Historie van 3 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 3 maart hebben plaatsgevonden.

1931: het Amerikaanse volkslied wordt The Star-Spangled Banner

The Star-Spangled Banner wordt officieel het volkslied van de Verenigde Staten van Amerika. Het lied gaat over de vlag van de Verenigde Staten.

1945: bombardement op delen van Den Haag

Om de Duitse aanvallen van V2-raketten op Groot-Brittannië te stoppen, besluiten de geallieerden een bombardement uit te voeren op het Haagse Bos. Vanuit onder meer dat bos voeren Duitsers aanvallen uit op voornamelijk Londen. De piloten krijgen echter verkeerde instructies, waardoor ze het Korte Voorhout en het Bezuidenhout bombarderen. Meer dan 550 mensen komen om het leven. (Foto: ANP).

1957: Corry Brokken wint het Eurovisie Songfestival

Wees Nog Eens Lief, Net Als Toen zingt Corry Brokken op 3 maart 1957 in Frankfurt op de tweede aflevering van het Eurovisie Songfestival. Met het nummer Net Als Toen behaalt ze de eerste plaats. Corry Brokken vertegenwoordigt Nederland in totaal 3 keer, maar ze haalt alleen in 1957 de eerste plaats. De eerstvolgende overwinning is in 1959 voor Teddy Scholten met Een Beetje. (Foto: ANP).

1991: in Los Angeles wordt taxichauffeur Rodney King in elkaar geslagen door politieagenten

Op 3 maart 1991 wordt taxichauffeur Rodney King in elkaar geslagen door politieagenten. De arrestatie wordt gefilmd door een omstander die net een nieuwe camera heeft gekocht. De video zorgt voor een hoop ophef, vooral nadat de rechter een jaar later oordeelt dat de agenten geen schuld hebben. Duizenden mensen gaan de straat op tijdens de Rodney King-rellen, waarbij 50 doden vallen. (Foto: ANP) Luister ook naar het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit.

1934: de geboortedag van Paul van Gorcum

Paul van Gorcum (Frankfurt am Main, Duitsland, 1934) is een Nederlands acteur, regisseur en stemacteur die vooral bekend is geworden door zijn rol als De Baron in de televisieserie Bassie en Adriaan. Van Gorcum heeft vele stemmen ingesproken, zoals die van Zazoe in de tekenfilm The Lion King. In 1992 wordt hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. In 2009 ontvangt hij De Gouden Eeuw Award voor zijn gehele werk. In januari 2016 wordt bekend dat Paul van Gorcum ernstig ziek is. Hoewel hij niet meer geheel zal genezen, is aan de ziekte inmiddels een halt toegeroepen. In 2019 mag Paul van Gorcum zich de eerste Acteur des Vaderlands noemen. (Foto: ANP).

1954: de geboortedag van Jan Slagter

Jan Slagter (Den Haag, 1954) is de oprichter en directeur van Omroep MAX. Hij richt in 2002 de Omroepvereniging MAX op. Hij vindt dat er te weinig aandacht is in de media voor de 50-plusser. MAX krijgt in 2005 de aspirant status. Het eerste programma is Van Nul Naar MAX. De omroep verwerft in 2010 haar definitieve status. Omroep MAX onderscheidt zich doordat de doelgroep is gebaseerd op leeftijd en niet op de traditionele verzuiling. Jan presenteert onder meer MAX Maakt Mogelijk en MAX Geheugentrainer. Jan Slagter is getrouwd en heeft 2 zonen. Hij wordt uitgeroepen tot Omroepman Van Het Jaar 2014. (Foto: MAX | Roland J. Reinders).

1957: de geboortedag van Thom Hoffman

Geboren met de naam Thomas Antonius Cornelis Ancion is de Nederlandse acteur en fotograaf bekend geworden onder de naam Thom Hoffman (1957). In 1982 debuteert hij in de film Luger van Theo van Gogh. Hij speelt vaak complexe rollen, zoals Frits van Egters in de film naar het gelijknamige boek De Avonden. Hij is een zeer gewaardeerd acteur, maar heeft nooit een toneelopleiding gevolgd.
Zijn grote doorbraak komt in 1983 met de film De Vierde Man van Paul Verhoeven. Daarna is hij in veel Nederlandse speelfilms te zien, zoals Hoffman’s Honger en Bella Betttien, maar ook in televisieseries, zoals De Brug en Baantjer. In 2006 speelt Hoffman in de duurste Nederlandse speelfilm ooit getiteld Zwartboek.

1960: de geboortedag van Tosca Niterink

Tosca Niterink (Haarlem, 1960) is Nederlands actrice, die bekend is als Thea van het duo Theo en Thea met Arjan Ederveen als Theo. De 2 zijn ook te zien in onder anderen Kreatief met Kurk en Borreltijd. Deze programma’s maakt zij met Arjan Ederveen. Tevens maakt zij met hem de film Theo en Thea en de ontmaskering van het Tenenkaasimperium. Ze speelt in 2011 de rol van Blauwe Nel in de serie Walhalla en in 2012 verschijnt haar boek Klimmen Naar Kruishoogte over een pelgrimstocht naar Compostella. Na 8 jaar afwezigheid, verschijnt ze in 2015 weer op het witte doek in de film De Masters. (Foto: ANP).

1967: de geboortedag van Hans Teeuwen

Hans Teeuwen (Budel, 1967) Na de middelbare school weet de cabaretier Hans Teeuwen nog niet wat hij wil gaan doen. Hij besluit de opleiding drama in Eindhoven te volgen. Daar ontmoet hij Roland Smeenk. Ze besluiten samen een cabaretduo te worden. Met hun show Heist winnen ze het Camarettenfestival. Aan hun samenwerking komt een einde als Smeenk om het leven komt bij een auto-ongeluk. Teeuwen besluit solo verder te gaan en debuteert in 1994 met het programma Hard & Zielig. Zijn stijl kenmerkt zich door niet de gevestigde orde, maar de over het algemeen als zielig bestempelde medemens op de hak te nemen. Na een aantal shows besluit hij een tijd met cabaret op te houden. Teeuwen verschijnt in een aantal films. Tevens is Teeuwen bekend als vriend van de vermoorde Theo van Gogh. Vanaf 2006 zingt de als jazzliefhebber bekend staande Teeuwen repertoire van onder meer Billy Holliday en Frank Sinatra. In 2008 maakt hij een succesvolle show in het Engels die wordt opgevoerd in Londen. Spik Splinter heet het programma waarmee Teeuwen in 2011 het land in gaat. Hans Teeuwen wordt in 2013 vader van een dochter. In 2020 is Teeuwen te bewonderen in de theaters met Nou lekker dan. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE