Historie van 30 december

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 30 december hebben plaatsgevonden.

1924: bewijs voor andere sterrenstelsels

Op 30 december 1924 bewijst Edwin Hubble dat er buiten onze Melkweg nog andere sterrenstelsels bestaan. Hij maakt hiervoor gebruik van de Hooker-telescoop, toen de krachtigste telescoop ter wereld. Hubble bewijst dat de wazige nevelvlekken die met minder krachtige telescopen te zien zijn, geen deel uitmaken van ons melkwegstelsel, maar zelfstandige sterrenstelsels zijn die buiten de melkweg liggen.

1953: de kleurentelevisie komt op de markt

De kleurentelevisie wordt te koop aangeboden voor consumenten. Voor $ 1.175 is een Amerikaan de trotse bezitter van een kleurenkijkbuis gemaakt door de firma Admiral.

2006: executie van Saddam Hoessein

In een gevangenis in Camp Al-Adala in Irak wordt om 06:07 uur lokale tijd Saddam Hoessein opgehangen. Hij is schuldig aan het plegen van misdaden tegen de menselijkheid. Drie beulen voeren de excecutie uit. Zij allen zijn familie van slachtoffers van de dictator. Beelden van de excecutie gaan de hele wereld over.

1973: de geboortedag van Frans Bauer

Frans Bauer wil als kind maar één ding en dat is zanger worden. Vanaf zijn negende tot en met zijn vijftiende brengt hij ieder jaar een single uit in eigen beheer. Daarmee gaat hij langs de deur om ze te verkopen. Frans wordt grootgebracht in een woonwagen. In 1994, met de single Als Sterren Aan De Hemel Staan, breekt Frans Bauer definitief door bij het grote publiek. Het nummer is afkomstig van het album Frans Bauer. Hij neemt in 1997 een duettenalbum op met Marianne Weber, waarvan er op de dag van release al 302.000 exemplaren worden uitgeleverd. Frans scoort enorme successen en wordt één van de meest bekende Nederlanders.

1865: de geboortedag van Rudyard Kipling

Joseph Rudyard Kipling (Bombay, India,  1865 – 18 januari 1936) was een Britse schrijver en dichter. Zijn bekendste werk is The Jungle Book, een fabel over het jongetje Mowgli dat door wilde dieren wordt opgevoed. Het boek is vooral bekend door de diverse films en tekenfilms die er van zijn gemaakt. Andere bekende verhalen werken van Kipling zijn de Plain tales from the Hills en Kim. Rudyard Kipling ontvangt in 1907 als eerste Brit de Nobelprijs voor de Literatuur. Rond de eeuwwisseling wordt hij zeer veel gelezen en in vele lagen van de bevolking hogelijk gewaardeerd. Later neemt dit af waarbij zeker een belangrijke rol speelt dat zijn boeken, verhalen en gedichten grotendeels in koloniaal India spelen en ook het kolonialisme als een natuurlijk gegeven behandelen. (Foto: ANP).

1929: de geboortedag van Bob Bouma

Bob Bouma (Groningen, 1929) was een Nederlandse televisiepresentator van onder andere het programma Voor Een Briefkaart Op De Eerste Rang. Hij begint dit programma altijd met: “Lieve dames, beste heren”. Begin jaren tachtig verdwijnt het programma van het scherm. Ook is hij presentator geweest van de quiz Cijfers en Letters. Op 19 augustus 2006 is hij kandidaat in het MAX-programma De TV Comeback in de aflevering met Kick Stokhuyzen. Bob Bouma overlijdt op 79-jarige leeftijd in Baarn. (Foto: ANP).

1945: de geboortedag van Davy Jones

Davy Jones (Manchester, Groot-Brittannië, 1945) was de zanger van The monkees, het Amerikaanse antwoord op The Beatles. Hij ziet The Beatles in The Ed Sullivan Show optreden en wil ook beroemd worden en gillende meiden om zich heen hebben. Hij doet in 1965 auditie voor een tv-serie genaamd The Monkees, waarin de bandleden avonturen meemaken en liedjes zingen. Hij wordt aangenomen en doet de meeste zangpartijen van de groep. Daydream Believer, I’m A Believer en The Last Train To Clarcksville zijn stuk voor stuk wereldhits van formaat. Ze zijn echter allen beïnvloed door The Beatles. De schrijvers van de songs zijn niet de minste songwriters, zoals Neil Diamond, Neil Sedaka, Carole King en Leiber & Stoller. In 1967 verkopen The Monkees zelfs meer platen dan The Beatles. In 1971 wordt de show geschrapt en is Jones slechts sporadisch in de schijnwerpers te bewonderen. Het grote succes van weleer is voorbij. The Monkees komen in 2011 voor een reünie weer bijelkaar met drie van de originele vier leden. Na een aantal optredens stopt de toer om onduidelijke redenen. Op 29 februari 2012 overlijdt Davy Jones in een ziekenhuis in Florida, VS, aan een hartaanval. (Foto: ANP).

1961: de geboortedag van Ben Johnson

Ben Johnson (Falmouth, Jamaica, 1961) wordt tijdens de Wereldkampioenschappen die in 1987 in Rome worden gehouden in één klap een beroemdheid door Carl Lewis te verslaan in de finale in een wereldrecordtijd van 9,83 seconden. Johnson en Lewis zijn de favorieten voor de titel tijdens de Spelen van 1988. In de finale verslaat Johnson Lewis opnieuw. Weer gaat dit gepaard met een verbetering van het wereldrecord, hij zet een tijd van 9,79 seconden op de klokken. Een paar dagen later worden er echter anabole steroïden in zijn urinemonster aangetroffen. De autoriteiten diskwalificeren hem wegens dopinggebruik en hij moet zijn gouden medaille afstaan aan Carl Lewis. (Foto: ANP).

1963: de geboortedag van John van ’t Schip

John van ’t Schip (Fort Saint John, Canada, 1963) speelt bij Ajax van 1982 tot 1992. Vervolgens vertrekt de aanvaller naar Genua in Italië van 1993  tot 1996. Voor deze twee clubs speelt hij in totaal 380 competitiewedstrijden, waarin hij veertig keer scoort. Hij speelt 41 interlands waarin hij twee doelpunten scoort. Na zijn actieve voetbalcarrière is hij jeugd- en assistenttrainer bij Ajax en hoofdtrainer bij FC Twente. Totdat hij in 2004 wordt aangesteld als assistent-bondscoach van het Nederlands Elftal. Zijn contract loopt af na het Europees kampioenschap voetbal in 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. In 2008 komt John in dienst bij Ajax. Ook hier is hij assistent van Marco van Basten. In de herfst van 2009 vertrekt John naar de Australische ploeg Melbourne Heart. Daarna traint hij de Mexicaanse club Chivas Guadalajara waar hij begin 2013 wordt ontslagen. Hij tekent in datzelfde jaar wederom een contract bij Melbourne Heart FC, dan als technisch directeur. Johnny neemt in 2017 ontslag bij de Australische club wegens persoonlijke omstandigheden. In april 2017 wordt hij gepresenteerd als de nieuwe trainer van PEC Zwolle. Vanwege tegenvallende prestaties wordt hij in december 2018 ontslagen. Vanaf augustus 2019 is hij bondscoach van Griekenland. Van ’t Schip is getrouwd met Daniëlle Oonk. Hij is schoonzoon van Willeke Alberti.