Historie van 30 mei


In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, bijzondere of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 30 mei hebben plaatsgevonden.

1431: Jeanne d’Arc belandt op de brandstapel

In de Franse stad Rouen wordt Jeanne d’Arc op de brandstapel geëxecuteerd. Gekleed als man in een harnas leidt ze de Franse troepen van overwinning naar overwinning in de oorlog tegen de Engelsen. Jeanne is dan pas 17 jaar. De Engelsen voelen zich hierdoor extra vernederd. Ze wordt gevangen genomen door de Bourgondiërs, bondgenoten van de Engelsen, die haar vervolgens verkopen aan de Engelsen. Ze wordt tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De Engelsen zijn daar niet blij mee en met een list zorgen zij ervoor dat ze in de gevangenis weer mannenkleren gaat dragen. Wederom moet ze zich verantwoorden voor de rechter en ze wordt ditmaal veroordeeld tot de brandstapel. Jeanne d’Arc is 19 jaar geworden. (Foto: ANP).

1973: Ajax wint de Europa Cup I

Ajax wint voor de 3e keer op rij de Europa Cup I. Het Italiaanse Juventus wordt met 1-0 in Belgrado verslagen. Johnny Rep scoort in de 4e minuut de enige en winnende treffer.

1983: 3 mensen overlijden na explosie kruitfabriek Muiden

Bij een explosie in de kruitfabriek van Muiden komen 3 mensen om het leven. Beluister ook het fragment uit Villa VdB over dit geschiedenisfeit.

2005: Natalee Holloway verdwijnt

In de nacht van 30 mei verdwijnt op het eiland Aruba de Amerikaanse studente Natalee Holloway. De verdachte Joran van der Sloot wordt gearresteerd, maar niet veroordeeld. In 2010 wordt diezelfde Van der Sloot gearresteerd op verdenking van de moord op Stephany Flores in Peru. Zij wordt exact 5 jaar na de verdwijning van Natalee Holloway op 30 mei 2010 vermoord. Van der Sloot wordt veroordeeld en zit in Lima zijn gevangenisstraf uit.

1933: de geboortedag van Sylvia de Leur

Sylvia de Leur (Breslau, Polen, 1933 – Huizen, 20 april 2006) was een Nederlands actrice en cabaretière. Ze wordt geboren als dochter van de Nederlandse vioolorkestleider Tonny de Leur en de Duitse danseres Hertha Sommer. Op 12-jarige leeftijd is ze reeds assistente van een goochelaar. Ze emigreert in 1948 naar Nederland en werkt eerst enkele jaren als schoonheidsspecialiste, waarna ze een carrière begint als comédienne/actrice. In de jaren 60 is Sylvia te zien bij het cabaret Lurelei. Ze speelt in films als De Avonden en Wat Zien Ik?. Tevens speelt ze in de jeugdserie Pommetje Horlepiep. Sylvia de Leur overlijdt aan de gevolgen van de neurologische ziekte ALS.

1953: de geboortedag van Colm Meany

Colm Meany (1953) is een Ierse acteur.  Hij is vooral bekend als Miles Edward O’Brien in Star Trek: The Next Generation. Daarnaast heeft hij in vele films gespeeld waarmee hij wereldwijde faam bereikt. Voor de tv-film The Snapper krijgt hij in 1993 een nominatie voor een Golden Globe. Voordat hij bekend wordt van film en tv speelt hij in het toneelgezelschap van het Ierse Nationale Theater. Colm Meaney is onder andere bekend van films als Under Siege (1992), Die Hard II (1990) en Far and Away(1992).

1964: de geboortedag van Wynonna Judd

Wynonna wordt in 1964 geboren in Ashland in de Verenigde Staten. Voordat ze begint aan haar solocarrière zingt ze eerst samen met haar moeder in het succesvolle duo The Judds. Vanaf 1984 treedt ze regelmatig op met haar moeder door heel Amerika. Na het beëindigen van de duocarrière in 1991, besluit Wynonna verder te gaan als solo-artiest. Ze heeft een sterke start; haar eerste 2 singles behalen beide de nummer 1 positie in de hitlijsten. In die tijd begint ze als een actief lid van de Recording Artists’ Coalition, een Amerikaanse muziekindustrie-organisatie die opkomt voor de rechten van artiesten.


Geef een reactie

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE