film getiteld Telkens Weer. Ook de hit Carolientje stamt uit die tijd.

1947: de geboortedag van Koos Alberts

Koos Alberts (Amsterdam, 1947) begint zijn loopbaan als kroeg- en feestzanger. Daarnaast verdient hij zijn geld voornamelijk als metselaar en uitbater van een snackbar. In 1984 wordt zijn single Ik Verscheurde Je Foto een enorme hit. In oktober 1987 neemt zijn leven een dramatische wending als gevolg van een auto-ongeluk. Vanaf dat moment is Alberts op een rolstoel aangewezen. De vechtlust van de zanger dwingt bij vriend en vijand respect af. In 1990 maakt hij een succesvolle comebacktournee. Koos is weer helemaal terug als één van Nederlands populairste volkszangers.

1947: de geboortedag van Melanie

Melanie (New York, VS, 1947) is een Amerikaanse zangeres, bekend van onder andere Look What They’ve Done To My Song, Lay Down en Beautiful People. Op 5-jarige leeftijd maakt ze haar eerste plaatje, het zuiver gezongen Give A Little Kiss. Na de highschool treedt ze met haar gitaar op in coffeehouses in Greenwich Village en gaat overdag naar de American School of Drama. Bij een auditie voor een toneelstuk loopt ze de verkeerde deur in, waar de jonge talentvolle producer Peter Schekeryk haar vraagt wat te zingen. Hij is zo onder de indruk van haar stem en liedjes dat hij èn een contract aanbiedt èn met haar trouwt. In 2005 wordt Melanie’s meesterwerk Photograph opnieuw uitgebracht met nog nooit uitgebracht materiaal.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE