Historie van 30 augustus


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 30 augustus hebben plaatsgevonden.

1936: de 1e Donald Duck-strip

Donald Duck verschijnt voor het eerst in stripvorm. In 1950 brengt een Nederlandse uitgeverij de 1e strips op de markt van Donald Duck. In 1952 volgt het allereerste nummer van het weekblad Donald Duck, dat nog steeds bestaat en zeer populair is.

1963: introductie van het cassettebandje

Philips introduceert het cassettebandje. Doordat Philips de rechten vrijgeeft, maken andere producenten dezelfde bandjes waardoor de uitvinding van Philips de standaard is over de hele wereld. In de jaren 80 produceren alle fabrikanten 3 miljard bandjes per jaar. In de jaren 90 is het, met de grote opkomst van de cd, snel met het cassettebandje gedaan.

1967: oprichting van SIRE

SIRE, de Stichting Ideële Reclame, wordt opgericht. Sire maakt reclamecampagnes die door de makers als maatschappelijk belangrijk worden gezien. Iedereen werkt gratis mee aan het ontwikkelen, produceren en plaatsen van de campagnes. Bekende reclames van Sire zijn: Je bent een rund als je met vuurwerk stunt en Wie is toch die man die op zondag altijd het vlees komt snijden? Directeur Lucy van der Helm vertelt erover in Villa VdB.

1974: lancering van de ANS

De eerste Nederlandse satelliet ANS, de Astronomische Nederlandse Satelliet, wordt gelanceerd. De satelliet doet onderzoek op het gebied van uv- en röntgenastronomie.

1797: de geboortedag van Mary Shelley

Geïnspireerd door verhalen uit die tijd, schrijft Mary Shelley (Londen, Groot Brittannië, 1797) op 19-jarige leeftijd de roman Frankenstein. Zij is de vrouw van de beroemde schrijver Percy Bysshe Shelley. Ze overlijdt in 1851.

1944: de geboortedag van Freek de Jonge

Freek de Jonge wordt in 1944 geboren in het Groningse dorp Eenrum. Op jonge leeftijd verhuist hij, uiteindelijk komt hij in Goes te wonen. Freek staat voor het eerst op een podium als hij 11 jaar is. Na zijn middelbare school gaat hij culturele antropologie studeren in Amsterdam. Hier ontmoet hij Bram Vermeulen en Johan Gertenbach en samen richten zij in 1968 Neerlands Hoop op. Neerlands Hoop In Bange Dagen is een cabaretgroep. Na een aantal jaar stopt Johan Gertenbach en gaan Bram en Freek als duo verder. Zij worden 5de tijdens het Cameretten Festival in Delft. Het lijkt dan alsof ze niet heel succesvol zijn, maar in 1969 ontstaat hun eerste professionele show onder de naam Dutch Music & Comedy Show. Deze show is erg succesvol. In 1979 stopt Neerlands Hoop.

1950: de geboortedag van Rob Verlinden

Rob Verlinden (Laren, 1950) is een Nederlandse tuinier. Als kind helpt hij zijn vader in het hoveniersbedrijf. Hij wordt bekend met het programma van RTL 4, Eigen Huis En Tuin. In dit programma legt hij tuinen aan en vertelt het publiek over diverse soorten planten en bloemen. Hij stopt met dit programma in 2004. Later is hij nog te zien in een aantal tuinprogramma’s. Daarnaast heeft hij het bedrijf van zijn vader over genomen. Vanaf 2010 presenteert hij het programma Robs Grote Tuinverbouwing. In 2018 neemt Ivo Putman de presentatie van hem over, maar blijft Verlinden nog wel aan het programma verbonden.

1972: de geboortedag van Cameron Diaz

Cameron Diaz (San Diego, Californië, VS, 1972) is een succesvolle Amerikaanse actrice. Cameron wordt op haar 15de al ontdekt door een fotograaf die zorgt voor een contract bij het modellenbureau Elite. Na haar modellencarrière begint zij in 1994 met acteren. Haar eerste film is The Mask waarin zij samen met Jim Carrey te zien is. In 2009 krijgt ze een ster op de Hollywood Walk Of Fame.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE