Historie van 3 november


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 3 november hebben plaatsgevonden.

1848: nieuwe grondwet voor Nederland

Nederland krijgt een nieuwe grondwet. Deze wet vormt tot op de dag van vandaag het fundament van de Nederlandse samenleving. Het ontwerp van deze wet is van Johan Thorbecke. Door de nieuwe grondwet wordt de macht van de koning beperkt en krijgen de ministers en het parlement meer macht. De koning wordt onschendbaar. De Tweede Kamer wordt rechtstreeks gekozen, maar dan alleen door burgers (mannen) die genoeg belasting betalen (censuskiesrecht). Tevens wordt in de nieuwe wet de vrijheid van onderwijs en de vrijheid van vereniging en vergadering geregeld.

1948: vals nieuws over Truman

Op de voorpagina meldt The Chicago Tribune dat presidentskandidaat Dewey zijn opponent Truman heeft verslagen in de presidentsverkiezingen. Dit blijkt een verkeerd bericht want Truman wint de verkiezingen.

1957: Laika in Spoetnik II

Het hondje Laika wordt door de Russen het heelal ingeschoten. Het dier overleeft de reis in de Spoetnik II niet en gaat dood aan oververhitting en stress. Deze Spoetnik is niet ontworpen om weer heel op aarde terug te keren. Laika wordt in die tijd gewoon van de straat geplukt. Het loopt rond in Moskou en blijkt op de verkeerde tijd op de verkeerde plek te zijn.

1941: de geboortedag van Brian Poole

Brian Poole (Barking, Groot-Brittannië, 1941) is de voorman van de band Brian Poole and the Tremeloes. Landelijke bekendheid krijgen ze via het BBC radioprogramma Saturday Club. Wanneer het niet meer botert tussen de leden van de begeleidingsband en de voorman gaan ze in 1965 hun eigen weg. Hierna verdwijnt Brian Poole al snel in de anonimiteit. The Tremoloes hebben meerdere hits, maar de meest bekende is Silence is Golden. The Tremoloes treden nog steeds op. In 2006 herenigen ze zich met Brian Poole. Ze bestaan 40 jaar en gaan daarom op tournee.

1952: de geboortedag van Roseanne Barr

In 1952 wordt Roseanne Cherri Barr geboren in Salt Lake City. Zij is een Amerikaanse actrice en wordt voornamelijk bekend door de tv-serie Roseanne. Hierin speelt ze samen met John Goodman de hoofdrol. Nadat Roseanne Barr vroegtijdig stopt met de middelbare school is ze onder andere bordenwasser in een restaurant in Salt Lake City. Op zeventienjarige leeftijd wordt Roseanne moeder. Haar baby Brandi Brown wordt ter adoptie afgestaan. Later trouwt ze met Bill Pentland en samen krijgen ze drie kinderen. Zestien jaar later pas vindt Roseanne haar draai als stand-up comedian. In 1987 krijgt ze vervolgens haar eerste tv-serie: The Roseanne Barr Show. Vanwege het uitblijvende succes wordt deze show al snel stopgezet.

1974: de geboortedag van Sonja Bakker

Sonja Bakker (Avenhorn, 1974) is de dieetgoeroe van Nederland. Van haar eerste boek zijn meer dan 400 duizend exemplaren verkocht. De term ‘sonjabakkeren’ is inmiddels ingeburgerd in de Nederlandse taal. Ze heeft afslankprogramma’s ontwikkeld. Sonja is echter geen diëtiste en haar programma’s zijn dikwijls bekritiseerd door diëtisten. De aandacht voor Sonja en haar diëten nemen af: in september 2009 brengt ze naar buiten het kalmer aan te gaan doen en te stoppen met veel van haar activiteiten. Sonja publiceert in 2010 twee kinderboeken. In 2011 verschijnt Bereik Je Ideale Gewicht! Deel 2 en Winterslank. Sonja en haar vriend Jan Reus verwachten in 2012 een kindje. Ze verbaast in 2013 vriend en vijand als ze een erotisch getinte roman uitbrengt, getiteld Ibiza – De Hemel En De Hel. Sonja en Jan geven elkaar op het eiland Ibiza op 12 juli 2013 het ja-woord. De 2 scheiden in 2017. Het is het tweede huwelijk van de dieetgoeroe: In 2009 gaan zij en haar toenmalige echtgenoot Koen Lenting uit elkaar. Met hem heeft Sonja 2 zoons. In september 2021 geeft Sonja toe recepten te hebben gekopieerd. Ze stopt voor onbepaalde tijd als schrijfster.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE