Historie van 30 juli


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 30 juli hebben plaatsgevonden.

1966: Engeland wint de finale van het WK-voetbal

In 1966 organiseert Engeland het wereldkampioenschap voetbal. Engeland en West-Duitsland behalen de finale die op 30 juli 1966 wordt gespeeld in het Londense Wembley Stadion. De West-Duitsers komen voor door een doelpunt van Helmut Haller, waarna de Engelsman Geoff Hurst de gelijkmaker scoort. Zo’n 12 minuten voor tijd scoort Martin Peters de 2-1 voor Engeland. Maar zoals zo vaak maken de West-Duitsers in de laatste minuut van de officiële speeltijd gelijk: het wordt 2-2 door Wolfgang Weber. In de verlenging scoort Geoff Hurst nog 2 maal. Zijn 1e doelpunt in de verlenging is nog steeds voer voor discussie: is de bal over de doellijn geweest of niet? Het doelpunt wordt goedgekeurd en Engeland wint voor de 1e en enige maal het WK-voetbal. (Foto: ANP)

1971: Apollo 15 landt op de Mare Imbrium

De Apollo 15 landt op de Mare Imbrium (Latijn voor de Zee der Regens) op de maan. Aan boord bevindt zich een Lunar Rover, een maanwagen waarmee kan worden rondgereden. Het karretje, met een topsnelheid van 13 kilometer per uur, legt ruim 27 kilometer af. De astronauten nemen 76,7 kilo maan mee naar de aarde.

2003: productie van de laatste Volkswagen Kever

In Mexico loopt de laatste Volkswagen Kever van de lopende band. Volkswagen bouwt tussen 1937 en 2003 meer dan 20 miljoen Kevers.

1941: de geboortedag van Paul Anka

Paul Anka (Ottawa, Canada, 1941) is een Libanees-Canadese zanger en liedjesschrijver. Hij begint op jonge leeftijd met zingen onder andere in een kerkkoor. Op 14-jarige leeftijd neemt hij zijn eerste single op genaamd I Confess. Zijn doorbraak komt met het liedje Diana in 1957. Maar zijn talent reikt verder. Hij schrijft namelijk ook muziek. De hit It Doesn’t Matter Anymore van Buddy Holly is van zijn hand. Ook She’s A Lady van Tom Jones heeft hij geschreven. In 1960 gaat hij daarnaast ook acteren en schrijft hij filmmuziek. Hij is onder andere te zien in The Longest Day.

1943: de geboortedag van Will Luikinga

Will Luikinga (Groningen, 1943) is een Nederlandse discjockey. Hij begint radioloopbaan bij Veronica in 1969. Hij presenteert daar onder andere het programma Will Wil Wel. Na het verdwijnen van Veronica schrijft hij songteksten. In 1982 krijgt Veronica een B-status en keert hij terug op de radio. In 1992 vertrekt Luikinga en gaat aan de slag bij Radio538. In 1997 stopt hij bij 538. Wil Luikinga woont in Spanje. In 2014 vervangt hij tijdelijk Tineke de Nooy voor MAX op Radio 5 Nostalgia met het programma Wil Wil Wel.

1947: de geboortedag van Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger (Thal, Oostenrijk, 1947) is een Amerikaans-Oostenrijkse acteur, bodybuilder en gouverneur. Hij begint zijn carrière begint als bodybuilder in Oostenrijk. Hij wordt onder andere gekroond tot Mister Universe. Tevens traint hij de Duitse bodybuildselectie. Ze worden wereldkampioen. Als een journalist aan hem vraagt waarom, na vele pogingen, de Duitsers nu wel succesvol zijn, antwoordt Schwarzenegger gevat: “Duitsers functioneren nu één keer beter onder Oostenrijkse leiding”. Na deze periode wordt hij acteur. Hij begint in 1970 onder de naam Arnold Strong. Hij breekt door met de film Conan The Barbarian (1982). Zijn beroemdste rol is die van The Terminator. Eén van de meest gebruikte uitspraken in de filmwereld is geworden: “I’ll be back!”.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE