Historie van 3 januari


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 3 januari hebben plaatsgevonden.

1638: opening van de Amsterdamse schouwburg

De Amsterdamse schouwburg wordt geopend. Op het affiche daarbij staat het spel Gijsbrecht van Aemstel van Vondel. De schouwburg bevindt zich aan de Keizersgracht.

1957: introductie van het elektronische horloge

Het eerste elektronische horloge, de Hamilton Electric 500, komt op de markt. Er zijn verschillende uitvoeringen te koop.

1976: zware storm in Nederland

Een storm van windkracht 11 raast over Nederland. De windsnelheid bedraagt meer dan 115 km/u. Op 28 oktober 2013 raast een sterkere storm over Nederland. Op Lauwersoog wordt windstoot van 152 kilometer per uur gemeten.

1892: de geboortedag van J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien (1892), oftewel John Ronald Reuel Tolkien, wordt geboren in het Zuid-Afrikaanse Bloemfonteyn. Na de dood van zijn vader verhuist het hele gezin naar Birmingham, waar de kleine John inspiratie opdoet voor zijn beroemde boeken The Lord of The Rings en The Hobbit. Als kleine jongen is hij gefascineerd door de heuvels en moerassen rondom de stad, die later dan ook een prominente plaats innemen in zijn werk. Tolkien studeert aan de beroemde Universiteit van Oxford, de plek waar hij beide boeken schrijft. Daarbij is de middeleeuwse sage van Beowulf een enorme bron van inspiratie. Academicus in hart en nieren levert hij een aantal cruciale bijdragen aan het onderzoek naar de herkomst en invloed van dit heldengedicht. De afgelopen jaren is het werk van Tolkien onderwerp van een wereldwijde rage, als gevolg van de zeer succesvolle filmreeks, geregisseerd door Peter Jackson. Toch kende de schrijver ook bij leven al het nodige succes. Tolkien sterft, als welgestelde oude professor, in 1973, twee jaar na zijn vrouw Edith. (Foto: ANP).

1926: de geboortedag van Sir George Martin

Sir George Martin heeft, ondanks zijn vele jaren in de muziekindustrie, nog nooit een plaat met eigen werk uitgebracht. Toch resoneert zijn naam door analen van de Britse muziekgeschiedenis. Ook wel bekend als De Vijfde Beatle is hij verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de hits die The Fab Four gedurende de jaren ’60 en ’70 scoren. In 1999 wordt zijn naam daarom opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. Martin leert The Beatles kennen in 1962, wanneer hij voor zijn label Parlophone op zoek is naar een rock ’n roll-groep die het enigszins tamme imago van het bedrijf moet opfrissen. Hoewel hij de groep aanvankelijk ‘behoorlijk slecht’ vindt, biedt hij ze toch een platencontract aan. Martin’s klassieke achtergrond gecombineerd met het rauwe talent blijkt een krachtige combinatie. Het is het begin van een langdurige en vruchtbare samenwerking.

1956: de geboortedag van Mel Gibson

Mel Gibson (Peekskill, Australië, 1956), beleeft zijn grote doorbraak als acteur in de rol van Mad Max in 1979. De afgelopen jaren heeft hij echter bewezen van meerdere markten thuis te zijn. Zo produceert hij Braveheart en het religieus epos The Passion of the Christ, over de laatste twaalf uur in het leven van Jezus Christus. Daarbij schuwt hij de controverse niet. Critici betichten de film van een antisemitische ondertoon en Gibson van religieus fanatisme. Daarbij speelt de religieuze overtuiging van de regisseur een grote rol. Gibson is een traditionalistische Rooms Katholiek, een extreem conservatieve stroming binnen het katholicisme. In 2006 is Gibson gedwongen publiekelijk zijn excuses te maken voor antisemitische uitspraken tijdens zijn arrestatie voor rijden onder invloed. Gibson zou in 2010 een rol spelen in de komedie The Hangover Part II. De andere acteurs en medewerkers van de film hebben echter problemen met het gedrag van de acteur. Zijn rol wordt daarom ingevuld door Liam Neeson. In 2011 is Mel Gibson te zien in The Beaver en in 2012 in How I Spent My Summer Vacation. Hij speelt in 2013 in de film Machete Kills. The Expedables 3 is de film waarin Gibson in 2014 acteert. Hij regisseert in 2016 de film Hacksaw Ridge, een oorlogsfilm gebaseerd op het leven van de militair verpleger Desmond Doss. De film krijgt 6 Oscarnominaties en wint er uiteindelijk 2. (Foto: ANP).

1969: de geboortedag van Michael Schumacher

Michael Schumacher (Hürth-Hermülheim, Duitsland, 1969) is de meest succesvolle autocoureur aller tijden. Op het moment van zijn afscheid in 2006 heeft de Duitser maar liefst zeven wereldtitels op zijn palmares. Vrijwel ieder record in de Formule 1, van snelste ronde tot hoeveelheid gewonnen races in één seizoen, staat op naam van Schumacher. Zijn grootste successen beleeft hij bij Ferrari, de renstal die op het moment van zijn aantreden al 23 jaar geen wereldtitel heeft gewonnen. Aanvankelijk laat het succes op zich wachten, maar in de periode 2000-2005 wint Schumacher vijf wereldkampioenschappen achter elkaar. In 2006 hangt Schumacher zijn helm aan de wilgen en gaat hij motorracen. In 2009 zou de Duitser zijn rentree maken als de vervanger van de geblesseerd geraakte Félipe Massa. Maar door nekklachten gaat dat niet door. Voor 2010 gaat Michael Schumacher als 41-jarige van start voor het merk Mercedes, hetgeen hem als jong talent zijn eerste contract heeft gegeven in het Deutsche Toerenwagen Meisterschaft. Het eerste seizoen is geen succes: Michael Schumacher eindigt het seizoen op de negende plaats. In 2011 verloopt voor de Duitser iets beter: hij eindigt als achtste. Op 25 november 2012 rijdt Schumacher dan echt zijn laatste Formule-1-wedstrijd: hij eindigt de Grote Prijs van Brazilië als zevende. Eind 2013 skiet Michael Schumacher met zijn zoon in de bergen van Frankrijk. Hij krijgt een ongeluk en klapt met zijn hoofd op een rots. Artsen opereren de voormalig wereldkampioen een aantal malen aan zijn hoofd. Hij wordt in een kunstmatige coma gehouden. In september 2014 gaat Schumacher naar huis om daar verder te revalideren. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE