Historie van 3 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 3 juni hebben plaatsgevonden.

1621: de oprichting van de WIC

De Geoctroyeerde West-Indische Compagnie (GWIC) wordt opgericht. In de volksmond wordt deze 17e-eeuwse organisatie ook wel afgekort tot WIC (West-Indische Compagnie). De organisatie krijgt in de 17e en 18e eeuw het monopolie op de handel met alle koloniën in West-Indië.

1937: huwelijk van Edward VIII met Wallis Simpson

De afgetreden koning van het Verenigd Koninkrijk, Edward VIII, trouwt met mrs. Wallis Simpson. Omdat mrs. Wallis Simpson een gescheiden vrouw is van Amerikaanse afkomst, geeft het parlement geen toestemming voor het huwelijk. De koning moet dus een keuze maken: of hij blijft koning of hij treedt af om te kunnen trouwen met de gescheiden Amerikaanse. De koning doet het laatste en zijn broer, George VI, neemt zijn plaats in als koning van het Verenigd Koninkrijk. (Foto: ANP)

1970: Ray Davies vliegt 10.000 kilometer voor 1 woord

Zanger en gitarist van de Britse groep The Kinks Ray Davies vliegt van New York naar Londen en terug om 1 woord aan het lied Lola te veranderen. De tekst begint met de woorden: “I met her in a club down in old Soho, where You drink champagne and it tastes just like Coca Cola”. Dat mag niet, want reclame is bij de BBC verboden, waardoor anders de plaat op die zender niet wordt gedraaid. The Kinks zijn op tournee in de VS en Davies kan het uitgeven van de plaat niet uitstellen en het concert in New York niet meer afzeggen. Vandaar dat hij van New York naar Londen en terug vliegt om de tekst te veranderen in: I met her in a club down in old Soho, where You drink champagne and it tastes just like cherry cola. In 1970 haalt het nummer Lola de 1e plaats in de Nederlandse hitparade. In 1981 gebeurt dat wederom, maar dan met de liveversie. (Foto: ANP)

1906: de geboortedag van Josephine Baker

Josephine Baker (Saint-Louis, Missouri, 1906) was een Frans-Amerikaanse danseres, zangeres en actrice. Ze groeit op in armoede en danst voor geld op straat. Begin jaren 20 danst ze op Broadway, in Europa en Zuid-Amerika. Ze treedt bijna naakt op met een jachtluipaard. Eind jaren 30 trouwt ze met een Fransman en gaat in Frankrijk wonen. Ze speelt in vele films. Ze gaat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet en zet zich na die tijd in voor de positie van Afro-Amerikanen. Op 12 april 1975 wordt ze getroffen door een hersenbloeding en overlijdt.

1925: de geboortedag van Tony Curtis

Tony Curtis (New York, VS, 1925) was een Amerikaans acteur. Zijn eerste rol speelt hij in 1949. Daarna speelt hij in beroemde films als Operation Petticoat, Some Like It Hot en Spartacus. In Europa wordt hij tevens beroemd door zijn rol als Danny Wilde in de tv-serie De Versierders tegenover de de aristocraat Brett Sinclair, gespeeld door Roger Moore. Curtis bestuurt een bloedrode Dino Ferrari en Moore een lichtbruine Aston Martin. In 2005 heeft hij nog een rol in de populaire serie CSI. In 2008 is hij te zien in zijn laatste optreden. Tony Curtis overlijdt op 29 september 2010 aan een hartaanval. (Foto: ANP)

1926: de geboortedag van Allen Ginsberg

Allen Ginsberg (Patterson, VS, 1926) was een Amerikaanse dichter en schrijver. Hij behoort met onder anderen Jack Kerouac en William S. Burroughs tot de zogenaamde Beat Generation. Ginsberg komt openlijk uit voor zijn homoseksualiteit. In zijn gedichten komt obsceniteit regelmatig voor, hetgeen hem controversieel maakt. Hij keert zich tegen de Vietnamoorlog en gebruikt drugs. Op latere leeftijd wordt hij Boeddhist. Allen Ginsberg overlijdt op 5 april 1997. (Foto: ANP)

1972: de geboortedag van Marjon de Hond

Marjon de Hond wordt in 1972 geboren in het Zeeuwse plaatsje Tholen. Vanaf 1999 tot 1 augustus 2010 werkt ze als weervrouw bij het NOS Journaal. Ze heeft al vroeg een grote voorliefde voor natuur en dieren en besluit daarom na de havo technische natuurkunde te gaan studeren. Dat is haar te abstract en na 2 jaar stapt ze over naar de studie meteorologie en fysische oceanografie. Het wordt haar dan al snel duidelijk dat ze zich wil gaan bezighouden met het maken van weersverwachtingen in de weerkamer.

2006: de geboortedag van gravin Leonore

Leonore (Den Haag, 2006) is het derde kind van prins Constantijn en prinses Laurentien. Zij is geen prinses, maar gravin. Dit is bij het huwelijk van haar ouders besloten, zodat het aantal prinsen en prinsessen beperkt blijft. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE