Historie van 30 juni


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 30 juni hebben plaatsgevonden.

1934: de Nacht van de Lange Messen

De Nacht van de Lange Messen vindt plaats. Het is de eerste keer dat de nazi’s een massamoord organiseren. De SA, het leger van de nazi-partij en voor de machtsovername de knokploeg van de partij, krijgt volgens Hitler en zijn handlangers te veel macht. Ook zouden binnen dit leger enige leden zijn met linkse sympathieën. Onder valse voorwendselen worden SA-leider Ernst Röhm en 84 SA-leden vermoord. Vooral Heinrich Himmler en de SS profiteren van de moordpartij. Ondanks het feit dat deze gelegenheid als de Nacht van de Lange Messen bekend staat, eindigt het moorden pas op 2 juli.

1946: ontploffing atoombom op het atol Bikini

Op het atol Bikini in de Grote Oceaan brengen de Amerikanen de derde atoombom uit de geschiedenis tot ontploffing. Tussen 1946 en 1958 experimenteren ze met atoomwapens op Bikini en laten daar 20 atoombommen exploderen. De 147 bewoners worden geëvacueerd. De Franse modeontwerper Louis Réard ontwerpt in datzelfde jaar badkleding voor dames die hij een bikini noemt.

1997: publicatie van de 1e Harry Potter

Het 1e succesvolle boek verschijnt in de Harry Potter-reeks. Het is in eerste instantie alleen in het Engels te verkrijgen, maar al snel wordt het in verschillende talen vertaald. Het boek is getiteld Harry Potter En De Steen Der Wijzen. (Foto: Shutterstock)

1942: de geboortedag van Corrie van Gorp

Corrie van Gorp (Rotterdam, 1942) was een Nederlandse actrice en zangeres. Ze bereikt begin jaren 70 landelijke bekendheid met de theatershows van Wim Sonneveld. Zij treedt hierin samen op met Willem Nijholt. Vervolgens komt ze terecht in de revue van André van Duin en is ze op het toneel te zien in de musical Een Kannibaal Als Jij En Ik. André van Duin schrijft enkele grote carnavalshits voor Corrie van Gorp, onder andere het nummer Alie Van De Wegenwacht in 1980. Corrie van Gorp is tevens bekend als mevrouw De Bok, de vrouw van meneer De Bok. Corrie van Gorp overlijdt op 22 november 2020. Ze is 78 jaar geworden. (Foto: ANP)

1946: de geboortedag van Serge Henri Valcke

Serge Henri Valcke wordt in 1946 te Ieper geboren. Hij is een Belgische acteur. Hij weet al snel dat hij de wereld van het amusement in wil. Hij volgt daarom een klassieke toneel- en balletopleiding in Brussel. Via kleine dansrollen en revues komt hij terecht bij het traditionele toneel. In 1967 verhuist hij van Brussel naar Amsterdam. Naast het acteren is hij ook politiek bewogen. Hij maakt zich onder andere druk om de Amsterdamse woningvoorraad, de handelsboycot tegen Cuba en het mislukkende kapitalisme in het Oostblok. Zijn voorkeur is duidelijk links. Hij is lid van de SP. “Ondanks die lelijke tomaat.”

1951: de geboortedag van André Hazes

André Hazes (Amsterdam, 1951) wordt geboren in Amsterdam. Hij was een Nederlandse zanger die bekend is geworden met zijn eigentijdse vorm van het Nederlandse Levenslied. Hij wordt op 5 mei 1959 ontdekt door Johnny Kraaykamp sr. op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt. Nummers als Een Beetje Verliefd, Wij Houden Van Oranje en Bloed, Zweet & Tranen zijn bij een groot deel van de Nederlandse bevolking bekend. Hij overlijdt in 2004. André Hazes krijgt een groots afscheid in de Amsterdam Arena waar diverse artiesten een laatste groet brengen aan de zanger. (Foto: ANP)


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE