Historie van 30 maart


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 30 maart hebben plaatsgevonden.

1968: opening van poptempel Paradiso

Op 30 maart 1968 opent in Amsterdam ‘Kosmisch ontspanningscentrum Paradiso’. In 1967 schrijft duizendpoot en medeoprichter Willem de Ridder in het populaire muziekblad Hitweek: “IEDERE WERELDSTAD HEEFT ZIJN ZIJN EIGEN BEATPALEIS. Hamburg, Londen, Parijs. EN HIER?? Amsterdam heeft dancings, maar een echt beatcentrum… NEE!!!” 1 jaar later wordt poptempel Paradiso geopend. Luister ook het fragment uit VillavdB over dit geschiedenisfeit.
(Foto: ANP)

1981: poging tot moord op president Reagan

John Hinckley jr. probeert Ronald Reagan te vermoorden en raakt de Amerikaanse president onder andere in de borst. Hinckley heeft een manische obsessie voor beroemde personen. Hij zou de aanslag hebben gepleegd omdat hij zou zijn geobsedeerd door de actrice Jodie Foster. Door Reagan te vermoorden, hoopt Hinckley aandacht te krijgen van de actrice. Reagan overleeft de aanslag. Vlak voor hij wordt geopereerd, stelt hij de chirurgen de vraag: “U stemt toch hopelijk allen republikeins?”.
Hinckley is tevens in de ban van de film Taxi Driver met Robert de Niro in de hoofdrol en Jody Foster in de rol van kindprostituee. De hoofdpersoon, de taxichauffeur, besluit een senator te vermoorden.

1987: bijna 40 miljoen voor Vaas Met Vijftien Zonnebloemen

Het schilderij Vaas Met Vijftien Zonnebloemen van Vincent van Gogh wordt verkocht. Een Japanse verzekeringsmagnaat betaalt op 30 maart 1957 bijna 40 miljoen dollar voor het kunstwerk. Dit schilderij is niet het enige stilleven met zonnebloemen dat Van Gogh in zijn leven schildert. Hij maakt een hele serie bedoeld om de logeerkamer van collega-schilder Paul Gauguin op te sieren. (Foto: ANP).

2001: verloving van prins Willem-Alexander en Máxima Zorregueta

Prins Willem-Alexander en Máxima Zorregueta maken hun verloving bekend op de Nederlandse televisie. (Foto: ANP).

2004: uitvaart van prinses Juliana

De bijzetting vindt plaats van prinses Juliana in de grafkelder van de Oranjes. Die kelder bevindt zich in de Nieuwe Kerk in Delft. Prinses Juliana sterft 10 dagen daarvoor, in de vroege ochtend van 20 maart. (Foto: ANP).

1853: de geboortedag van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh (Zundert, 1853) was een Nederlands kunstschilder wiens invloed op de kunstwereld tot op de dag van vandaag merkbaar is. De erkenning voor zijn kunst komt pas na zijn dood. Van Gogh schildert in een relatief korte tijd zijn schilderijen. Tijdens zijn leven wordt slechts 1 van zijn schilderijen verkocht. Tegenwoordig is elke Van Gogh miljoenen waard. Zijn bekendste werken zijn onder meer De Aardappeleters, Sterrennacht en natuurlijk De Zonnebloemen. Van Gogh staat bekend om zijn levende kleuren en de werking die zijn schilderijen hebben op de toeschouwer. Vincent van Gogh kampt een groot deel van zijn leven met psychische problemen. Zo snijdt hij na een ruzie met schilder en vriend Paul Gauguin zijn oorlel af. Op 27 juli 1890 schiet hij zichzelf met een pistool door de borst. Hij overlijdt op 29 juli van dat jaar in het Franse Auvers-sur-Oise. (Foto: ANP).

1930: de geboortedag van John Lanting

John Lanting (Overveen, 30 maart 1930) was een Nederlandse acteur en de koning van de Nederlandse klucht. Na de middelbare school trekt hij door Europa en gaat hij op zijn 23e naar de Amsterdamse toneelschool. Van 1956 tot en met 1964 is hij verbonden aan het Rotterdams Toneel. Daarna oogst hij internationaal succes met De Aap van Franz Kafka. In die tijd is hij ook verbonden aan het maatschappijkritische Cabaret Lurelei. In de jaren 70 is hij te zien in de beroemde kinderserie Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen, Mijnheer? als rijksambtenaar Ogterop Deux.

1937: de geboortedag van Warren Beatty

Warren Beatty (Richmond, Virginia, VS, 1937) is een Amerikaans filmacteur, regisseur en producer. Als acteur debuteert hij in Splendor in the Grass, in 1961. Hierin speelt hij naast Natalie Wood, met wie hij tevens korte tijd een relatie heeft. In de jaren 70 maakt hij diverse films, zoals Dollars (1971), Shampoo (1975) en Heaven Can Wait (1978). Mede dankzij deze films en de vele relaties die hij met tegenspeelsters aangaat, wordt de intellectuele acteur niet zo serieus genomen als hij wil. Hier komt echter verandering in met de verfilming van het leven van John Reed. De film Reds komt uit in 1981 en is, ondanks de lovende successen, geen bioscoopsucces. (Foto: ANP).

1944: de geboortedag van Gerrit Komrij

Gerrit Komrij (Winterswijk, 1944) was een Nederlands dichter, schrijver, criticus en toneelschrijver. Hij studeert Algemene en vergelijkende West-Europese literatuur aan de Universiteit van Amsterdam. In 1968 debuteert hij met de dichtbundel Maagdenburgse Halve Bollen En Andere Gedichten. Hij is onder andere medewerker van Vrij Nederland, het NRC Handelsblad en redacteur van Maatstaf. Ook staat hij aan de wieg van de Poëzieclub en het poëzietijdschrift Awater. In 1993 ontvangt hij de P.C. Hooftprijs voor zijn beschouwend proza. Van 2000 tot 2004 is Gerrit Komrij de Dichter des Vaderlands. In 2009 schrijft hij het Groot Dictée der Nederlandse Taal. Gerrit Komrij overlijdt op 5 juli 2012 in een ziekenhuis in Amsterdam. (Foto: ANP).

1945: de geboortedag van Eric Clapton

Eric Patrick Clapton wordt in 1945 geboren in The Green, Ripley, Surrey in Engeland. Hij is een zoon van de 16-jarige Patricia Molly Clapton en de 24-jarige Canadese militair Edward Walter Fryer. Fryer keert nog voor de geboorte van Eric terug naar zijn echtgenote in Canada en omdat zijn moeder erg jong is, wordt Eric Clapton opgevoed door zijn grootmoeder Rose. Als Eric Clapton aan het einde van de jaren 50 met de opkomende rock ’n roll in aanraking komt, is hij meteen verkocht. Hij krijgt voor zijn 13e verjaardag een gitaar. In plaats van zich ook echt toe te leggen op de rock ’n roll die hem aanvankelijk zo trekt, komt hij meer bij de blues terecht. Hij schrijft zich in bij het Kingston College of Art, maar wordt daar al na een jaar weggestuurd. Hij gaat werken in de bouwsector en leert in zijn vrije tijd elektrische gitaar te spelen.

1968: de geboortedag van Céline Dion

Céline Dion (Charlemagna, Québec, Canada, 1968) is een Canadese zangeres. Op 12-jarige leeftijd brengt haar moeder haar in contact met de 26 jaar oudere manager René Angélil. Hij heeft zoveel vertrouwen in haar, dat hij een hypotheek op zijn huis neemt om haar carrière te financieren. Het eerste album van Céline Dion, La Voix Du Bon Dieu, komt uit in 1981 en hiermee wordt ze in Québec een ster. Ze wint in 1988 als zij aan het Eurovisie Songfestival meedoet namens Zwitserland, met het liedje Ne Partez Pas Sans Moi. Vervolgens neemt ze in 1991 de soundtrack van de speelfilm Beauty And The Beast op, die uitgroeit tot een groot succes. De single My Heart Will Go On, titelsong van de speelfilm Titanic, wordt ook een ongekend succes. Tijdens haar huwelijk met René Angélil krijgen zij samen 3 kinderen. Haar man overlijdt op 16 januari 2016. (Foto: ANP).


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE