Historie van 3 september


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 3 september hebben plaatsgevonden.

1944: het laatste transport vanuit Westerbork naar Auschwitz

Het laatste transport van Westerbork naar Auschwitz vindt plaats. Anne Frank en haar familie bevinden zich in de trein. Vanaf juli 1942 tot en met september 1944 vertrekken 93 treinen vanuit Westerbork naar Auschwitz, Sobibor, Theresienstadt en Bergen-Belsen. Zo’n 107.000 Joden, 245 Sinti en Roma en enkele tientallen verzetsstrijders worden richting de concentratiekampen in het oosten vervoerd. Ongeveer 5.000 overleven de oorlog.

1950: Farina wint de Formule 1

Giuseppe Farina wordt in een Alfa Romeo de 1e wereldkampioen uit de geschiedenis van de Formule 1.

1966: start van de serie Ja Zuster, Nee Zuster

Ja Zuster, Nee Zuster is geschreven door Annie M.G. Schmidt. De muziek is van Harry Bannink. Oorspronkelijk is het bedoeld als kinderserie, maar al gauw ligt ook menig volwassene dubbel van het lachen, zij het dan vooral om de veelal dubbelzinnige grappen. De serie loopt 2 jaar; de laatste aflevering is op 7 september 1968.

1967: Zweden gaat rechts rijden

Zweden schakelt over van links naar rechts rijden. De Zweden noemen die dag ‘Dagen H’. De ‘h’ staat voor ‘högertrafik’, wat Zweeds is voor ‘rechts verkeer’.

2005: eerste uitzending van MAX

MAX, de omroep voor mensen van 50 jaar en ouder, zendt zijn eerste uitzending uit. Het eerste programma heet Van Nul Naar MAX. Voor het eerst sinds 7 jaar gaat er weer een nieuwe publieke omroep de lucht in. Op Radio 2 is MAX die dag te horen met het programma Easy Listening.

1964: de geboortedag van Adam Curry

Adam Curry (Arlington, Virginia, VS, 1964) wordt geboren in de Verenigde Staten. Voor Veronica presenteert hij het tv-programma Countdown en de radioshow Curry en (Jeroen)Van Inkel. In 1987 vertrekt hij naar de Verenigde Staten, waar hij presentator wordt bij het muziekstation MTV. Curry keert in 1999 terug naar Nederland samen met echtgenote Patricia Paay en dochter Christina. Voor BNN presenteert Curry enkele programma’s en is hij in 2002 en 2003 te zien in de reality soap Adam’s Family. In 2009 wordt bekend dat Adam en Patricia gaan scheiden. Hij krijgt een relatie met Mickey Hoogendijk, met wie hij in 2012 in het huwelijk treedt. Begin 2015 gaat het stel uit elkaar. In 2019 trouwt Curry voor de 3e maal. Dit keer is de Amerikaanse Tina Snider de gelukkige.

1965: de geboortedag van Charlie Sheen

Charlie Sheen (New York, VS, 1965) is een Amerikaanse acteur. Hij is onder meer bekend van de films Platoon en Wall Street. Ook kennen we hem van de serie Two And A Half Men. Sheen staat bekend als een feestbeest. Hij gebruikt drugs en misdraagt zich herhaaldelijk. Daardoor verbreken de makers van de tv-show in maart 2011 de contacten met Sheen. Hij mag zelfs de laatste afleveringen van het seizoen niet opnemen. Zijn positie wordt ingenomen door Ashton Kutcher, die een andere rol speelt dan Sheen. Vanaf 2012 is Sheen te zien in de serie Anger Management. Sheen is 3 keer getrouwd geweest en heeft 5 kinderen. Charlie Sheen is de zoon van Martin Sheen en broer van Emilio Estevez.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE