Historie van 3 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 3 mei hebben plaatsgevonden.

1960: 1e bezoekers in het Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis opent voor het eerst de deuren. In het Achterhuis hebben onder meer Anne en haar familie ondergedoken gezeten. Het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht in Amsterdam trekt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers.  (Foto: ANP)

1979: Margaret Thatcher wordt premier

Het Verenigd Koninkrijk verkiest Margaret Thatcher tot premier. Zij is daarmee de eerste vrouwelijke premier van dat land.  (Foto: ANP)

1986: België wint het Eurovisie Songfestival

België wint voor de allereerste keer het Eurovisie Songfestival. Met het liedje J’aime La Vie behaalt Sandra Kim de eerste plaats. Haar optreden is omstreden, omdat ze zegt 15 jaar oud te zijn, terwijl ze in werkelijkheid pas 13 jaar oud is. Na het songfestival komt uit dat Sandra Kim heeft gelogen over haar leeftijd, maar de uitslag wordt niet gewijzigd. Ze is hiermee de jongste deelneemster aan het Eurovisie Songfestival ooit.  (Foto: ANP)

1998: Wim Duisenberg voorzitter Europese Centrale Bank

De Nederlander Wim Duisenberg wordt de eerste voorzitter van de Europese Centrale Bank. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit. (Foto: ANP)

1958: de geboortedag van Hansje Bunschoten

Hansje Bunschoten is geboren in Hilversum op 3 mei 1958. Aan het begin van de jaren 70 is zij één van de beste vrouwelijke zwemmers op de vrije slag. In 1972 neemt de zwemster zelfs deel aan de Olympische Spelen van München. Haar beste prestaties in de Beierse hoofdstad zijn 2 5e plaatsen, beide behaalt ze op de estafettes. In eigen land behaalt Bunschoten aan het begin van de jaren 70 maar liefst 9 titels. In de jaren 80 presenteert ze samen met Kees Jansma het KRO-programma Sport op Vrijdag. Ze verzorgt in de jaren 90 het commentaar bij zwemwedstrijden voor Studio Sport. Ook presenteert ze korte tijd het programma Dolce Vita. Daarnaast is Hansje Bunschoten betrokken geweest bij het programma De Liefde. Hansje Bunschoten doet aan polyamorie. Ze is getrouwd met haar man Joop en heeft daarnaast een relatie met de fluitist Thijs van Leer.

1903: de geboortedag van Bing Crosby

Bing Crosby is geboren op 3 mei 1903 in Tacoma, Washington, VS. Zijn bekendste lied is het door Irving Berling gecomponeerde White Christmas. Crosby’s stem is het vaakst op een elektronische geluidsdrager opgenomen. Daardoor is hij waarschijnlijk één van de populairste figuren uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Het nummer White Christmas geldt als de best verkochte plaat aller tijden. Bing Crosby is tot aan zijn dood in 1977 actief in de showbusiness.  (Foto: ANP)

1933: de geboortedag van James Brown

James Brown (Barnwell, South Carolina, VS, 1933) begint in eerste instantie een carrière in de bokssport. Later kiest hij voor de muziek. Hij is één van de belangrijkste muzikanten van de 20e eeuw en heeft een belangrijke invloed op de ontwikkeling van gospel en rhythm-and-blues in soul en funk. Zijn bijnamen zijn de Godfather of Soul en The Hardest Working Man In Showbusiness. Beroemde nummers van James Brown zijn onder meer Sex Machine, Pappa’s Got A Brand New Bag en This Is A Man’s World. James Brown overlijdt op tweede kerstdag 2006 en wordt herdacht met een zeer swingende ceremonie.  (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE