Historie van 3 oktober


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 3 oktober hebben plaatsgevonden.

1574: Leidens Ontzet

Vanaf 26 mei belegeren de Spanjaarden Leiden. Er heerst honger en de pest breekt uit. Duizenden mensen sterven. De prins van Oranje besluit de dijken door te steken. Dit heeft niet direct resultaat; de platbodems van de Geuzenvloot kunnen pas na een tijd oprukken naar Leiden. De Spanjaarden vluchten voor het naderende water. De schepen brengen onder meer wittebrood en haring mee voor de hongerige Leidenaren. Leiden is ontzet. Het is een belangrijk moment in de strijd voor een onafhankelijke republiek. Sindsdien vieren de Leidenaren 3 oktober met haring en wittebrood.

1942: 1e V2 wordt gelanceerd

In het Duitse Peenemünde wordt voor het eerst een door de mens gemaakt object de ruimte ingeschoten. Het is een Duitse raket die is bedoeld voor oorlogsvoering. Later krijgt de raket de naam V2. De V staat voor Vergeltungswaffe, vergeldingswapen. Veel van de lanceringen van de raketten vinden plaats vanuit Den Haag. België ontvangt de meeste aanvallen met de raket, gevolgd door Groot-Brittannië. Op Nederland zijn ze 19 maal afgeschoten, allemaal op Maastricht. In Groot-Brittannië vallen meer dan 2700 doden door de raketten.

1990: hereniging van Oost- en West-Duitsland

Oost- en West-Duitsland herenigen zich. Duitsland wordt vanaf  1949 opgedeeld in Oost-Duitsland, dat een communistische staat is, en West-Duitsland dat een democratie is. Na Die Wende, de omwenteling van november 1989, valt de bestaansreden weg van Oost-Duitsland en de 2 Duitslanden herenigen zich weer in 1990.

1995: jury bevindt O.J. Simpson onschuldig

Er komt een eind aan de voortslepende justitiesoap in Amerika. O.J. Simpson wordt niet schuldig bevonden aan de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend.

1941: de geboortedag van Chubby Checker

Chubby Checker wordt in 1941 geboren in South Carolina. Bij zijn geboorte krijgt hij de naam Ernest Evans. In 1959 neemt hij zijn artiestennaam aan, nadat hij vergeleken wordt met Fats Domino. Deze artiestennaam dankt hij aan 2 mensen; zijn eerste naam krijgt hij van zijn eerste baas, die hem Chubby (‘dikkertje’) noemt. De toevoeging Checker (‘dammen’) komt later, als de vrouw van zijn producent hem vergelijkt met Fats Domino.

1965: de geboortedag van Annemarie Verstappen

Annemarie Verstappen (Rosmalen, 1965) is een vrijeslagzwemster uit de jaren 80 die in die tijd tot de absolute wereldtop behoort. Toch moet zij bij de strijd om de medailles zwemsters uit Oost-Duitsland voor zich dulden. In 1982 wordt zij wereldkampioen. In 1984 behaalt Annemarie Verstappen tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles 3 medailles.

1974: de geboortedag van Marianne Timmer

Marianne Timmer (Sappermeer, 1974) is een voormalige Nederlandse schaatsster. Ze is drievoudig olympisch kampioen. Ze behaalt 2 keer goud (1000 en 1500 meter) op de Spelen van Nagano (1998) en één keer (1000 meter) in Turijn (2006). Timmer is 10 keer Nederlands sprintkampioen geworden, wat een record is. Op 18 januari 2004 wordt Marianne Timmer in Nagano wereldkampioen sprint, als eerste Nederlandse vrouw in de schaatsgeschiedenis. Ze weet op dit kampioenschap geen afstand te winnen, maar is de meest constante schaatsster. Tijdens het WK sprint in 2011 neemt Marianne Timmer afscheid van het schaatsen. Daarna wordt ze trainster. Ze leeft 15 jaar samen met de voormalige doelman Henk Timmer, met wie ze op 4 oktober 2012 in het huwelijk treedt. Begin 2020 maken ze bekend uit elkaar te zijn.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE