Historie van 3 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 3 juli hebben plaatsgevonden.

1886: Benz rijdt in de 1e auto

Carl Benz maakt in Mannheim een proefrit met zijn 1e auto. De auto is weliswaar een driewieler, maar heeft alle kenmerken van de moderne auto. Er zijn al eerdere prototypen van automobielen. Benz weet aanvankelijk echter van zijn vervoermiddel geen succes te maken. Het latere succes van de Benz Patentwagen is vooral aan mevrouw Benz, Bertha Benz, te danken. Zij wordt namelijk de eerste automobilist ter wereld. Mevrouw Benz neemt haar 2 zonen mee voor een ritje in de Benz Patentwagen van haar man, zonder hem te informeren. Op 15 augustus 1888 maakt zij de eerste lange afstandsrit van Mannheim naar Pforzheim over een afstand van 106 kilometer. Volgens eigen zeggen wil ze daar haar moeder bezoeken, maar eigenlijk wil ze aandacht trekken voor de uitvinding van haar man, die zich volgens haar te veel met de technische aspecten bezighoudt en minder met de commerciële kant. Ze trekt heel veel aandacht met haar tocht. De auto moet een paar keer stoppen voor reparaties, die onder anderen door mevrouw Benz met haarspelden en haar kousenband worden uitgevoerd. Ze moet ook een keer stoppen bij een apotheek voor brandstof in Wiesloch, die de eer heeft het eerste tankstation ter wereld te zijn. Sinds 2008 wordt de Bertha Benz Memorial Route gereden, een toeristische route langs het traject dat Bertha Benz in 1888 heeft gereden.

1918: het 1e vrouwelijke parlementslid

Suze Groeneweg, een 43-jarige onderwijzeres uit Rotterdam, komt als 1e vrouw in het Nederlandse parlement. Ze komt in 1918 in de Tweede Kamer, terwijl vrouwen in Nederland pas kiesrecht krijgen in 1922. (Foto: ANP)

1971: Jim Morrison overlijdt

Jim Morrison, de zanger van The Doors, wordt dood in zijn badkuip aangetroffen. Hij overlijdt onder omstandigheden die nooit helemaal opgehelderd zijn, maar die zeer waarschijnlijk het gevolg zijn van een overdosis drugs. Hij hoort dan bij het rijtje ruige rockartiesten die allemaal sterven op het hoogtepunt van hun roem én op 27-jarige leeftijd: Janis Joplin, Jimi Hendrix, Brian Jones en Kurt Cobain. (Foto: ANP)

1942: de geboortedag van Alexandra Radius

Alexandra Radius (Amsterdam, 1942) is een Nederlandse voormalige ballerina. Op 15-jarige leeftijd debuteert Alexandra in 1957 bij Het Nationale Ballet van Sonia Gaskell. Ze is geen wonderkind, maar wel een harde werker. Bijna 30 jaar vormen Alexandra Radius en Han Ebbelaar Nederlands beroemdste danspaar. Ze ontmoeten elkaar in 1959 bij het net opgerichte Nederlands Dans Theater, waar onder anderen Hans van Manen, Benjamin Harkarvy en Glen Tetley balletten met hen maken. Alexandra Radius en Han Ebbelaar treden later in het huwelijk.

1922: de geboortedag van Corneille

Cornelis van Beverloo, beter bekend als de kunstenaar Corneille, is geboren in het Belgische Luik in 1922 uit Nederlandse ouders. Hij wordt gerekend tot de Cobragroep. Hij leert het schilderen zichzelf aan. In 1946 vindt zijn eerst expositie plaats in Groningen. Hij wordt in het begin sterk beïnvloed door Picasso. In 1948 breekt hij los en treedt toe tot de Cobragroep. Hij richt deze samen op met onder andere Karel Appel. Corneille overlijdt op 5 september 2010 in het Franse Auvers-sur-Oise. (Foto: ANP)

1938: de geboortedag van Sjaak Swart

Sjaak Swart (Muiderberg, 1938) is een voormalige Nederlandse voetballer. Sjaak begint met voetballen bij de amateurs van OVVO. Hij debuteert op 16 september 1956 in het eerste van Ajax. Hij wordt bekend als snelle en behendige rechtsbuiten. Hij maakt eind jaren 60 de opkomst mee van het gouden Ajax, hij krijgt dan ook zijn bijnaam Mister Ajax. Met het grote Ajax van begin jaren 70 wint Sjaak Swart 3 Europacups I op rij en wint hij de Wereldbeker in 1972. Hij behoort dan ook tot de meest perfecte aanvalslinie ooit op de voetbalvelden vertoond: Keizer op links, Swart op rechts en Cruijff in het midden. Op 19 mei 1973 speelt hij zijn laatste wedstrijd. Daarna komt hij nog wel eens uit voor Lucky Ajax en blijft hij voor Ajax werken. Als Sjaak Swart de leeftijd van 75 bereikt, organiseert Ajax een jubileumwedstrijd in het Olympisch Stadion. Oud-spelers als Johan Cruijff en Arie Haan maken hun opwachting. Tegenwoordig geeft de legendarische rechtsbuiten elke week commentaar op het Nederlandse voetbal en op Ajax op zijn YouTube-kanaal Alles Op Swart. (Foto: ANP)

1947: de geboortedag van Rob Rensenbrink

Rob Rensenbrink (Amsterdam, 1947) was een voormalige Nederlandse voetballer. Hij begint met voetballen bij de amateurs van ZSGO in Amsterdam. Na een overstap naar DWS wordt hij verkocht aan het Belgische Club Brugge. Maar bij RSC Anderlecht wordt hij een beroemdheid. Rensenbrink wint 2 keer de Europacup II en 2 keer de Supercup. Ook speelt hij in Oranje op het WK van 1974 en het WK van 1978. In de finale in Buenos Aires schiet het Slangenmens, zijn bijnaam, vanuit een onmogelijke positie op de paal. Bijna maakt hij Nederland wereldkampioen. In 2007 wordt Rob Rensenbrink in België verkozen tot de beste buitenlandse speler die ooit in de Belgische competitie heeft gespeeld. Robbie Rensenbrink overlijdt op 24 januari 2020 aan de gevolgen van een spierziekte. Hij is 72 jaar geworden. (Foto: ANP)

1962: de geboortedag van Tom Cruise

Tom Cruise (New York, VS, 1962) is een Amerikaanse acteur. In 1981 debuteert hij in de film Endless Love. Hierna volgen rollen in diverse grote films, maar pas in 1986 wordt hij wereldwijd bekend. Hij speelt dan de rol van Maverick in Top Gun. Hierna volgen diverse grote films, onder meer Rain Man, Days of Thunder en War Of The Worlds. Cruise komt uit een gezin met gescheiden ouders en een jong overleden vader. Cruise is lid van de Scientology Kerk. Hij is getrouwd geweest met de actrices Mimi Rogers, Nicole Kidman en Katie Holmes en heeft meerdere kinderen. Tom Cruise en Katie Holmes verloven zich in 2005. Met haar krijgt hij op 18 april 2006 een dochter: Suri. Cruise en Holmes zijn op 18 november 2006 getrouwd. In 2012 vraagt Katie echtscheiding aan. Ze is bang voor de invloeden van de Scientology Kerk op haar dochter. In 2021 wordt bekend dat Tom Cruise met NASA en SpaceX samenwerkt om een film te maken in het International Space Station (ISS). Samen met de regisseur zal hij 8 dagen verblijven in het internationale ruimtestation. Na 36 jaar kruipt hij weer in de huid van Pete ‘Maverick’ Mitchell, als toppiloot in het vervolg van Top Gun, geheten Top Gun: Maverick. (Foto: Shutterstock)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE